Hava rötar, karada kar...

Son dönemde İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki uçak trafiği ve hava kötü hava koşulları nedeniyle yolcuları zor durumda bırakan rötar ve sefer iptalleri, karayolu taşımacılığına olan talebi artırdı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Hava rötar, karada kar...

Sivil havacılığın hızla gelişmesinin, ‘karayolu yolcu taşımacılığı bitecek’ düşüncesini doğurduğunu belirten Mercedes-Benz Türk Satış ve Pazarlama Direktörü Süer Sülün, son dönemde uçak seferlerinde yaşanan aksaklıkların karayolu taşımacılığının yıldızını parlattığını söyledi. Karayolu yolcu taşımacılığının geleceği ile ilgili bir risk görmediklerini belirten Sülün, “Türkiye’de taşımacılığın yüzde 90’ının karayolu ile yapılıyor. Her yere uçakla gidilemediği için otobüsün önemi ortaya çıkıyor. Türkiye’de turizm sektörü gelişmeye devam ettikçe, otobüs ve minibüs satışları da artmayı sürdürecek” diye konuştu.

3 bin adetlik talep...

Geçtiğimiz yıl şehirlerarası otobüs satışlarında rekor kırılırken, bu yıl başta İETT olmak üsere şehir içi otobüs satışında patlama yaşanacağını anlatan Sülün, şöyle konuştu: “Bu yıl başta İstanbul Büyük Şehir Belediyesi olmak üzere pek çok belediye, otobüs filosunu yelime yoluna gidiyor. İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da daha önce yaptığı açıklamada, kırmızı Ikarus otobüslerin elden çıkartılarak, yerine yenilerinin alınacağını açıklamıştı. 2012 yılında, 1700 adetlik şehir içi otobüs pazarının oluşması beklenirken, uzun vadede sadece İstanbul’un 3 bin adetlik otobüs ihtiyacı doğacak. Yoğun ihale olduğu zaman kapasite olarak da bunu karşılayabilmek önemli. Bu anlamda biz hazırız. Bildiğimiz uzayacak hatlar geçtiğimiz yıl kazandığımız 221 adetlik Connecto ile beslenecek.”

Konfor tercih sebebi...

Kişi başına düşen gelir arttıkça, insanların seyahat sıklıklarının arttığını dile getiren Sülün, şunları söyledi: “Kısa mesafede havaalanına gidiş, seyahat için harcanan süreyi de düşünüldüğünde, karayolu çok daha cazip hale geliyor. Bu noktada konfor da karayolu için tercih sebebi olabiliyor. Türkiye’de yolları geliştikçe, havayollarındaki yolcu sayısı artsa bile karayolu yolcu taşımacılığı büyümeye devam edecek. Yolcu taşımacılığında iddialıyız. Geçtiğimiz yıl şehirler arası otobüs tarihin en yüksek satışına ulaştı. Bu yıl toplam yıl geçen yılki rakamlara ulaşmasa da biz ilk 3 ay sonuçlarına baktığımızda bizim performansımızın aynı seviyede olduğunu görebiliriz. Yeni ürünlerle pazar payımızı bu yıl artırmaya devam edeceğiz.”

Tam kapasiteye dokunacak...

Türkiye’de kara yollarının her geçen gün daha düzgün bir hale girdiğini belirten Sülün konuşmasını şöyle sürdürdü: “Uçak Türkiye’de belli bir kesime hitap ederken, otobüsçülük ara hatlarda da halen kullanılmaya devam ediyor. Dolayısıyla öncelikle otobüsçülük de belli yan hatlara kayma gösterse de mevcudiyetini devam ettiriyor. Geçtiğmiz yıl toplamda 3 binin üzerinde otobüs satışı gerçekleştirdik. Bunun 1100 adedi ihracata giderken, geriye kalan kısım ise iç pazardaki satışı oluşturdu.

Bu yıl ise geçtiğimiz yılki rakamdan 300 adet daha fazla satış gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Körüklü otobüs, normal otobüsten daha fazla kapasite aldığı için biz de körüklüyü iki otobüs sayıyoruz. Yani İETT’nin bizden aldığı 221 otobüs bizim fabrika kapasitemizin 442 adetlik kısmını oluşturuyor aslında. Böyle bakacak olursak biz bu yıl tam kapasiteye dokunma yolundayız” (Hürriyet)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.