Haftasonu turlarının yıldızı, Eskişehir...

Eskişehir’in kültürel değerleri, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere yakın illerden gelen yerli turistlerin ilgisini çekmeye başladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Haftasonu turlarının yıldızı, Eskişehir...

Kerem Köfteoğlu-TUYED Başkanı

Geçen hafta sonu Eskişehir’deydik. Gezdiğimiz yerlerin büyük bir kısmında Ankara ve İstanbul’dan gelen yerli turistlere rastladık. Devreye giren YHT’nin (Yüksek Hızlı Tren) Eskişehir-Ankara arasını 1.5 saate düşürmesi, hafta sonunda farklı bir yer görmek isteyen Ankaralılar’ın karşısına yeni bir seçenek olarak çıktı. Ankaralılar’ın büyük bir kısmı sabah trene binip geldikleri Eskişehir’de çiböreklerini yiyip, 50'ye yakın çağdaş cam sanatçısının eserlerinin bulunduğu Cam Müzesi, Nusret mayın Gemisi, Bandırma Vapuru ve Savarona gemisinin maketlerinin sergilendiği Cumhuriyet Müzesi ile Karikatür Müzesi’ni geziyor. Goldol’la Porsuk Nehri’nin keyfini çıkarıyor. Avlusunda bir şadırvanı bulunan 1525’te yaptırılan, Mevlevihane’de bulunan Kurşunlu Camii ve külliyesini gezip, bölgeye has ‘beyaz altın’ olarak da bilinen Lületaşından yapılan hediyelik eşyalarını alıyor.
 
Eskişehir turu bunlarla sınırlı değil elbette ki. Odunpazarı evleri de gezmeye değer mekanların başında bulunuyor. Bazı tarihçilere göre Karacaşehir olarak bilinen Odunpazarı; Eskişehir'in güney kesimindeki tepelerin üzerine kurulmuş. Eskişehir'de 1905 yılında çıkan büyük yangın kentin aşağıda bulunan esnaf bölgesini ortadan kaldırınca, ticarethaneler ve kamu yapıları bu bölgeye doğru kaymış.
 
Günümüzde, Pazar günleri Odunpazarı’nda her türlü hediyelik eşyanın yanı sıra, ev yapımı tarhanadan çeşitli yararlı otlara kadar birçok otantik ürünün satıldığı bir pazar kuruluyor. Bu arada, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, turistlere özel toplam 16 kişi kapasiteli, üzeri tamamen cam kaplı, iki yanı açık gezi aracını da hizmete soktu.
 
Özel tur aracı Odunpazarı Belediyesi turizm ofisi önünde hazır bulunuyor ve talepte bulunan ziyaretçileri alıp, tarihî konak, cami, külliye, müze ye kültür merkezlerinin yer aldığı Odunpazarı Bölgesi’ni gezdiriyor. Dileyenler, şehre hakim noktada yapay olarak oluşturulan Şelale Park’ına çıkarak, kenti panoramik olarak izleyebilir. 
 
Öte yandan İstanbul merkezli birçok seyahat acentesinin otobüs veya trenle gerçekleştirdikleri Eskişehir turlarının da rağbet gördüğünü söyleyebiliriz. Geziye katılanların Kent Park’ta bir sürprizle karşılaşmaları muhtemel. Çünkü burada karşılarına, Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in vizyonundan izler taşıyan yapay gölün kenarında oluşturulmuş bir plaj çıkacak.  Hava sıcaksa kumsalda güneşlenebilirler…
 
İlklerin şehri Eskişehir’in İstanbul, Ankara’dan kolay ulaşım imkanından dolayı hafta sonu kültür turu rotalarında yıldızının parlamaya başladığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde YHT (Yüksek Hızlı Tren) önce Konya-Eskişehir, sonrasında İstanbul-Eskişehir arasında da devreye girecek. Bu noktadan hareketle, Eskişehir’in hafta sonu turlarında en fazla tercih edilen rota olacağına inanıyoruz.

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.