‘Günübirlik Alan’ statüsüne dönüştürülen Ölüdeniz yok ediliyor

Muğla'nın Fethiye ilçesinde 1978 yılında Tabiat Parkı ilan edilen Kumburnu Plajı, adeta bir talanla karşı karşıya. 2016 yılında sessiz sedasız "Günübirlik Alan" statüsüne dönüştürülen plaj, her metrekaresi ticarethaneye dönüştürülerek tahrip ediliyor.

13/05/2024 01:44
‘Günübirlik Alan’ statüsüne dönüştürülen Ölüdeniz yok ediliyor

Tabiat Parkı statüsündeyken koruma altındaki Kumburnu, 2016’dan sonra adeta yağmalanmaya başladı. Doğallığına zarar verilemeyen plaj, ticari faaliyetlerin artırılması için “Günübirlik Alan”a dönüştürüldü. Ülkemizin tanıtım yüzü Ölüdeniz Lagünü’nün bir parçası olan Kumburnu, ticari alanlar ve derme çatma yapılarla kaplandı.

Eskiden sazlıklarla dolu olan lagün kısmı da yok edildi. Sazlıklar kaldırılarak taşıma kumla plaj haline getirildi. Taşıma kapasitesinin çok üzerinde ziyaretçi kabul eden plaj, doğaya zarar vermeye devam ediyor.

Para kazanma hırsıyla yok edilen Kumburnu’da, taşıma kapasitesinin aşılması ve doğal olmayan yollardan plaj haline getirilmesi gibi sorunlar görmezden geliniyor. İşletmeci, para kazandığı sürece bu durumun sorun olmadığını savunuyor. Amaç ise, giriş ücretinden ciddi gelir elde etmenin yanında, para veremeyenlerin de kalabalık etmesinin önüne geçmek.

Kumburnu Plajı’nın bu trajik durumu, Türkiye’deki doğal güzelliklerin korunması konusunda endişeleri artırıyor. Yetkililerin bu talana dur demesi ve Kumburnu’nun doğal güzelliğini korumak için acil önlemler alması gerekiyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.