GTI'de skandal diz boyu!

Bünyesindeki Almanya’da kayıtlı GTI Travel ve Sky Airlines’ın iflas eden Kayı Grubu’nun sahipleri Tahir ve İsa Görgülü hakkında iddialar bitmiyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
GTI'de skandal diz boyu!
Hafta başından bu yana Görgülü kardeşler ile ilgili olarak Ali Gülen imzası ile Sözcü gazetesinde çıkan haberlere bugün bir yenisi daha eklendi.

Talha-İsa Görgülü'nün kamu bankalarından aldığı ve 'buharlaştırdıkları' 43 milyon avro için Başbakan Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen, üçüncü havaalanı ihalesini de kazanmış olan Cengiz Holding'in sahibi Mehmet Cengiz'in kefil olduğu iddia ediliyor.

Önceki gün Sözcü gazetesinin, Görgülü kardeşlerin Almanya’da mahkeme kararı ile arandığı haberi, Görgülü kardeşler tarafından avukatları aracılığı ile yalanlanmıştı. Tahir Görgülü’nün Almanya’da olduğu ve aranma durumu olmadığı ifade edilmişti.
 
Sözcü gazetesinde bugün yer alan haber ise GTI ve Sky Airlines’in iflası ve sonrasına ilişkin “derin” ilişkilere yönelik iddialar içeriyor.
 
Habere göre, Talha ve İsa Görgülü’nün kamu bankalarından aldığı ve buharlaştırdıkları 43 milyon avroluk krediye Başbakan Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen, üçüncü havaalanı ihalesini de kazanmış olan Cengiz Holding’in sahibi Mehmet Cengiz kefil oldu.
 
Haberde ayrıca, Düsseldorf Savcılığı’nın GTI’nin sahiplerine hileli iflas, kara para aklama ve emniyeti suistimal suçlarından soruşturma başlattığı, Görgülü kardeşlerin her yerde arandığı, ancak kamu bankalarının şikayetçi olmadığını öğrenen Talha Görgülü’nün Almanya’ya gittiği de ifade ediliyor.
 
Sözcü gazetesinde Ali Gülen imzası ile yayımlanan haber şöyle:  
 
“Talha-İsa Görgülü’nün kamu bankalarından aldığı 43 milyon Euro’yu nasıl buharlaştırdıklarına dair belgelere SÖZCÜ ulaştı.
 
Kayı Grubu’nun, Almanya’da bulunan GTI Travel ve SKY Airlines şirketlerine kamu bankalarından verilen 43 milyon Euroluk kredinin nasıl ustalıkla ‘iç’ edildiği, Almanya’daki İflas Masası’nın raporlarında gözler önüne serildi.
 
SÖZCÜ’nün ulaştığı belgeler skandalın boyutunu tüm açıklığı ile ortaya koydu.
Turizimci Talha ve İsa Görgülü kardeşler, Avrupa’da, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve İşbank’tan AKP iktidarı desteğiyle aldıkları 43 milyon Euro tutarındaki krediyi Türkiye’deki Kayı Grubu ve özel hesaplarına aktardı. Ardından Almanya’daki şirketler için iflas istedi. Alman makamları hileli iflastan dava açarken, Türk bankaları şikayetçi olmadı.
 
A-Conto hesaplara servet aktarmışlar
Görgülü kardeşler, Ocak 2013’ten, iflas için başvurunun yapıldığı tarihe kadar 43.587.294,21 Euro’yu A-Conto denilen, Türkiye’deki özel hesaplara aktardı.
A-Conto, hiçbir karşılığı bulunmadan para aktarılan hesaplara verilen isim.
 
8.5 milyon euronun izi hâlâ bulunamadı
Raporlara yansıyan bir başka skandal ise izi bulunamayan para kullanımı oldu. GTI ve SKY Travel şirketinin hesaplarından 8.659.851,59 Euro ‘bilinmeyen’ yerlerde kullanıldı. Ancak İflas Masası hukukçuları bu paranın izini halen bulabilmiş değil.
 
Kamu şikayet etmedi. Almanya’ya gitti
Düsseldorf Savcılığı, GTI’nin sahiplerine hileli iflas, kara para aklama ve emniyeti suistimal suçlarından soruşturma başlattı. Görgülü kardeşler her yerde arandı. Ancak kamu bankalarının şikayetçi olmadığını öğrenen Talha Görgülü Almanya’ya gitti.
 
Savcılık sorunca ‘Memnun değilim’ dedi
Talha Görgülü’nün en son nisan ayında 700.000 Euro nakit parayı Stadtsparkasse Düsseldorf’a yatırdığı ve “Bu para nereden?” diye sorulunca, “Bir Türk bankasına yatırmıştım ama artık onlardan memnun değilim, onun için size getirdim” dediği tespit edildi.
 
Bankacı şok geçirdi
Alman mahkemesi ve iflas masası GTI’nin buharlaştırdığı parayı kuruşu kuruşuna hesapladı. Bu da mahkemedeki kayıtlarda işte böyle yer aldı. GTI’ye kaptırdıkları 35 milyon TL’yi almak isteyen alacaklılar ile alacaklılar toplantısına katılan bir banka yetkilisi içeride sadece 1 milyon Euro kaldığını görünce şok geçirdi.
 
Cengiz, kolaylaştırdı!
Alman makamlarınca hazırlanan raporda paranın tam miktarı da yer aldı. Buna göre, buharlaşan para tamı tamına 48.730.235,42 Euro. Bu paranın 43 milyon Eurosu iflastan kısa süre önce Türkiye’ye gönderildi.
Talha ve İsa Görgülü kardeşlere kredi almalarında destek olan isim ise bir hayli ilginç. Peş peşe aldığı ihalelerle AKP döneminde ‘büyüyen’ müteahhit Mehmet Cengiz, Görgülüler’in kredi almasında ‘kolaylaştırıcı’ olarak rol üstlendi.
 
Cengiz neden kefil oldu?
Görgülü kardeşlerin kamu bankalarından aldığı kredi miktarı 43 milyon Euro’yu bulurken, toplam kredide Ziraat Bankası’nın payı 14 milyon Euro. Bu rakam faizler ve diğer masraflarla 18 milyon Euro’ya çıkıyor. GTI ve Görgülü kardeşlere bu büyük rakamlı kredinin açılmasında Başbakan Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Mehmet Cengiz’in etkili olduğu iddia ediliyor. Mehmet Cengiz’in bu büyük kredinin açılması için 3 milyon Euroluk kefalet verdiği öne sürülüyor.
 
Yok aslında birbirinden farkı!
TURİZİMCİ Talha ve İsa Görgülü kardeşlerle ilgili Alman savcılığı her ne kadar soruşturma başlatsa da, ortada parayı kaptıranların bir şikayeti bulunmuyor. Deniz Feneri’nde de parayı kaptıranlar bir şekilde şikayetçi olmadığı için Alman Mahkemesi’nin “Asıl suçlu onlar” dediği RTÜK eski Başkanı Zahid Akman ve Zekeriya Karaman buhar edilen milyonların hesabını vermeden kurtulmuştu. Yine benzer durum yaşanıyor.
 
AKP sayesinde hızla yükseldi
CENGİZ Holding’in Patronu Mehmet Cengiz, son 10 yılda AKP ile birlikte büyüdü. 2004’te Eti Bakır’ı, 2005’te Eti Alüminyum’u alarak gündeme gelen Cengiz Holding, daha sonraki süreçlerde Boğaziçi Elektrik, Akdeniz Elektrik, Uludağ Elektrik, Edaş ve Çamlıbel Elektrik dağıtım bölgelerini kazanan grubun içinde yer aldı. Cengiz Holding, üçüncü havalimanı ihalesini de kazandı. Cengiz İnşaat’ın yanı sıra, Limak ve Kolin İnşaat da bulunuyor. Üç şirket, kamudan en çok ihale kazanan grupların başında yer alıyor.”

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.