Golf turizmindeki kaybımız büyük

2010-2015 yılları arasında Uluslararası Golf Tur Operatörleri Birliği Türkiye Temsilciliği yapan ve şu anda Birdie Golf Holidays acentesi sahibi Kurtuluş Gülşen, Golf turizmindeki gelişmeleri ve yaşanan krizde Golf turizminin nasıl etkilendiğini turizm yazarı Halil Öncü’ye değerlendirdi.

31/12/2019 23:40
Golf turizmindeki kaybımız büyük

Golf turizm endüstirisinin dünyada oldukça geniş bir yer kapladığına dikkat çeken Kurtuluş, Türkiye’de ise yeni yeni yeşerdiğini söyledi.  Gülşen, “ 1994 yılından bu yana Belek’te son eklenenler ile birlikte 17 adet golf sahası bulunuyor. 2014 yılında toplam oyun sayımız 513 bin raunt idi. Ancak yıl karşılaştırmaları yaptığımızda 2015’deki kaybımız şu anda 47 bin raunt’a gelmiş durumda. Bunun toplamdaki golf turizmindeki kaybı, içinde oyun ücreti, ekstra gelirler olarak golf misafirlerinin yeme içme masrafları ve oyundaki kullandıkları malzemeler, konakladıkları otellerdeki gecelemeleri, uçak da dahil olmak üzere topladığımızda şu anda ocak ayı itibarı ile yaklaşık 22 milyon Euro’yı buldu. Yaptığımız hesaplamalarda 2016 Haziran ayı sonuna kadar bu 47 bin Round of Golf,  60 bin Roundlara gelecek. Bu da yaklaşık 50 milyon euroları bulacak” dedi.

Golfçüler aktarmalı uçuş istemiyor ve 4 saatten fazla uçmak istemiyorlar!

Türkiye’nin politik konumu, yurt dışındaki imajının olumsuz etkilerini de dile getiren Kurtuluış Gülşen, “ Mevcut konjoktördeki Türkiye’nin politik konumu, yurt dışındaki imajımız maalesef çok içici açıcı değil. Tabii bölgedeki golf sahalarının sayısal olarak yetersizliği , ve aynı zamanda, maalesef diyeceğimiz Avrupa’nın birçok merkezi şehirlerinden Antalya’ya direkt uçuş olmaması da bunda etkili. Golfçular çünkü 4 saatten fazla uçmak istemiyorlar. Aktarmalı uçmak istemiyorlar.

Tabii ki bizim özellikle Belek olarak  pazarlama yöntemlerinin artık işlemiyor oluşu, rakiplerimizin özellikle İspanya,Portekiz ve yeni rakibimiz Fas çok önemli yatırımlar yaptılar. Golf turizm endütirisinde bu ülkeler daha güvenilir ve daha uygun fiyatlarla çok daha kaliteli hizmet vermekteler. Çok küçümsediğimiz Yunanistan bile Mora yarımadasında 20 golf sahasını proje olarak ortaya koydu. Rakiplerimiz çok güçlenerek geliyorlar. Ve bu kayıp sanırım iki yıl daha sürecek” dedi.
 

Yatırımcıların devlet ile birlikte yeni bir tanıtım atağına girmeleri gerekiyor!

Bu konuda çözüm yollarını da açıklayan Birdie Golf Holidays acentesi sahibi Kurtuluş Gülşen, “ Sorunların yanında çözümleri de ortaya koymak gerekiyor. Benim önerim özellikle Belek Turizm Yatırımcılarının çok ciddi üç ile beş milyon euroluk bütçeyi hem devlet katkısı hem de ceplerinden Belek imajının gücünü ortaya koyacak ve Belek ismini ön plana çıkaracak şekilde tanıtımlar yapmalarıdır. En önemli şey bu.

Bu konu otel ve golf kulüp müdürleri, satış müdürleri ile çözülecek bir konu değil.  Yatırımcıların devlet ile birlikte yeni bir tanıtım atağına girmeleri gerekiyor. Belek’in hikayesinin yeniden anlatılması gerekiyor. Biz hala 1990’lı yılların tanıtım mantığı ile hareket ediyoruz. Bu tanıtım sadece golf fuarlarına giderek, golf katalogları ortaya çıkararak yürümüyor” diye konuştu.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.