Global kriz, turizmde Türkiye’nin yüzünü güldürdü...

Akdeniz çanağındaki kruvaziyer turizminin en büyük paydaşları olan İtalya ve Yunanistan, bu yıl gemi kiralamakta zorlanıyorlar. Açıkta kalan kruvaziyerleri, Türk turizmciler, hem de çok ucuz fiyatlarla kiralıyor. Artık ucuza gemi bulmakta zorlanmayan turizmciler, fiyatları da aşağıya doğru çekmeye başladılar.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Global kriz, turizmde Türkiye’nin yüzünü güldürdü...

Üstelik artık yüzde 30’lara varan daha düşük fiyatlarla gemi kiralayabilen Türk turizmciler, eskiden olduğu gibi gemiyi 1-2 aylığına değil, daha uzun süreli kiralayarak, kruvaziyer sezonunu da uzatmış oluyorlar.

 

Son beş yıldan bu yana kruvaziyer turizminde hizmet veren Apextour’un sahibi Mehmet Buyan, Yunanistan’ın kiraladığı gemilerin küresel kriz nedeniyle boşa çıkmaları sonucu, rahatça uygun fiyatla gemi bulabildiklerini söylüyor ve bu senen 15.000 yerli turisti kruvaziyer tatiline göndereceklerini belirtiyor.

 

Yunan adalarının bir kısmı, Türklere 1 günlük ziyaretleri karşılığında vize kolaylığı sağlıyor. Bu durum, Türk müşterisi bulmaya çalışan Türk kruvaziyer şirketlerinin alini güçlendiriyor. Zira vize sorunu, Türk müşterileri için kruvaziyer turlarının önündeki en önemli engel. Bununla beraber; Mısır gibi ülkelerin de Türk vatandaşlarına vize kolaylığı veya muafiyeti sağlaması, maliyetleri elbette daha da aşağı çekti.

 

Türk yolcularının 1 günlük ziyaretleri için vize aranmaması konusunda Yunan adalarından özel izin alan Tura Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ragıp Ferda Aydınalp, vizesiz turların 30 Ekime kadar devam edeceğini söylüyor.

 

2009’da Avrupa kruvaziyer pazarında en hızlı büyüyen ülke Türkiye oldu. Geçen yıl yaklaşık 30.000 Türk vatandaşı kruvaziyer gemileriyle tatile çıkarken, bu yıl bu rakamın iki katına çıkması bekleniyor.

Sadakat yüksek...

Tatilini kruvaziyer gemilerinde geçirenlerin tekrar kruvaziyer gemiyle tatil yapmayı planlayanların oranı, Ekonomist dergisine göre, yüzde 95. Türk yolcular, İstanbul çıkışlı olarak, Yunan Adaları’nın yanı sıra Hırvatistan, İtalya ve Mısır’ı içine alan turlara katılabiliyorlar.

 

Hedef kitle genişliyor...

 

Kruvaziyer turizminde dünyanın en büyük gruplarının Türkiye distribütörlüğünü yapan Hey Travel’in kruvaziyer Departman Müdürü Ahmet Yazıcı, geçmişte üst gelir grubunu hedefleyen turların, gemi sayısının artmasıyla birlikte, hedef kitlesinin genişlediğine dikkat çekiyor. (Ekonomist)

 

 

 

   

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.