Firuz Bağlıkaya: Bakanlık otellerden ‘Depreme Dayanıklı Belgesi’ istesin

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, ITB Berlin Turizm Fuarı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Güvenli turizm tesisleri konusunda Bakanlığın inisiyatif alması gerektiğini kaydeden Bağlıkaya, bakanlık tarafından “Basit Konaklama Belgesi” adı altında belgelendirilen çoğu otelin yangın merdiveni bile olmadığını söyledi.

10/03/2023 12:59
Firuz Bağlıkaya: Bakanlık otellerden ‘Depreme Dayanıklı Belgesi’ istesin

Bütün turizm tesislerine bir mecburiyet getirilerek bina güvenliğinin sağlanabileceğini kaydeden Firuz Bağlıkaya “Hatta Bakanlık olarak bunu organize edersin. Depreme dayanıklı, depremde sorun yaşamayacak otelleri bir biçimde listelersin. Sorun yaşayacak otellere de destek olursun. Bir kredi açılır, bir fon yaratılır ve bunların derhal tadilatı, tamiratı güçlendirmesi neyse bunlar yapılır. Bunlar yapılmadan ‘Nasıl olsa insanlar unutur. Üç ay sonra zaten bunu kimse hatırlamaz.’ diyemezsin. Yarın öbür gün gerçekten bir şey olsa ve sen bu kontrolleri yapmamışken insanların başına bir şey gelse bunu nasıl izah edeceksin?” ifadelerini kullandı.

Turizm tesislerinden, 'Depreme Dayanıklılık Belgesi' istesin

Güvenli turizm tesisleri konusunda Bakanlığın inisiyatif alması gerektiğini kaydeden TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, "Turizm tesislerinden 3 ay içinde depreme dayanıklılık belgesi istesin. ‘Şu şirkete yaptıracaksınız. Paranız yok mu? Kredi verelim' desin ama dünyanın önüne turistik alanlarımız mekanlarımız güvenlidir, sertifikalıdır’ diyerek çıkalım. Bunu söylemediğin zaman spekülasyonlara da açık olursun. Senin rakip ülkelerin de bunu kullanarak aleyhine çalışır" dedi.

Otellerin çoğunun yangın merdiveni bile yok

Bakanlık tarafından belgelendirilen çoğu otelin yangın merdiveni bile olmadığını ifade eden Bağlıkaya, “Basit konaklama belgesi başka bir motivasyonla verildi. 'Aman sokağa bir gelir bırakmayalım' motivasyonuyla bütün otellerden ücret aldılar. Şimdi böyle bir sorumluluğu Turizm Bakanlığı taşıyor mu, taşımıyor mu? Bakanlık olarak belgeledi mi? Belgeledi. Şimdi bu nasıl olacak? Otellerin çoğunun yangın merdiveni bile yok. TGA’ya para verilsin diye yapıyorsunuz ama nasıl olacak böyle? Kontrol edip yapın ya da bir standarda getirip yapın” dedi.

Dolayısıyla bakanlık çok acil bir biçimde koronavirüs döneminde bir sertifika programı başlattıysa derhal bina güvenliği için de bir sertifika programı başlatmalı.” diye konuştu.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.