Dört yolcudan biri sıvı kaçakçısı...

Ücretsiz seyahat arama motoru Skyscanner, yolcular için uluslararası uçuşların en büyük sorunlarından biri olan “Kabin Bagajında Sıvı Taşıma” kurallarıyla ilgili bir anket düzenledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Dört yolcudan biri sıvı kaçakçısı...

Uluslararası kural, uçak kabinlerine 1 litreden fazla sıvı sokulmasını yasaklıyor. Ancak, 1000 kişinin katıldığı anketin sonuçlarına göre, yolcuların %28’i sıvı madde kaçırıyor!

Farklı havayolu şirketlerinin sunduğu uçak biletlerini fiyat ve mekân bazında karşılaştırarak kullanıcısına en ucuz bileti sunan Skyscanner, uçakla seyahati tercih edenlerin sıkça yakındığı “Kabin Bagajında Sıvı Taşıma” kurallarıyla ilgili bir anket düzenledi. Anket sonuçları, uçak yolculuğunu tercih edenlerin %28’inin bilerek ya da bilmeyerek gümrükten ve güvenlik kontrol noktalarından sıvı madde kaçırdığını ortaya koyuyor.

Uçaklarda ayrı kaplarda her biri 100 ml'ye kadar olan sıvı ve benzeri maddelerin yolcu beraberinde getirilmesine izin veriliyor. Bu kapların toplam ağırlığının 1 litreyi aşması yasak. Her bir kap bir litre taşıma kapasiteli tamamen şeffaf ve tekrar kapatılabilen plastik poşette taşınabiliyor. Kişi başına bir poşete izin veriliyor. Poşetin emniyet kontrolünde gösterilmek üzere hazır bulundurulması gerekiyor.

Skyscanner’ın 1000 kişilik bir denek grubu üzerinde gerçekleştirdiği ankette katılımcıların %42’si bu kuralların fazla kısıtlayıcı bir içeriğe sahip olduğunu belirtirken, %18’i de farklı havayolları şirketlerinin mevcut kurallar konusunda farklı uygulamaları olmasından yakınıyor. Değişken uygulamalardan şikâyetçi olan yolcular, tüm havayolu şirketlerinin ortak bir uygulamada birleşmesi gerektiğini savunurken, kuralların çok sıkı olmadığını düşünenler ise anket sonuçlarına göre %2 oranıyla sınırlı kalıyor. 

100 kişiden dördü bilerek yapıyor...

Skyscanner’ın düzenlediği anket çok şaşırtıcı bir durumu da gözler önüne seriyor: Ankete katılanların %4’ü tüm bu kısıtlayıcı kurallara rağmen güvenlik kontrolünden gizlice sıvı madde geçirebildiklerini belirtiyor. Skyscanner Türkiye Pazarlama Müdürü Murat Özkök anket sonuçlarına ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Çoğumuzun bildiği gibi sıvı maddeler için geçerli olan söz konusu kurallar uçuşların en sıkıcı yanlarından birini oluşturuyor.

Ancak her havayolu şirketinin farklı yol izlediği ve tutarsızlık gösterebilen uygulamalar yüzünden, seyahat edenlerin yasadışı sayılan miktarda sıvıyla güvenlik kontrolünden geçebiliyor olması çok da şaşırtıcı değil. Şaşırtıcı ve dikkat çekici olan durum, bilinçli bir şekilde sıvı madde geçişi yapmaya çalışıp bu konuda başarılı olanlar. Böyle durumlarda kısıtlamalar ne derece rahatsız edici olursa olsun, söz konusu kısıtlamaların belirli güvenlik nedenlerinden dolayı var olduğunu hatırlamamız önemlidir.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.