DATÇA’DA BİSİKLETLİ GÜNLER…

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 31/12/2019 23:40
‘Gaza basma, Pedal Bas’ sloganıyla yola çıkıp bir grup oluşturan Datçalı bisiklet severler, Datça’nın Akdeniz’inden Ege’sine pedal çevirmeye sıcakların azalmasıyla yeniden başlamışlar.


Kendilerine ‘Dadya Bisiklet Grubu’ adını veren bisikletliler her Perşembe ve Pazar günleri Cumhuriyet Meydanında saat 14’de buluşuyorlar. Kadın, çocuk, genç yaşlı, kısaca her yaştan bisiklet sever var aralarında. Kısa bir tanışmadan sora, o günkü rotayı saptayıp sonra pedal basıp kâh asfalt, kâh stabilize yoldan bisikletlerini sürüyorlar. Geçtikleri köy kahvelerinde kısa molalar verip, koylarda denize giriyorlar, bazen da küçük piknikler düzenliyorlar.

Benim de katıldığım turun birinde bir grupla bisiklet sürmenin keyfinin bir başka olduğunu fark ettim.  Hiç kimse birbiriyle yarışmıyor. Yorulana, gruptan kopana yardım edip, turlarını yine Cumhuriyet meydanında noktalıyorlar. Dadya Bisiklet Grubunun sözcüsü Bülent Bey, ’Bir gün Datça-Karaincir, Bir gün Datça-Kızlan-Gereme Koyu, Bir gün Datça- Karaköy’e gidiyoruz. Seçtiğimiz rotaların her yaştan bisikletçinin rahatlıkla gidebileceği şekilde olmasına özen gösteriyoruz. Datçalıları ve Datça’da tatillerini geçirenleri aramıza bekliyoruz.’ diyerek, Facebook’ta bir de sayfaları olduğunu ifade ediyor turu sonunda yaptığımız sohbette.



Kendisi ile bisikletin bir kültür olduğu konusunu da paylaşıyoruz.
 Avrupa ülkelerinde çocukların ilk trafik eğitimini bisiklet üzerinde aldıklarını bu nedenle de ileride araç sürerken kurallara, yayalara ve bisikletlilere saygılı olduklarını anlatıyorum. Okullarımızda 7 yaşından itibaren bu kültürü verebilsek belki 20 yıl sonra özlediğimiz, insana saygılı bir trafik düzenine kavuşabiliriz. Kentlerimizde ve tatil yörelerimizde yayaların ve bisikletlilerin haklarının araçlara devredildiği bir anlayışın önlenmesi için Belediyelerimize çağrıda bulunmaya karar verdik; hatta Avrupa’dan kent modelleri ithal eden yerleşimlerimizin bu konuda öncelik verebileceğini de hayal ederek.

Bisikletin insan sağlığı, çevre temizliği ve yakıt ekonomisi üzerindeki olumlu etkilerini ise bu yazımızla tartışmaya açıp; bir öncülük yapmayı da düşünmedik değil.
Şimdi gelecekçi olmaktan ziyade gerçekçi olmaya bakalım; Datça’daysanız buyurun pedal çevirmeye.

Bu bayramda Datça’nın bahar ortamında tatilinizi değerlendirirken bir farkınız daha olsun.
Mutlu bayramlar diliyorum.

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.