Bolu'dan turizm öz eleştirisi... Aşçılarımız çok ünlü ama gastronomiyi geliştiremedik

Türkiye’nin en önemli yerel turizm cennetlerinden biri olan Bolu, sadece konaklama tesislerine verilen turizm teşvikinin yetersiz olduğunu belirtiyor. Kentin iş dünyası, turizmle ilgili geliştirilecek tüm çalışmaların bu kapsama alınmasını istiyor. Bolu’da bir film platosu kurulması planlanırken, bunun da bir turizm faaliyeti olduğunun altı çiziliyor.

08/01/2022 10:11
Bolu'dan turizm öz eleştirisi... Aşçılarımız çok ünlü ama gastronomiyi geliştiremedik

Dünya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde, 81 ildeki oda ve borsa başikanlarıyla ekonominin nabzını tutuyor. “Başkanlar Konuşuyor” adlı dizinin bu seneki ilk konuğu Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş oldu.

Ateş, turizmin loikomotif sektörleri olduğunu kaydederek, “Sanayi ekonomimizin yüzde 10’u. Çevreyi kirletecek sanayiye açık değiliz. İki OSB’miz şu anda kurulma aşamasında” dedi.

Aşçılarımız çok ünlü ama gastronomiyi geliştiremedik

Türker Ateş / Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

Bolu büyük illerin tam ortasında. Burası adeta tabiatın başkenti. Dolayısıyla yerel turizmin en çok insan çektiği bölgelerden biriyiz. Ancak göç veren bir kentiz. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın 4 bin civarında üyesi var. Bunların 3 bin 500’ü aktif. Önü açık gelişmekte olan bir kentiz. Sektörel bazda baktığımızda kentimizin iş hayatının yüzde 60’ı hizmetler sektörü, yüzde 30’u sanayi ve yüzde 10’u da tarım.

22 COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜ VAR

Bolu aşçılarıyla ünlü bir kent. Mengen bu alanda marka. Ama şehrimizi gastronomi merkezi yapamadık. Mesela Göynük’te bir arkadaşımız var, yöresel ürünler yapıyor. Göynük’e gelen mutlaka orada. Ama biz bunu Bolu şehir merkezine taşıyamadık, turisti kent merkezine sokamadık.

Coğrafi işaret konusunda önemli bir çalışma başlattık. TSO olarak geçen sene en fazla tescil alan oda olduk. 22 ürünümüz var. Kıbrısçık Pirinci, Bolu Keşi, Bolu Fındık Şekeri, Çivril Fasulyesi, Patatesli Ekmeği bunlardan bazıları. Bu önemli bir pazarlama kanalı olacak.

KARTALKAYA’DA SEZON 15 ARALIK’TA BAŞLADI

Turizm derken en önemli konulardan biri ulaşım. 12 Temmuz 1953’te bir çalışma başlatmış. Demişler ki nereye charter seferleri yapalım. 20’ye yakın basın mensubu ile kenti tanıtmışlar. O dönemin meşhur gazeteleri Ulus ve Akşam kentimizi tanıtmış. Bizim askeri bir havaalanımız var. 3 kilometrelik pisti var. Ama sivil yolcu yok. Abant, Gölcük, Yedi Göller öne çıktı ama hala yol sorunumuz var.

Kartalkaya’da sezonu beklediğimizden önce 15 Aralık’ta açtık. Doluluk oranları yükseliyor. Yurtdışına çıkamayan Kartalkaya’da kayağa geliyor. Turizm teşviklerinde sadece konaklamaya teşvik var. Mesela film-dizi platosu yapacaksınız platoya teşvik yok. Bu da turizmin bir parçası. Off -road veya atlı kulüp mesela… Bunlar da turizm faaliyeti. Turizm teşviklerinin kapsamını genişletmek lazım. 2020’de pandeminin etkisine rağmen ağırladığımız turist sayısı 600 bin civarındaydı. 2021’de bu rakam 1 milyon oldu. Bu sene daha yüksek bir rakam bekliyoruz.

Artemis başı Mona Lisa gibi turist çeker

Türkiye dünyaca ünlü güzelliklere sahip. Ancak tanıtım eksiğimiz var. Oda olarak çalışmalar yaparken arkadaşlarımla konuştum. "Bolu’nun öyle bir tarihi değerini ortaya çıkaralım ki insanlar bunu gelsin görsün" dedim. Arkadaşlar müzemizde bir heykel başı buldular. 50 senedir sergileniyormuş. Ama ne olduğu ile ilgili çalışma yapılmamış. Önce kadın mı erkek mi anlayamadık. Bir hikayesi olmalıydı. Mimar Sinan Üniversitesi’nde Arkeoloji Bölüm Başkanı bizim için bir değerlendirme yaptı. Başın Artemis’in olduğu ortaya çıktı.

Bu çok çok önemli bir değer. Bunun gibi bir eser yok. Bolu için biçilmiş bir kaftan, yani bir marka. Bunu görmeye müzeye insanlar gelecek, dolayısıyla ne yaptık bir tane cazibe merkezi olarak müzeyi bulduk. Antik Yunan’da ismi Artemis, Roma’da Diana…

Zeus ve Leto’nun kızı ve Apollon’un ikiz kız kardeşi. Vahşi doğa, avcılık, okçuluk ve Ay'ı temsil ediyor. Dolayısıyla vahşi doğa aslında Bolu’yu da temsil ediyor. Nasıl insanlar Mona Lisa’yı görmek için çaba harcıyor, aynı şekilde Artemis’i de görmek isteyeceklerdir. Ayrıca Hititler'den kalan önemli değerlerimiz var.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.