BEYPAZARI’NIN 900 YILLIK GELENEĞİ-BÜRGÜ-

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 31/12/2019 23:40

Ankara’nın Konakları, mutfağı ve Geleneksel Elişleri ile de tanınan ilçesi Beypazarı’na gidişiniz Çarşamba gününe denk geldiyse sadece ünlü konaklarını, gümüşçüler çarşılarını gezip, sarmasını, güveç, kapamayı ve çok katlı baklavasını yiyip çayınızı yudumlamakla kalmayın, beylerin pazarını da gezin.

Atatürk Parkının bulunduğu cadde karşıya geçtiğinizde sağ tarafta pazarcıları görürsünüz. Bankalar caddesinin arka sokağında kurulan Pazarda yana yana kurdukları küçücük tezgâhlarda köylerinden getirdikleri çeşitli sebze ve meyve, tereyağı, yoğurt, peynir ile el ürünü işlemeler dokumaları satmaya çalışan satıcıların çoğunluğunun kadınlar olduğunu görürsünüz.

Çarşı pazarda karşılaştığınız kadınların başlarında çeşitli renklerde bele kadar inen örtüleri kullandıkları dikkatinizi çeker. “Bürgü” adı verilen bu başörtüler el tezgâhlarında pamuk ve ipekten 115x 190 ölçülerinde dokunuyor, ipekten dokunanına “gelin bürgüsü” deniyor. Gelin olacak genç kıza kendi ailesi yeşil ya da beğendiği renkte bir bürgü hazırlanıyor, oğlan tarafı da gelin için kırmızı veya pembe renkte bir bürgüyü ipekten dokutup çeyiz olarak veriliyor. Ailelerin geline verdikleri ipek bürgüyü istedikleri renkte de dokutturabiliyorlarmış, ancak canlı renkler taşıyormuş, gelinler el öpmeye, ya da düğün bayram törenlerine gittiklerinde bu bürgüyü takarlarmış. Eskiden’ diyor bürgüyü sorduğumuz yaşlı Teyze ’ Bayram seyranlarda rengârenk bürgüleriyle evlerden çıkan gelinlerin görüntüsü çok renkli olurdu, sanki bir moda defilesi gibiydi.’ Diğer zamanlarda pamuktan dokunmuş bürgüyü takıyorlar. Genç kadınlar açık renkli bürgüler takarken yaş ilerledikçe bürgünün rengi koyulaşıyormuş.

Bürgü, Kültür ekonomisinin bir parçası olmaya hazır ürünlerden biri olarak görünüyor.

 Günümüzde fabrikalarda daha çok pamuktan dokunmuş bürgüler el dokuma olanından daha ucuz bulunabiliyor. Bu nedenle el dokuma tezgâhları azalmış, Beypazarı’nda düzenlenen çeşitli kurslarla bu dokuma geleneği genç kuşaklara aktarmaya çalışılıyor. Bu arada bürgü’den günlük kullanımlara uygun çeşitli giysiler üretilebileceği ve bunun için modacılara ve stilistlere de görev düştüğü görüşündeyim.  


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.