Avrupa pazarındaki artışlar yüzümüzü güldürüyor

Antalya Manavgat Çolaklı'da yer alan Vonresort Hotels'in Genel Müdürü Süleyman Gürpınar, başta Almanya pazarı olmak üzere Avrupa pazarından çok ciddi rezervasyon artışları yaşandığına dikkat çekti.

26/03/2018 12:08
Avrupa pazarındaki artışlar yüzümüzü güldürüyor

Halil ÖNCÜ-ANTALYA

Süleyman Gürpınar, “Rezervasyonlarımızda özellikle, Almanya birinci pazar olmak üzere Avrupa’dan ciddi bir artış oluştu. Avrupa rezervasyonlarımızda şu anda %60 oranında bir artış var” dedi.

Gürpınar, 2018 yılından umutlu olduklarını belirterek, “ Biz 2018’in ilk verilerini, Paris’te büyük bir Alman tur operatörün düzenlediği Workshop’a katıldığımızda aldık. Daha sonra Hollanda’da Utrecht Turizm Fuarı'na katıldık. Orada da 2018 için çok iyi sinyaller aldık. 

Avrupa’da ciddi bir artış oldu

Rezervasyonlarımızda özellikle, Almanya birinci pazar olmak üzere, Avrupa’da ciddi bir artış oldu. Avrupa rezervasyonlarımızda şu anda %60 oranında bir artış var. Bizim iki tane konseptli tesisimiz var. Bir tanede Elite isminde üst segment bir tesisimiz var.

İki büyük ana tesisimizdeki Avrupalı turist oranına bakacak olursak; birinde %68, diğerinde %55. Bu oran geçen yıl %35’lerde gerçekleşmişti. Bu da yeni sezon için ciddi bir artış yaşandığını ve yaşanacağını gösteriyor. Avrupalı misafirlerimiz, erken rezervasyona çok ilgili. Erken rezervasyona, Rus misafirler de büyük ilgi gösteriyor.

Kendi tesislerimizde 2015’i geçtik

Rus misafirlerimizin de şubat başı gibi rezervasyon akışları gelmeye başlayınca, kıyaslama oranı da ortaya çıkmış oldu. 2017 yılına göre kıyasladığımızda bazı pazarlarda üç kat artış oldu. 2016 ve 2017 yılında soru işareti ile yaklaşan tur operatörleri, bu sene ülkemize çok ciddi anlamda yönlenmeye başladı.

Antalya için söylüyorum: Rakamlar 2015 yılını geçecek gibi görünüyor. 2014’ü de yakalamak için uğraş vereceğiz. Biz kendi tesislerimizde 2015’i geçtik. 2014’ün verilerine yaklaştık. Satış ortalamalarımız 2015’i geçti” dedi.

Avrupalı turist neden Türkiye'ye döndü?

“Bizim rakibimiz İspanya, sonra Yunanistan ve diğer pazarlar. Kriz yıllarında diğer pazarlara yönelen operatörler, İspanya ve Yunanistan’da Türkiye'de bulduklarını bulamadı. Operatörlere, partner otelleri sıcak tepkiler vermedi. Bu süreçte o ülkelerde ciddi reklamasyon kayıpları yaşandı. Tüketici anlamında da fiyat yarar analizine bakıldığında, Türkiye’de tatil yapmış olan bir misafir X bir rakama kaldıysa, İspanya aynı konseptte, aynı temalı aynı hizmetim karşılığını çarpı altı olarak alıyor.

Yani altı kat fazla verip beklentilerin yüksek olması da gayet doğal. Fakat o ülkeler bu beklentileri karşılayamadılar. Türkiye’ye dönüş şu nedenle oldu: Birincisi, uzun süren güneşli bir sezonumuz var. Avrupalı buz gibi bir hava ile boğuşurken, biz bu dönem adeta yazı yaşıyoruz. Ciddi bir iklim avantajımız var. Kültür var, tarih var. 2018 Troia yılı ile tarihi geçmişimiz ile ön plana çıkarttığımız bir yıl yaşıyoruz.

Avrupalı turist Türkiye'de aradığından fazlasını buluyor

Fiyat yarar analizine göre, Avrupalı misafirlerimiz bu kıyaslamayı yaptı ve beklentilerinin kat ve kat fazlasını buradan alacaklarını bildikleri için tekrar Türkiye'ye yöneldi. Onlar için ciddi bir yararlanma söz konusu oldu. Bu arada operatörler kar marjlarına da bakıyor tabii ki. Türkiye’den sadece konaklama bazlı değil, operasyonel gelirler, uçak gelirleri ve diğer gelirler olmak üzere ciddi avantajlar sağlıyorlar. Vergisel avantajları da var" diyen Süleyman Gürpınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yüzden de operatörler Türkiye gibi güzel bir pazarı tekrar eski günlerine getirme arzusundalar. Şuna inanıyorum ki, Personel tasarrufuna gitmeyen, memnuniyet oranlarını arttırma adına çalışmalarına devam eden, yatırım yapan tesisler çok avantajlı bir 2018 yılı geçirecek.” 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.