ATM Dubai Turizm Fuarı’nın başarısı nereden kaynaklanıyor?

2023 yılı turizm beklentisi, yıl sonunda % 20 altında tamamlanabilir. Turizmde acil önlemler alınamazsa turizmdeki düşüş devam edecek gibi duruyor. Ben Murtaza Kalender, TravelShop Turkey Yönetim Kurulu Başkanı olarak Arabian Travel Market (ATM) Dubai Turizm Fuarı’na katılarak bir kez daha fuarı yerinde inceleme fırsatı bulup, görüşlerimi siz kıymetli meslektaşlarımla paylaşmak istedim.

06/05/2023 14:10
ATM Dubai Turizm Fuarı’nın başarısı nereden kaynaklanıyor?

Murtaza Kalender

Öncelikle düşüncelerimi 3 ayrı başlıkta sıralamak istiyorum.

1-ATM Dubai Turizm Fuarı’nın başarısı

2-ATM Dubai Turizm Fuarındaki Yabancı Tur Operatörlerinin Beklentileri

3-Turizm sektörünün Dünya Genelindeki son durumu

ATM DUBAİ TURİZM FUARI’NIN BAŞARISI

Her yıl olduğu gibi bu sene de Dubai Fuarına gidip yerinde inceleme fırsatı buldum. Bu sene ayrıca Dubai Fuarı öncesi yaklaşık 200 Tur Operatörüyle birlikte B2B Workshop çalıştayı yaparak ülkemizin tanıtımına katkı sağladım.

Arabian Travel Market (ATM) Turizm Dubai Fuarı bu sene önceki yıllara göre daha kalabalıktı. Özellikle neredeyse tüm uluslarası zincir otellerinin ve Arab yarımadasının otel gruplarının oradaydı. Gözlemlediğim kadarıyla Asya Pasifik Körfez ülkelerinin tamamına yakını fuarın % 70’ini özellikle Türkiye’den oluşturuyordu.

ATM Dubai Fuarı Hosted-Buyer yetkililerinden Neslihan Hanım ile görüşmeme istinaden; fuar öncesi yaklaşık 150 ayrı ülkeden 60,000’in üzerinde kişi kayıt yaptırmıştı. Bu fuar günü gelen kayıtların haricinde bir rakam.

ATM Dubai Fuarı bu kadar kendini geliştirmişken bizim ülkemizdeki turizm fuarlarının bir türlü aynı seviyelere çıkamamasını üzüntüyle takip ediyorum. Tabii ki bunu sadece ülkemizdeki fuar organizatörlerine bağlamamak gerek. Çünkü bunu bir top yekün bir çalışma olarak değerlendiriyorum.

Türkiye’den birçok zincir otel yöneticileri, tur operatörleri, turizm acenteleri gibi kurum ve kuruluşlar Dubai’de stand almış veya ziyaretçi olarak katılım göstermişler.

Bence neden ülkemizdeki turizm fuarlarına bu kadar rağbet gösterilmediğini irdeleyip araştırmak gerekiyor. Düşüncem şudur ki, bu fuar Türkiye’de Turizm Bakanlığı’mızın desteği ve turizm sektörü kuruluşlarıyla gerçekleştirilse eminim ülkemize çok daha fazla katma değer sağlar.

ATM DUBAİ TURİZM FUARI’NDAKİ YABANCI TUR OPERATÖRLERİNİN BEKLENTİLERİ

Hosted-Buyer olarak katıldığım için birçok tur operatörüyle ikili görüşme gerçekleştirdim.

Ülkemizdeki fiyat yükselişinin birden artışından dolayı veya birden dibe inmesinden kaynaklı fiyat dengesinin olmamasından ötürü turizm piyasasındaki önceliğimizin kaybolmasına neden oluyor. Bununla birlikte, milli gururumuz olan Türk Havayollarının direk uçuşlarından yeteri kadar faydalanamıyoruz.

Vizelerdeki aşırı artıştan dolayı birçok Mice & Incentive & Wedding grup taleplerini iptal ettiklerini belirttiler. Bazı ülkelerde vizelerin çok geç verildiğini veya verilmediği bilgisini aldığımı paylaşmak isterim.

TURİZM SEKTÖRÜNÜN DÜNYA GENELİNDEKİ SON DURUMU

Asıl dikkat etmemiz gereken hususlardan biri bu konu olduğunu düşünüyorum. Özellikle şunun altını çizmek istiyorum; ülkemiz dünya turizm piyasasında yalnız değil. Çünkü artık birçok yeni destinasyonda rakipleri çıktı. Örneğin, 1.4 milyar nufüsü olup 35 milyon yurtdışına turist gönderen Hindistan gibi ülkelerin Asya Pasifikte, Balkanlarda ve Kafkasya ülkelerine online vizeleri ile daha hızlı sürede daha uygun fiyata bu destinasyonları tercih edebiliyorlar. Vietnam gibi denizi, kumu ve eğlencesi olan destinasyonlar her şey dahil konseptine geçmeye başladı.

Unutmayalım ki yukarıda bahsetmiş olduğum destinasyonlar sadece fiyat değil hizmet sektöründeki misafirperverliği, eğlencesi en iyi olan destinasyonları arasındadır. 

Eğer biz Asya Pasifikteki büyük nufüslu ülkelerden ve Hindistan - Pakistan - Bangladeş’ten gelecek olan turist gruplarındaki yüksek vize fiyatlarına çözüm üretmezsek ülkemiz bu sene beklemiş olduğu hedefi tutturamayabilir ve hatta % 20 altında kalabilir.

Rakam da vermek gerekirse sticker vize ile gelmek isteyen bir turist için yaklaşık vize ücreti 280 USD. En az 250 USD uçak bileti fıyat farkı oluyor ve bunun üzerine otellerin fiyat artışıyla birlikte yaklaşık kişi başı makas 600 USD civarına çıkıyor. Bu da ülkemize yönelik özellike Mice – Wedding – Incentive taleplerinde azalmaya neden oluyor.

Ümit ediyorum ki yukarıda belirttiğim sorunlara bir an önce ilgili makam ve kuruluşlar çözüm üretir. Sözlerimi tamamlamadan önce şunu da belirtmek isterim. Tabii ki ülkemiz tarihi dokusuyla, coğrafi güzelliğiyle, deniziyle, kumuyla ve misafirperverliğiyle her zaman talep edilen popular destinasyonlardan biri olduğunu belirtmek isterim.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.