Antik kent kazılarında ‘Bekçi ücreti’ krizi

Tarihin en önemli filozoflarından biri olan Apollonous’un yaşadığı Kemerhisar beldesindeki Tyana Antik Kenti’nde, İtalyan kazı heyeti tarafından 2002 yılında başlatılan kazı çalışmalarına, kazı alanında görevli bekçinin ücreti ödenmediği için 2014 yılında son verildiği ortaya çıktı.

17/12/2018 11:29
Antik kent kazılarında ‘Bekçi ücreti’ krizi

İtalya Padova Üniversitesi’nin 12 yıl süren çalışmasına, “Bekçi ücreti” nedeniyle son verilmesi, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yönelttiği soru önergesine gelen yanıtla açığa çıktı. Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesindeki kazı çalışmalarını gündeme getirdi.

Aydınlık'ta yer alan habere göre Gürer, toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan Tyana Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarıyla ilgili açıklama yapmasını istedi. Gürer’in sözlü sorusuna yazılı yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Niğde ili, Bor ilçesi Kemerhisar kasabasında yer alan Tyana Antik Kentinde 2002-2014 yılları arasında İtalya Padova Üniversitesi ve Bakanlığımız adına Bakanlar Kurulu Kararı ile Prof. Dr. Guido Rosada başkanlığında kazı çalışmaları sürdürülmüştür” dedi.

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ’YLE DEVAM EDİLECEK

Ersoy, İtalyan ekibin yasa gereği kamulaştırma giderleri ile çalışan bekçi ücretlerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve çalışmaların yeterince verimli yürütülmemesi üzerine kazı çalışmalarına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının 2016 yılında iptal edildiğini bildirdi.

Bakan Ersoy, “Tyana Antik Kenti’nde 2016 yılından bu yana Aksaray Üniveristesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Osman Doğanay ve bilimsel ekibinin katılımıyla Niğde Müzesi Müdürlüğü Başkanlığında kazı, temizlik ve belgeleme çalışmalarına devam edilmektedir. 2016-2018 yıllarında söz konusu çalışmalara Bakanlığımızca 245.000,00 TL ödenek aktarılmıştır” açıklamasında bulundu.

BİR AN ÖNCE GÜN IŞIĞINA ÇIKARILMALI

Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, konuyla ilgili açıklamasında, kazı çalışmalarına Aksaray Üniversitesi tarafından devam edilmesinin memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Ancak 2002 yılında başlayan kazı çalışmalarına 2014 ve 2016 yıllarında, ara verilmiş olmasının gerekçesi kabul edilemez.

Tyana antik kenti, tarihin en önemli filozoflarından ve adına onlarca kitap yazılan Tyanalı Apollonous’un yaşadığı ve tarihi su kemerleri, Roma Hamamı ile dikkat çeken çok önemli bir merkezdir. Kapadokya’nın başkenti olan bu bölgede yürütülen kazı çalışmalarına bekçi ücreti ödenmediği için iki yıl ara verilmiş olması üzüntü vericidir.

Ayrıca Niğde Üniversitesinin de bu çalışmada yer alması gerekir. Bir yıl boyunca çalışma sürmeli ve Efes gibi bir merkeze denk zenginliği olan batık kent bir an önce gün ışığına çıkarılıp turizme kazandırılmalıdır” dedi.

 

 

  


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.