Adaların eski cazibesi kalmadı

Türk turistin en çok tercih ettiği tatil lokasyonlarının başında gelen Yunan adaları, döviz kurundaki artış nedeniyle eski ilgiyi görmüyor, rezervasyonlarda yüzde 50 azalama var.

08/07/2018 01:14
Adaların eski cazibesi kalmadı

Tur şirketlerinin ‘düşük fiyat- yüksek kalite’ sloganıyla pazarlanma çalışmaları sonucunda, geçtiğimiz yıllarda Yunanistan’a Türk turist akını yaşanmıştı. Kuşadası’nda Samos Adası’na feribot işletmeciliği yapan aynı zamanda da Kuşadası TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı olan Gökhan Aydın, döviz kurlarındaki hızlı artışın Yunan adalarındaki fiyat cazibesinin azalttığını belirtti.

Aydın, “Seçim öncesindeki durgunluk durumu etkiledi. Bu yıl kapı vizesi uygulaması da geç başladı. Ancak Yunan adalarına geçişlerin azalmasındaki en önemli etki, ekonomik oldu. Adalarda normal bir yemek yediğiniz zaman 15 euro yani 60 lira veriyordunuz, şimdi bu rakamlar 90 liraya kadar çıktı. İnsanımız tasarruf etmek istediği zaman ilk olarak tatil harcamalrını kısıyor” dedi.

Ekonomik tatil

Yunan adalarına geçişlerin en yoğun yaşandığı yerlerden birisi durumundaki Sakız Adası da bu durgunluktan etkilendi. Adadaki tek Türk tur operatörü olan Deniz Uyanmaz, “Genel yolcularda yüzde 50’ye varan azalmalar oldu. En önemli neden euronun yükselmesi. Adalara geçen Türk vatandaşları harcamalarını kısıyor. Daha uygun fiyatlı otellere gidiyor. ‘Nasıl ekonomik bir tatil yaparız’ diye düşünüyor” dedi.

Ayvalık’a tersine turist akını

Balıkesirn Ayvalık ilçesi ise, Yunanistan’ın Midilli Adası’ndan gelen turistlerin akınına uğruyor. Artan döviz kurları nedeniyle günübirlik pazar alışverişine gelen turistler, uygun fiyatlara filelerini dolduruyor, esnafın yüzünü güldürüyor. Ayvalık Jale Turizm’in sahibi Fatih Jale, alışverişe gelen Yunan turistlerin, kişi başı 500 ile 1000 Euro arasında para bıraktığını söyledi. (DHA)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.