2024 Dünya Gastronomi Trendleri neler?

Six Senses Kaplankaya Hotel-Bodrum Mutfak Şefi Orçun İdiz, 2024 Dünya Gastronomi trendlerini konu alan bir yazı kaleme aldı.

18/11/2023 13:20
2024 Dünya Gastronomi Trendleri neler?

Geçmişten günümüze sürekli bir değişim içerisinde olan gastronomi alanı bu değişimlerin sonucu olarak çeşitli trendleri de beraberinde getirmiştir. Bu trendlerin insan sağlığını koruma ve geliştirme, kültürel değerleri koruma, yemek deneyimini geliştirme, beslenme için alternatif yollar ortaya koyma gibi etkileri bulunmaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda gastronomi adına bazıları hala gündemde olan  ve yenileri eklenen trendlere bir göz atalım:

Plant-Based Foods : (Bitki bazlı yiyecekler)

Vegan hareketi ivme kazanmaya devam ediyor. Et ikamelerinin yanı sıra badem, yulaf ve bezelye gibi bitki bazlı süt çeşitleri de temel gıda maddeleri olarak ortaya çıkıyor. Yulaf sütü, kremsi dokusu ve nötr tadıyla kahvelerden yemek pişirmeye kadar her şeyin favorisi haline gelirken, badem tatlılarda zenginlik sunarken, bezelye sütü sürdürülebilirlikte parlıyor.

Kakao: Kakao suyu, kurutulmuş kakao, çikolata kaplı kakao çekirdekleri,yulafımızın içine kakao parçaları , Kakao posasından recel yapımı ve  kakao ya  dair herşey...

Karabuğday:

Protein ve lif açısından zengin, antiinflamatuar, glutensiz bir tohumdur ve kileriniz için harika bir katkı sağlayan ürün.

Karabuğdayı denemek istiyorsanız güne Karabuğday Krepi ile  başlayın.

Plant-Based Fish: (Bitki Bazlı Balık)

Lox yerine havuç, deniz tarağı yerine trompet mantarı ve suşi rulolarında ve poke kaselerinde kullanılan kök sebze konjakını görmeyi bekleyin.

Su Tasarruflu Ürünler:  Basmati prinç gibi...

"Swicy" (tatlı ve baharatlı) yiyecekler:

Akrep biberi ve Guajillo veya Macar Keçidikeni biberi gibi taze, bütün, öğütülmüş veya salamura edilmiş olarak bulunabilen özel biber çeşitlerini raflarda görmeye başlamayı bekleyin.

Retro yiyecekler :

Yemeklerde 90 yıllara geri dönme akımı.

Fonksiyonel içecekler:

Çaya altarnatif;  İster anti-inflamasyon için zerdeçallı bir latte, ister bağırsak sağlığı için kombucha, ister stresi yönetmek için adaptojen içeren içecekler olsun, bu içecekler sadece susuzluğu gidermekle kalmaz; genel refahı arttırırlar.

DIY meal kits :Kendi yemeğini kendin yap kitleri satışları daha da artacak.

Çevre dostu uygulamalar : Sürdürülebilirlik, 2024 yılında da yiyecek ve içecek endüstrisi trendlerinin merkezinde yer almaya devam ediyor. Bu, yalnızca malzemelerin sorumlu bir şekilde tedarik edilmesini kapsamakla kalmıyor, aynı zamanda biyolojik olarak parçalanabilen ambalajlara, gıda atıklarının azaltılmasına ve daha küçük bir karbon ayak izi sağlanmasına da odaklanıyor.

Hassas fermantasyon :Daha sürdürülebilir gıda üretimi için büyük bir potansiyele sahiptir. Bu , maya yardımıyla peynir yapan bir tekniktir; ineğe gerek yoktur. Geleneksel tarımın dışında gıda üretiminin bir diğer alternatifi ise kültür eti veya kültür balığıdır. Bu, hayvan kas ve yağ hücrelerinden yetiştirilen et ve balık ürünlerini ifade eder. Başka bir deyişle tadı orijinaline benzeyen ancak uğruna hiçbir hayvanın ölmesine gerek kalmayan ürünler.

Sadece birkaç yıl önce uzak bir ütopya gibi görünen şey, artık son derece rekabetçi bir gelecek pazarına dönüştü. ABD'deki sağlık otoriteleri yakın zamanda "in vitro" et olarak bilinen ete yeşil ışık yaktı. Bu, ABD'yi Singapur'dan sonra laboratuvarda yetiştirilen etin satışına izin veren ikinci ülke haline getiriyor. Bugüne kadarki en büyük ve neredeyse tek zorluk, toplumda kabul eksikliğidir.

Teknoloji ve Yemek: 

Akıllı mutfak aletlerinin mutfağı pratikleştirmesi ve yapay zeka destekli tarif önerileri gibi teknolojik yenilikler mutfakta daha yaygın hale geliyor.

“Gıda trendlerini, beslenme veya gıda üretimi konusunda toplumumuzdaki mevcut isteklere, sorunlara ve özlemlere bir yanıt olarak tanımlıyorum. Bu nedenle bir gıda trendi her zaman potansiyel çözümler sunmalıdır” diye açıklıyor gıda uzmanı Hanni Rützler. Eğer bunu yapmazsa, bu yalnızca kısa vadeli bir olgu olacaktır.

2024 yılının Gastronomi ve Turizm adına güzel bir yıl olarak geçmesi temennisiyle.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.