Türkiye ile Yunanistan arasında yerli turist kapışması

Yaşanan zor dönemin ardından yeni sezonda Egeli turizmcilerin ümidi yerli turistlere Yunanistan ortak oldu.

31/12/2019 23:40
Türkiye ile Yunanistan arasında yerli turist kapışması

 Rekabetin hızlandığı turizm döneminde Yunan Hükümeti Türkiye’yi şeref ülke ilan ederek Türk turistlere yüzde 20 indirim fırsatı verdi. Karara tepki gösteren Egeli turizmciler bahsi artırdı. Türkiye 2015’teki kayıp yılın ardından yeni turizm sezona ümitsiz giriyor. Ülke genelinde yaşanan terör olayları, Ege kıyılarındaki mülteci krizi, Rusya ile yaşanan uçak krizi gibi çok sayıda yaşanan olaylar, turizmcilere zor günler yaşatmaya devam ediyor.

Onur Deniz imzalı habere göre, İzmir ve Ege Bölgesi’nde yoğun olarak hissedilen darboğaz, otellerin kapanmasına  ve binlerce turizm çalışanının işsiz kalmasına neden olurken yeni sezonda ayakta kalabilen turizmcinin tek umudu yerli turistler oldu.

YUNANİSTAN ŞEREF ÜLKE İLAN ETTİ

Ülkede yaşanan sıkıntıların yanı sıra Avrupa’da ise turistlerin yönlerini Uzak doğu’ya çevirmesi, rakip ülkelerle yaşanan rekabeti tetikledi.  Komşu ülke Yunanistan, turizmcinin ümidi yerli turistleri Yunanistan ve Yunan adalarına çekebilmek için Türkiye’yi  Şeref Ülkesi ilan etti.

TÜRKLERE ÖZEL YÜZDE 20 İNDİRİM

Yunan Dışişleri Bakanlığı tarafından bu yıl ilk kez başlatılan uygulamada ilan ettiği 4 ülkenin vatandaşlarına  Yunanistan’da anlaşmalı yerlerde yapacakları alışveriş ve harcamalarda yüzde 20 indirim sağlayacak.  Ticaret odaları tarafından yapılacak kampanyada anlaşma logosu olan her mağazada işlem uygulanacak.

Yunanistan tarafından gerçekleştirilen indirim hamlesini Egeli turizmciler şöyle değerlendirdi.

BU BİR ALGI YÖNETİMİDİR

Yunanistan’ın kararının Türkiye’deki  turizm sezonuna etkisini  değerlendiren Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, "Yunanistan’ın kararında sadece yüzde 20 oranında bir indirim söz konusu. Bu indirim verildi diye turist oraya gitmeyecek. Şeref ülkelere yüzde 20 indirim veriliyor. Bu yüzde 20 oranı bir pazarlama stratejisidir. ‘Şeref Ülkesi’ dışında turistlere indirim yapılmayacakmış gibi bir algı var. Böyle bir şey yok. Bu bir algı yönetimidir, algıda seçicilik yöntemidir” diye konuştu.

VİZE SORUNU VARKEN YÜZDE 30 YAPSALAR NAFİLE

Türkiye ile Yunanistan arasında turizm ilişkilerinin artması için indirim gibi yönetmelerin çözüm olmadığını ifade eden İşler, vize sorununa dikkat çekti. İşler,” Bu indirim yapıldı diye kimse gitmeyecek. Çünkü aramızda bir vize problemi var. Aynı denizde yaşayan iki ülkeyi ayıran Berlin duvarı gibi bir vize duvarı var aramızda. Bu duvar durdukça yüzde 20 değil yüzde 30 yapsalar nafile” şeklinde konuştu.

KAPI BAŞINDA YÜZDE 30 İNDİRİM SÖZÜ

Yunanistan’ın yüzde 20 indirimine karşın Egeli otelcilerin yerli turistlere kapı başında yüzde 30 indirim sözü verdiklerini ifade eden İşler, “Türk turizminin yerli turiste ihtiyacı var. Bu sene ülkemizi tanıma, keşfetme yılıdır. Biz bu sene yerli turistlerimize Egeli otelciler olarak kapı başında yüzde 30 indirim sözü veriyoruz. Biz kendi turistimizi  ülkelerini keşfetmeye çağırıyoruz” dedi.

DOPİNG ETKİSİ YAPAR

Yunan adaları ile en fazla ilişki içerisinde olan ilçelerden biri Çeşme’de ise karar kötü giden sezona bir darbe daha vurabileceği görüşü yankı buldu. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, Türk yetkilileri hamle yapmaya çağırdı.

Öncel, "Kötü geçen turizm sezonunda ülkeler kıyasıya rekabet içinde. Türkiye şu an en kötü sezonu yaşıyor. Yüzde 40’a yakın düşme var. Haziran ayında bu rakamlar daha da düşecek. Ramazan ayı ve ekonomide yaşanan sıkıntılar, bu sezonun parlak geçmeyeceğinin  habercisi. Yunanistan’ın böyle bir atak yapması, giden müşterilere doping etkisi yaratacaktır” diye konuştu.

İŞ İŞTEN GEÇMİŞ OLACAK

Sorunun çözümü için acil önlem çağrısı yapan Öncel, “Bu duruma sadece ahkam kesen, her -şeyi iyi bilen Türkiye Otelciler Birliği önlem alınması için sesini yükseltmediği müddetçe turizmde bir şey olmaz. Sanayi ve ticaret odaları, turizmden ekmek yiyen 45 sanayi kolu  acil önlem paketi açıklamazsa iş işten geçmiş olacak.  Durum çok vahim.  Hükümetin ve STK’ların acilen önlem alması lazım” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.