Sağlık turisti dört kat fazla harcıyor

Türkiye’de son yıllarda artan sağlık yatırımları, turizm sektörü için de can simidi oluyor. Tedavi için gelen turist, tatilcilere göre 4 kat daha fazla döviz bırakıyor.

31/12/2019 23:40
Sağlık turisti dört kat fazla harcıyor

Avrupa toplumları hızla yaşlanıyor. Yaşlı kıtada kronik hastalıklar çoğalırken kaplıcalarda kür tedavileri yaygınlaşıyor. Buna bağlı olarak da sağlık harcamaları büyük boyutlara ulaşıyor. Melih Kocagil imzalı habere göre, yurtdışında tedavi olmak isteyen Avrupalılar için Türkiye, son yıllarda önemli bir durak haline geldi. Türkiye Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Enginer Birdal “Türkiye’de önemli sağlık yatırımları yapılıyor. Bu yatırımlar ülkemizi bölgemizde bir sağlık üssü haline getirebilir.

Gelecek 10 yıl içinde sağlık turizminden 20-25 milyar dolar gibi çok ciddi kazanımlar elde edebiliriz. Çünkü tedavi amaçlı gelen turist, diğerine göre ortalama 4 misli daha fazla döviz bırakıyor” dedi. Hasta başına gelirin 2 bin dolardan başladığını dile getiren Birdal “Medikal turizmde ise bu rakam ortalama 12 bin dolara kadar uzanıyor. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın kendi ülkelerinde tedavi imkânını elde etmeleri bile, 3-4 milyon hastayı tedavi etmemiz anlamına geliyor ki; bu bile çok önemli kazanımlar sağlayacak” diye konuştu.

DÜNYADA 9’UNCUYUZ

2014 Sağlık Turizmi Raporu’na göre Türkiye’nin, plastik cerrah sayısı açısından 1.200 cerrah ile dünyada 9’uncu sırada yer aldığını kaydeden Enginer Birdal “Türkiye’ye tedavi için gelen hastaların büyük çoğunluğu temmuz ve ağustos aylarını tercih ediyor. En çok gelinen şehirler arasında ise Antalya ilk sırada. 2011’de 156 bin kişi sağlık turizmi için gelirken bu rakam geçen yıl 480 bin kişi oldu” dedi. ABD ve Avrupa ülkelerine oranla Türkiye’de de aynı hizmetlerin kaliteli ve uygun fiyatlarla sunulduğunu belirten Birdal “ABD ve Avrupa’da bu hizmetleri almak için aylarca sıra beklemek zorunda olanlara ve özellikle ileri yaştaki hastalara bekleme süresi olmaksızın hizmet verilmesi Türkiye’yi daha da cazip hale getiriyor” ifadelerini kullandı.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.