Mavi Yolculuk can çekişiyor

25 Eylül 2017’den bu yana uygulanan ticari yatların yurt dışına çıkış yasağı ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri Bodrum'da  bir araya gelerek  basın açıklaması yaptı.

20/01/2018 23:37
Mavi Yolculuk can çekişiyor

Bodrum Denizciler Derneği Lokali’nde düzenlenen basın açıklamasına Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Temsilcisi Arif Yılmaz, TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel ile İMEAK Deniz Ticaret Odası Yat İşletmeciliği Meslek Komitesi üyeleri katıldı.

Mavi Yolculuk bitme noktasında

Mavi yolculuğun zor bir süreçten geçtiğine vurgu yapan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon açıklamasında, “Şöyle bir genele baktığımızda, gerçekten kuğu kadar güzel, el emeği ile yapılmış ve kültürümüz olan ahşap guletlerimiz, yatlarımız maalesef liman çıkışı alamıyor. Bugün Akdeniz çanağına baktığımızda bu kadar güzel el yapımı yatların hiçbir yerde olmadığını hep beraber görüyoruz.

Peki, bu kadar emek verip bu kadar yıl sonra Türkiye’de ve dünyada ilk mavi yolculuğu başlatmış geçmiş kaptanlarımızı da saygıyla anarak, bugüne kadar gelmiş bu sektörümüzü niçin şimdi kaybetme noktasındayız?

Çözümün parçası olacağız

Tabii, bizi aşan sorunlar olabilir ancak biz Bodrumlular inanıyoruz ki bu sorunlar aşılacak. Çünkü bizim sorunları çözmekte mücadele etme ruhumuzun ne kadar fazla olduğunu  hepimiz biliyoruz ki sorundan da korkmuyoruz. Ama hep bir problemin parçası olmanın niyetinde de değiliz. Çünkü önemli olan çözümün bir parçası olmaktır.

Onun için burada hükümetimize, değerli bakanlarımıza bir defa daha seslenmek istiyorum: 50 yıl kadar uzun bir süredir Akdeniz’de ve Ege’de bu güzelim guletlerimizin çıkışı için hep beraber mücadele edelim. Biz mücadele etmekten asla vazgeçmiyoruz. Yıllardır uğraştığımız teknelerimizin arkasında dalgalandırdığımız ay yıldızlı bayrağımızı başka ülkelerin bayraklarına teslim etmeyelim arkadaşlar.

Mücedeleden vazgeçmeyeceğiz

Bunlar bizim kültürümüzdür, göz nurumuzdur, el emeğimizdir. Onun için bugün burada bu sektöre destek için gelen tüm vatandaşlarıma ve sektör temsilcilerine bir defa daha teşekkür ediyorum. Asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi söylemek istiyorum” dedi.

Basın açıklamasında sivil toplum kuruluşlarının yayınladıkları “Mavi Yolculuk Ölüyor” başlıklı bildiride özetle; “el yapımı güvenli ve konforlu yatlarımızla yaklaşık 50 yıllık bir çaba sonucu bir dünya markası haline getirdiğimiz Mavi Yolculuk maalesef ölüyor. Yıllardır Ege ve Akdeniz’in tüm sularında bayrak gezdirilebilen yatçılarımız bugün maalesef kendi karasularımıza hapsedilmiştir. 

Yatlarımız kendi karasularımıza hapsedildi

Ticari yatlarımızın yurtdışına çıkış yapması 25 Eylül 2017 tarihinde yasaklandı. Geçen yıl Eylül ayından beri teknelerimiz Liman Başkanlıklarından çıkış izni alamıyor. Üstelik bu yasaklama için yazılı belge olmaması bizi tazminat ödemeye reklamasyonları karşılamaya mahkum etmektedir. 

Bu güne kadar bu konuyla ilgili kamuoyuna yapılan bilgilendirme gemilerimizin yurt dışında tutulmaları sebebiyle gri listeye düşme tehlikemiz olarak gösterilmiştir. Ancak 2017’de tutulan 15 gemiden 4’ü bizim yatlarımızdır. Diğerleri büyük gemilerdir. Bu gemilerin kontrol mevzuatı çok belirgindir.

Getirilen yasak hukuk dışı

Oysa bizim yatlarımızda gemi yat ayırımdan ötürü belirsizlikler vardır. Gemilerin eksiklikleri yüzünden bizim cezalandırılmamız söz konusudur. Türk bayraklı yatlara konulan gayri resmi ve gayri hukuki yurtdışına çıkış yasağı ivedilikle kaldırılmalıdır” ifadelerine yer verildi. 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.