İspanya turizminin 2014 karnesi

2013 yılının sonlarına doğru bir tahminde bulunan ‘Tourism Excellence Alliance (Exceltur), İspanya turizminin 2014’de yüzde 2,4 oranında büyümesini bekliyordu. Ancak gerçek büyüme bunun hayli üstünde gerçekleşti.

31/12/2019 23:40
İspanya turizminin 2014 karnesi

Ülkedeki en önemli turizm kompetanı sayılan Exceltur, İspanya turizmine ivme kazandıracak Mısır’daki sallantılar gibi etkenleri hesaplayamamıştı. Bu nedenle gerçek büyüme oranı 2014’de 2,9 olarak gerçekleşti. İspanya 2014 yılında toplam 65 milyon yabancı turist ağırladı. Bu turistlerin ülkeye bıraktığı para 49 milyar Euro’yu aştı. Bu rakam 2013’e göre yüzde 3,9’luk bir artışa denk geliyor. Exceltur’un bu hafta içinde yaptığı bir hesaba göre, turizm gelirleri ülkenin toplam ekonomisindeki büyümenin iki katına çıkmasına sebep oldu.

Kurumun İcra Kurulu Başkanı José Luis Zoreda, bu hafta başında yaptığı açıklamada, sektörün istihdam sağlamada bir önceki yıla göre yüzde 4,1 artış sağlayarak büyük bir başarı elde ettiğini söyledi. Zoreda, turizm, ülkedeki finans ve inşaat gibi birçok sektörün 2014’de pozitif bir bilanço göstermesinin yegane sebebi olduğunu belirtti.

Exceltur’un geçen hafta yayınladığı rapora göre, turizmdeki büyümede sahil destinasyonlarının lokomotif görevi gördüğü belirlendi. Burada özellikle Kanarya Adaları ve Valensiya başı çekmiş.

Rapora göre Avrupa kaynak pazarlarından gelen turistlerin bir önceki yıla göre kişi başı harcamalarının düştüğü belirtilirken, özellikle Rusya, Uzakdoğu ve Arap ülkelerinden gelen turistlerin beklentilerin üstünde bir harcama yaptıklarının altı çizildi.

Exceltur Başkanı Zoreda’ya göre İspanya turizminin 2014’de yakaladığı büyüme momentumu, 2015 için şimdiden elde edilen veriler ışığında aynı şekilde sürecek. Zoreda, 2015 için yine yüzde 3’e yakın bir büyüme oranı bekliyor. Ancak Exceltur’un verilere dayanan resmi büyüme tahminleri henüz açıklanmadı.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.