Elektronik cihaz yasağında görünmez tehlike

Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı EASA, ABD ve İngiltere'nin uçak güvenliği için uygulamaya koyduğu kabin içi elektronik cihaz yasağının ters etki yaratarak yangına sebep olabileceğine işaret etti.

31/12/2019 23:40
Elektronik cihaz yasağında görünmez tehlike

Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı, ABD ve İngiltere'nin cep telefonundan büyük cihazları uçak altı bagaj kısmında taşınması konusunda aldığı kararın batarya kaynaklı yangınlara sebebiyet verebileceğini açıkladı. Mehmet Can Kömürcü imzalı habere göre, 32 ülkede uçuş güvenliğinden sorumlu olan Avrupa Havacılık EmniyeT Ajansı uçak altı bagaja verilen elektronik cihazlarda lityum bataryaların yangın riski oluşturduğunu, bu sebeple kabin içinde taşınması gerektiğini ve olası bir sorunun bu şekilde önüne geçilebileceğini belirtti.

Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı'nın uyarıları ile ilgili olarak ABD Ulaşım Güvenliği İdaresi elektronik cihaz yasağının ABD Federal Havacılık Kurulu ile düzenlendiğini ve kurulun hava yolu şirketlerine elektronik cihazların ve lityum bataryaların nasıl taşınması gerektiğine dair bilgileri sağladığını ifade etti. Bu açıklamaya rağmen Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı yayınladığı bültende kişisel elektronik cihazların kabin içerisinde taşınmasının yasaklı olduğu durumlarda uçak altı kargo bölümünde çok sayıda elektronik cihaz taşınacağını, bu sebeple uçak altı kargo bölümünde olası bir yangının önüne geçmek için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini rapor etti.

Bültende uçak altı kargo bölümüne veriken bilgisayarların tamamen kapatılması ve olası bir kaza durumuna karşı oldukça güvenli şekilde muhafaza edilmesi gerektiği de eklendi. Köln, Almanya merkezli ajans ABD ve İngiltere'nin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülke uçuşlarında uygulamaya koyduğu kabin içi elektronik cihaz yasağının ardından 2 hafta sonra bu bülteni yayınladı.

Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı'nın tavsiyelerine uymak zorunlu değil fakat bu açıklamanın elektronik cihaz yasağına dair tartışmaları tekrar alevlendireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Geçtiğimiz hafta 38.000 Avrupalı pilotu temsil eden bir başka kurum elektronik cihaz yasağı ile ilgili ciddi endişeleri bulunduğunu ve bu yasağın yeni güvenlik riskleri yaratabileceğini belirtti.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.