Brexit sonrası turizmciler vize kararına kilitlendi

İngiltere'nin AB'ye veda kararı 2015'te 2.5 milyon İngiliz turisti ağırlayan turizm sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Sektör temsilcileri, orta ve uzun dönemde ülke ekonomisinde bir resesyon oluşması durumunda İngiliz turist sayısında da düşüş olacağı görüşünde.

31/12/2019 23:40
Brexit sonrası turizmciler vize kararına kilitlendi

Turizmciler, AB İngiltere'ye vize uyguması durumunda İngiliz turistin rotasının Türkiye'ye kayacağını belirtti. Sabah'ta yer alan habere göre, İngiltere'den 65 milyon seyahatin gerçekleştiğini söyleyen TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Bunun 45 milyonu AB ülkelerine gidiyor. Çünkü ucuz taşımacılık AB fonuyla sübvanse ediliyor. AB bunu kaldırırsa durum Türkiye leyhine gelişir" dedi.

TÜROFED Başkanı Osman Ayık ise İngiltere'nin AB'den çıkışının Türkiye'yi direkt etkilemeyeceğini vurguladı. TÜRSAB Başanı Başaran Ulusoy, çıkış kararının Türkiye turizmini negatif etkilemeyeceğini belirterek, "Vize kararıyla artış dahi olabilir" dedi. Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da İngiltere ekonomisinde daralma olması durumunda İngiliz turistin mesafe yakınlığından dolayı İspanya'yı tercih edeceğini kaydetti.

İNGİLİZLERİ TÜRKLER GİYDİRİYOR

Türkiye'nin İngiltere'ye geçen yıl yaptığı toplam ihracatın 2.2 milyar dolarını hazır giyim oluşturdu. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "2016'nın ilk beş ayında da İngiltere'ye hazır giyim ihracatımız olumlu bir grafikte seyrediyor" diye konuştu. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sami Kariyo ise iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin aksamaya uğramayacağını vurguladı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat ise İngiltere'nin dış ticaret fazlası verdiğimiz tek ülke olduğunu, dolayısıyla Gümrük Birliği dışına çıkmasının başta sektör için önemli olduğunu söyledi.

AYRILIK KÜRESEL RİSKLERİ TETİKLER

İngiltere'nin AB'den çıkma kararını değerlendiren DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, karar sonrası şokun ardından orta vadede ticari ilişkilerin normale dönmesini beklediğini ifade etti. Vardan, "İkinci büyük ticaret hacmine sahip olduğumuz ülke İngiltere'nin üyelikten ayrılma kararı, elbette kısa vadede ciddi bir etki oluşturacaktır. Ancak şunu unutmamak gerekir ki, İngiltere, AB sisteminin ekonomik açıdan en liberal ülkelerinden bir tanesi. Bu karar, birçok dinamiği etkileyecek" dedi.

REFAH TEHLİKEYE ATILMAMALI

TÜSİAD uluslararası alanda birçok sorunun yaşandığı bu dönemde Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararının, birliği küresel alanda ekonomik ve siyasi olarak daha güçlü bir yapı olma hedefinden alıkoymaması gerektiğini belirterek, "Uzun dönemli refah perspektifi tehlikeye atılmamalı" dedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.