'Yeşil Yıldız' otel tercihinde kriter oldu

TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır, özellikle son yıllarda insanlarda çevre duyarlılığın çok arttığını belirterek, “Yeşil yıldız bize satış ve pazarlamada büyük kolaylık sağlıyor” dedi.

25/01/2020 10:50
'Yeşil Yıldız' otel tercihinde kriter oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çevreye duyarlı konaklama tesisi belgesi, yani ‘Yeşil Yıldız’ verdiği Türkiye genelinde toplam 473 tesisin 241’i Antalya’da bulunuyor. TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır, özellikle son yıllarda insanlarda çevre duyarlılığın çok arttığını belirterek, “Yeşil yıldız bize satış ve pazarlamada büyük kolaylık sağlıyor” dedi.

Gerek özgün mimari yapıları gerekse hizmet kalitesiyle hatırı sayılır bir üne kavuşan Antalya’daki konaklama tesisleri, çevreye duyarlılıklarıyla da ön plana çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre, Ocak 2020 itibarıyla Türkiye genelinde 473 ‘Yeşil Yıldız’ belgeli, yani çevreye duyarlı konaklama tesisi bulunuyor.

ANTALYA İLK SIRADA

‘Yeşil Yıldız’lı tesislerin illere göre dağılımına bakıldığında Antalya sahip olduğu 241 çevreye duyarlı tesisi ile ilk sırayı alıyor. Antalya Türkiye genelinde Yeşil Yıldızlı tesislerin yüzde 50,9’una sahip durumda bulunuyor.

Antalya’yı 64 tesisle İstanbul, 49 tesisle Muğla, 29 tesisle İzmir, 21 tesisle Ankara, 6 tesisle Bursa, 5’er tesisle Afyonkarahisar, Aydın ve Eskişehir takip ediyor. Öte yandan, Gaziantep ve Konya’da 4’er, Adana, Mersin, Nevşehir, Ordu’da 3’şer, Denizli, Erzurum, Hatay, Kayseri, Kocaleli, Samsun, Çanakkale ve Şanlıurfa’da 2’şer, Balıkesir, Bolu, Giresun, Kütahya, Malatya, Mardin, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Yalova ve Zonguldak’ta da 1’er çevreye duyarlı tesis bulunuyor.

‘DAHA RAHAT PAZARLANIYOR’

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır, otellerin fiziki ve hizmet kalitesinin yanında çevreye duyarlı tesis belgeli otellerin daha rahat pazarlandığını kaydetti. Çorabatır, “Özellikle son yıllarda insanlarda çevre duyarlılığı çok arttı.

Tatil için geldikleri yerlere, konakladıkları tesisleri bu açıdan da çok dikkat ediyorlar. Yeşil yıldız bize satış ve pazarlamada büyük kolaylık sağlıyor” dedi. Çorabatır, konaklama tesislerinin çevre duyarlılıklarının yanında yaşanılan bölgenin de çevresinin unutulmaması, turizm bölgelerinin genel olarak iyi korunması gerektiğini de vurguladı.

‘TEŞVİK BEKLİYORUZ’

Önceki yıllarda yeşil yıldızlı tesislere enerji konusunda destek verildiğini hatırlatan Çorabatır, “Yeşil yıldızlı tesisler enerji indirimi alıyordu. Bu destek artık verilmiyor. Teşvik verilirse yeşil yıldızlı tesisler artar” diye konuştu.

YEŞİL YILDIZ NEDİR?

Sürdürülebilir turizm kapsamında çevrenin korunması, çevre bilincinin geliştirilmesi, su tasarrufunun, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasının teşvik edilmesi, turistik tesislerin çevreye olan olumlu katkılarının teşvik edilmesi ve özendirilmesi amacıyla, 1993 yılından itibaren, talep eden ve

aranılan nitelikleri taşıyan konaklama tesislerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi’ belgesi verilmeye başlandı. Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi (Yeşil Yıldız) alan tesisler, çevrenin korunmasına katkıda bulunurken, tanıtım ve pazarlamalarında da ayrıcalık oluşturuyor. (DHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.