Yanan müzedeki eserlerin %90’ı yok oldu

Geçtiğimiz günlerde Brezilya Ulusal Müzesi’nde meydana gelen yangında, koleksiyonun %90’ının yok olduğu belirlendi.

09/09/2018 18:22
Yanan müzedeki eserlerin %90’ı yok oldu

Arkeofili'de yer alan habere göre, müzenin müdür yardımcısının aktardığına göre, bina sigortalı değildi.  Cristiana Serejo’nun bildirdiğine göre, ünlü Bendegó göktaşı ve 500 bin kitabın yer aldığı bir kütüphane de dahil olmak üzere (Portekiz imparatorluğuna uzanan çalışmalar yer alıyor), ayrı bir binada tutulan bazı parçalar hayatta kalmayı başardı.

Serejo, koleksiyonun ne kadarının alevlerden kurtulabildiğini söylemek mümkün olmadığını, kurtulanların belki %10, belki de %15 olduğunu söylüyor. Cristiana Serejo’ya göre Mısır koleksiyonu ise tamamen yok olmuş durumda. Rio de Janeiro’daki müzenin bir alanına girmeyi başarabilen araştırmacılar, geriye hangi eserlerin kaldığını kataloglamaya başladı ve halkın buldukları eserleri vermeleri çağrısında bulundu.

Müze sigortalı değildi

Serejo, müzenin sigortalı olup olmadığı sorusuna ise, 'Hayır' şeklinde başını sallayarak yanıt verdi: “Umarım bu olaydan ders çıkarırız. Diğer kamusal binalar da aynı durumda.” Adını vermek istemeyen bir itfaiyeci, Brezilya’ya büyük bir travma yaşatan yangının üstünden günler geçmesine rağmen hala dumanların yükseldiğini söyledi.

Yıkıtılar arasından bazı porselenler ve resimler de kurtarıldı. Müzenin yakınında bir kitabın yanmış bir sayfasını bulan bir güvenlik görevlisi olan 29 yaşındaki Felipe da Silva da bir heyecan yarattı. Gazetecilerin çektiği fotoğraflara göre, bu sayfada, İngilizce dilinde, Türkmenistan’daki Paleolitik ve Mezolitik dönemlere ait popülasyonlardan bahsediliyordu.

Da Silva, “Bu yıkımda sağlam kalan bir şeyi teslim edebilmek açıklanamaz bir duyguydu” diye konuştu.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.