WTTC Türkiye turizmindeki büyüme  beklentisini açıkladı

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'nin Ekonomik Etki Raporu (EIR), Türkiye'nin Seyahat ve Turizm GSYİH'sinin önümüzdeki on yıl içinde yıllık ortalama %5,5 oranında büyüyeceğini öngörüyor.

18/05/2022 09:42
WTTC Türkiye turizmindeki büyüme  beklentisini açıkladı

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'nin (WTTC) 2032 yılına kadar yaptığı tahmin, sektörün ülkenin GSYİH'sine katkısının toplam ekonominin %11'ine (117 Milyar ABD Doları) ulaşabileceğini gösteriyor.

Bu yıl sonuna kadar sektörün GSYİH'ya katkısının %15,5 artarak yaklaşık 607 Milyar TL'ye (68,5 Milyar ABD Doları) ulaşması ve ülke ekonomisinin %8,3'ünü oluşturması, sektördeki istihdamın ise, %4 artması bekleniyor.

İngiltere'den gelen rezervasyonlar pandemi öncesini geçti

Veriler bu yaz İngiltere'den yapılan rezervasyonların %101 artmasıyla, uçuş rezervasyonlarının şimdiden pandemi öncesi seviyeleri geçtiğini gösteriyor. Popüler yerler ise; Antalya, Bodrum ve Dalaman plajları.

Diğer kaynak pazarlar da 2019'dan daha iyi performans gösteriyor ve ABD, Kanada ve İrlanda'dan yapılan rezervasyonlar sırasıyla %57, %28 ve %18 arttı.

Türkiye'nin Seyahat ve Turizm sektörü için gelecek parlak görünüyor

WTTC Başkanı ve CEO'su Julia Simpson yaptığı açıklamada: “Türkiye'de turizmin GSYİH'ye katkısı, önümüzdeki 10 yıl boyunca ulusal ekonomiyi geride bırakacak ve üç milyon yeni iş yaratacak. Türkiye'nin seyahat ve turizm sektörü için gelecek parlak görünüyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin seyahat ve turizm sektörünün GSYİH'ye katkısı 2019'da %11 (693.3 Milyar TL- 78,2 Milyar ABD Doları) iken, 2020'de %5,1'e (327,2 Milyar TL-36,9 Milyar ABD Doları) düştü. Bu da %52,8'lik bir kayıp anlamına geliyor.

Rapor, turizm sektöründe toparlanmanın başlaığını da kanıtlıyor

WTTC'nin raporu, Türk seyahat ve turizm sektörü için toparlanmanın başladığını ortaya koyuyor. Geçen yıl turizmin GSYİH'ye katkısı yıllık %60,6 artarak 525,5 Milyar TL'ye (59,3 Milyar USD) ulaştı.

Küresel turizm kuruluşu WTTC, yeni Covid varyantlarının çıkmaması durumunda, sektörün ekonomiye ve istihdama katkısının daha yüksek olabileceğini belirtiyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.