WTM’de Türkiye vurgusu... Avrupa'da turizmin toparlanmasına Türkiye öncülük etti

WTM’nin yeni araştırmasında Avrupa’ya gelen ziyaretçilerin pandemi öncesi seviyelere döndüğünü ve buna Türkiye’nin öncülük ettiği vurgulandı.

07/11/2023 14:33
WTM’de Türkiye vurgusu... Avrupa'da turizmin toparlanmasına Türkiye öncülük etti

WTM Küresel Seyahat Raporu, WTM Londra’nın açılışında yayınlandı. WTM’nin yeni araştırmasında Avrupa’ya gelen ziyaretçilerin pandemi öncesi seviyelere döndüğünü ve bunda Türkiye’nin öncülük ettiği vurgulandı.

Bu yıl, Dolar cinsinden ölçüldüğünde gelen seyahatlerin değeri 2019’a göre %19 daha fazla olacak, ancak ziyaret sayısı 2019’da 440 milyondan 2023’te %3 düşüşle 428 milyona düştü.

Tükiye vurgusu

Türkiye’nin bir destinasyon olarak çekiciliğinin devam ettiği vurgulanırken, "İngiltere ve Türkiye’yi de kapsayan Avrupa, gelen ziyaretlerin hacmi ve değeri en yüksek olan bölgedir. Bölgeye ülke bazında bakıldığında, Euro cinsinden ölçüldüğünde en büyük destinasyonların güçlü bir toparlanma kaydettiği görülüyor.

Gelen en büyük iki pazar olan İspanya ve Fransa, 2019’a göre sırasıyla %33 ve %31 artış gösterdi. Ancak her ikisi de, 2019’da %73 artış kaydeden, bölgenin üçüncü büyük pazarı olan Türkiye’den daha iyi performans gösteriyor. Bölgenin en büyük onuncu pazarı olan Hırvatistan, 2023 yılında pandemi öncesi seviyelerin %51 üzerinde gelmesi beklenen bir diğer öne çıkan performans sergileyen pazar olarak öne çıkıyor.

2024'e girerken Türkiye'nin destinasyon olarak çekiciliği artıyor

2024’e girerken, Türkiye’nin bir destinasyon olarak devam eden çekiciliği, 2023 ile 2024 yılları arasında yıllık büyüme kaydetmesine rağmen 3. sıraya gerileyen Fransa’yı geçerek bölgedeki en değerli ikinci ülke haline gelmesini sağlayacak. Raporda ayrıca Portekiz’in de 2024 yılında pazar payına ulaşacak" dendi.

Birleşik Krallık’tan tatil amaçlı seyahatler, salgın öncesi seviyelere göre yatay seyrediyor ve Euro cinsinden ölçüldüğünde emsallerinin toparlanmasından daha düşük performans gösteriyor denirken, İngiltere, 2023’ü 2019’la aynı değerle bitirecek; analiz edilen on pazar arasında en zayıf getiriyi elde edecek ve bu pazarların hepsi önde. Önümüzdeki yıl İngiltere, önemli ölçüde büyüyen diğer ülkelerin aksine, 2019’a göre yalnızca biraz daha yüksek olacak, vurgusu yapıldı.

Sürükleyen pazarlar

2033 yılı için trendleri öngören bölümünde, İspanya, Fransa ve Türkiye’nin sırasıyla %74, %80 ve %72 değer artışıyla büyüme seyrini sürdüreceğini gösteriyor. Ancak, "Fransa ve Türkiye, ilk 10’da bir sıra gerileyecek ve Tayland’ı %178’lik bir artışla ABD, Çin ve İspanya’nın ardından dördüncü sıraya taşıyacak" dendi. (Turizmdatabank)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.