Vizeler kalktı, alışveriş haritası çıkarıldı...

Vizeler kalkınca Türkiye, komşu ülke vatandaşları için vergisiz harcama cennetine dönüştü. AVM'lerdeki KDV geri ödeme noktaları en fazla hangi turistlerin harcadığını ortaya çıkardı. Listede Ruslar birinci sıraya oturdu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Vizeler kalktı, alışveriş haritası çıkarıldı...

Komşu ülkelerle vizelerin kaldırılmasıyla artan alışveriş turizminin haritası ilk kez çıkarıldı. Daha önce sadece havalimanlarında bulunan 'refund' yani KDV iadesi noktaları Türkiye'deki AVM'lere girince Türkiye'den en fazla alışveriş yapan turistleri de ortaya çıkardı. Sabah'tan Pınar Çelik'in haberine göre, vizelerin de kalkmasıyla Türkiye'yi turizmden sonra alışveriş durağı olarak da görmeye başlayan komşu ülke vatandaşları arasında Rusya birinci sıraya otururken Rusya'yı İran ve Azerbaycan takip etti. İstanbul'da ise birinciliği Azerbaycan alıyor.

 

Onu İran ve Rusya takip ediyor. Çin ve Lübnan'ın ciddi bir artış grafiği yakaladığı ve harcama oranlarını yükselttiği sıralamada yurtdışından gelen Türklerin yaptıkları vergisiz alışverişler de yüzde 13 oranında artış gösterdi. Vergisiz alışverişlerde en büyük payı yüzde 48 ile giyim aldı. Ortalama harcamada ise kişi başı bin 671 lira ile saat ve kuyum sektörleri ilk sıraya oturdu. Kredi kartlarını garanti olarak gösteren turistler KDV tutarını avans çeki olarak alıyorlar daha sonra da Türkiye'den çıkarken gümrük noktasında bu çeki onaylatarak alışveriş turlarını tamamlamış oluyorlar.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.