Vize krizi seyahat acenteleri ve lojistik sektörünü de vurdu

Geçen yıl Türk .vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularının yüzde 16.1’i reddedildi. Bu oran 2019’da yüzde 9.7’ydi.

10/06/2024 01:18
Vize krizi seyahat acenteleri ve lojistik sektörünü de vurdu

Bununla birlikte İtalya haziran sonuna kadar randevuları kapatırken Almanya’da da randevuların üç ay sonrasına verildiği oluyor. Bu durum hem seyahat acentelerini hem de tır şoförlerini iş yapamaz duruma getiriyor Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan Schengen vize istatistiklerine göre 2019 yılında Türk vatandaşlarının yaptığı vize başvurularında ret oranı yüzde 9.7 seviyesindeyken bu oran 2023 yılında yüzde 16.1’e yükseldi. Vize krizi sürerken Schengen ülkeleri mayıs sonuna kadar vize randevularını kapattığını duyurmuştu. Haziran ayına girdiğimizde ise İtalya gibi pek çok Avrupa ülkesinde randevular yine ancak bir ay sonrasına alınabilir durumda.

Vize krizinden en çok etkilenenlerin başında ise yurtdışına tur düzenleyen seyahat acenteleri geliyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, son yıllarda Türk vatandaşlarının, yurtdışı seyahat haklarının vize kontenjanlarına takılması nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını belirterek, “2023 yılında 1 milyon 55 bin vatandaşımız vize müracaatı yapabildi. Ancak kontenjan sıkıntısından dolayı vize başvurusu yapamayan vatandaşlarımızın sayısı bu rakamın katbekat üzerinde. Bu haliyle vize sorunu, seyahat özgürlüğünün insanların elinden alındığı bir noktaya evrilmiş durumda” dedi.

İtalya’da haziran sonuna, ABD’de Eylül 2025’e kadar randevu yok

Ülkelerin sınırlı kontenjanların dolması gerekçesiyle vize randevularını kapattığını söyleyen Bağlıkaya, Oksijen'de yer alan haberde, “Schengen Bölgesi ülkeleri mayıs ayı sonuna kadar randevuları durdurmuştu. İtalya’nın randevuları haziran ayı sonuna kadar kapalıyken ilk defa ABD vizesine başvuracak vatandaşlara ise ancak 2025 yılının eylül-ekim dönemine randevu veriliyor. Dolayısıyla tırmanan ve giderek derinleşen vize sorunu yurtdışına tur düzenleyen üyelerimizi, adeta iş yapamaz duruma getirdi” diye konuştu.

Vizesiz destinasyonlara ilgi arttı

Bağlıkaya, vize başvurusunun reddedilmesi durumunda vize ücretinin yanması nedeniyle müşterilerin tercihlerinin de değiştiğinin altını çizerek, “Aracı kurumlar, vize işlemlerinde yaklaşık 80 Euro vize ücreti, 40 Euro civarında da randevu parası tahsil ediyor. Randevu paraları ret cevabı verilmesi durumunda ise maalesef iade edilmiyor. Acentelerimiz de alternatif olarak vizesiz veya vize sorunu olmayan destinasyonlar sunuyor. Vize sıkıntısı, bu tür alternatif rotalara ilgiyi artırmış durumda" dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.