VISIT BERLIN- YA ANKARA?

Prof. Dr. Volkan Altıntaş Prof. Dr. Volkan Altıntaş 31/12/2019 23:40

Bundan önceki yıllarda başkent olmak ile ilgili paylaşımlarımı iyi hatırlıyorum. Aradan geçen zamanda Türk turizminde farklı turistik ürünleri ön plana çıkarma çabaları ve özellikle kültür öğelerinin daha sıklıkla başkentte vurgulanmaya başlandığını ifade etmeliyim. Bugün size Almanya’nın başkenti Berlin’den bazı notlar iletmek istiyorum. ”Visit Berlin”’in hazırlamış olduğu basın bülteninden öne çıkan ayrıntılar sadece dikkat çekici değil aynı zamanda turist de çekici.2010 yılından bu yana hızlı bir ivme ile turizmde yükselişe geçen başkent Berlin’i 2010 yılında 8,2 milyon ziyaret etmiş. Aynı yıl 20 milyon geceleme ile bir rekor kırılmış durumda. 2012 yılına gelindiğinde bu rakam çoktan aşılmış. Bu gelişmelere bağlı olarak Berlin turizmini düşünen bir ekip “Bunları Biliyor musunuz” başlığı altında başkent Berlin’in ilginç yönlerini bizlerle buluşturdu. Bakalım neler var bu ilginç raporda:


·         Berlin 892 km karelik bir alanda kurulmuş bir başkent ve Paris’ten dokuz kat daha büyük bir yerleşim alanına sahip.

·         Berlin’in toplam otobüs hattı uzunluğu 170 3 km. Sadece tramvay bağlantısı 190 km iken metro ağı 145 km.’ye ulaşmış durumda.

·         Avrupa’nın en büyük tren istasyonu Berlin merkez tren istasyonu.

·         Avrupa’nın ilk trafik lambası 1924 yılında Berlin merkezinde Potsdamer Platz’a kuruldu.

·         Savaş dönemleri ağırlıklı olmak üzere 6 ABD’li liderin en önemli konuşmalarını Berlin’de yaptığını biliyor musunuz?

·         “East Side Gallery” 1316 m. uzunluğu ile dünyanın en uzun açık hava galerisi olma özelliğini taşımakta. Bu galeriyi oluşturmak için 21 ülkeden 118 sanatçı ile 101 eser duvar üzerinde hayat buldu.

·         Berlin’de 1942 yılında 4,4 milyon insan yaşarken bu rakam günümüzde 3,4 milyona gerilemiş.

·         Berlin’de 180 ülkeden 470.000 üzerinde yabancı kökenli yaşamakta.

·         Berlin 1650 köprü ile Venedik ile başa baş bir görüntü çizmekte.

·         Berlin Almanya’nın en yeşil şehri ünvanını taşımakta. Şehrin %30’u yeşillik alan ile dolu. Caddelerdeki toplam ağaç sayısı 425.000 olarak hesaplanmış.

·         Berlin TV kulesi Almanya’nın uzun yapısı olarak kabul edilmekte.

·         Berlin aynı zamanda bir üniversiteler şehri. 134.000 öğrenci ile Almanya’nın en çok öğrencisi bulunan şehri.

·         Berlin hayvanat bahçesi Avrupa’nın en eski üçüncü hayvanat bahçesi olma özelliğine sahip. Yaklaşık 150 yıl önce kurulan alan ı ziyaret eden sayısı 2009 yılında 4 milyon idi.

·         KaDe We, 60.000 metrekarelik alan ile Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezi olarak Berlin’de yer almakta.

Elimdeki liste 50 konu başlığı altında Berlin ile ilgili ilginç istatistikler içeren belge özelliği taşımakta.  Kültürden spora, çevreden ulaşıma kadar konularda merak edilen akılda kalabilecek ayrıntıları bizlerle paylaşan bir bülten. Daha önce de belirttiğim üzere başkenti başkent yapan öğelerin bu şekilde tanıtım aracı olarak kullanılması ve kamuoyunun aklında kalıcı etkiler yaratması Berlin’i Berlin yapan ayrıntılar.

 Her zaman sordum tekrar soruyorum peki ya başkent Ankara’yı Ankara yapan öğeleri kimler nasıl pazarlamayı planlıyor? Ya da şöyle soralım çok basit olarak Ankara gerçekleri altında elimizde bizlerin bildiği yazılı neler var?

Zor işler peşinde koşmadan basit ama etkili sonuç alınabileceğine inananların sayısı arttıkça bu sorularıma yanıtlar da aynı hızla gelecektir diye ümit ediyorum.

Güzel günlere,

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.