Villa kiralama, konaklama işletmesi faaliyetidir... Bu kabul edilemez

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından villa kiralamalarının seyahat acentacılığı faaliyeti olmadığına yönelik valiliklere gönderilen yazıya vurgu yapan TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı İlker Ünsever, konu ile ilgili hukuki esasları TÜRSAB TV izleyicilerine anlattı.

30/07/2020 21:42
Villa kiralama, konaklama işletmesi faaliyetidir... Bu kabul edilemez

Bakanlığın cevabi yazısı anlaşılır gibi değil

TÜRSAB olarak villa, oda, daire vb. konut nitelikli taşınmazların turizm amaçlı konaklama ihtiyacı için kullandırılması faaliyetlerini seyahat acentaları dışında kimsenin yapamayacağına dair yazı yayınladıklarını belirten Ünsever, şöyle konuştu:

Bizim bu yazımız üzerine Turizm Bakanlığına İzmir ve Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yazılar yazılmış. Bakanlık yazılara " Villa ve daire olarak konut niteliğine sahip olup ticari işletme statüsünde olmayan bu yerlerin kiralanması işleminin seyahat acentalarına münhasır faaliyet olarak nitelendirilemeyeceği ve 1618 sayılı kanun kapsamında faaliyeti yürüten kişi ve kuruluşlara idari işlem uygulanamayacağı değerlendirilmektedir" diye cevap vermiş.

Villa kiralama, konaklama işletmesi faaliyetidir

Adını 'Villa kiralama' diye küçülterek, değiştirerek söylediğiniz bu eylem, kira faaliyetleri dışında örtülü turizm işletmeciliği eylemidir. Bunun adına kira diyemezsiniz. Kanun demiyor siz nereden diyorsunuz. 3 günlük ev mi kiralanır? Günlük, saatlik ev mi kiralanır? Bu kira falan değil. Bu konaklama işletmesi faaliyetidir. Konaklama işletmesi faaliyetinin ortaya çıkardığı ürün turizm ürünüdür. 

Bu ürünler münhasıran acentalar tarafından pazarlanabilir

Turizm ürünleri münhasıran seyahat acentaları tarafından pazarlanabilir. Turizm Bakanlığı'ndaki herhangi bir memurun, amirin bu kanunları tek başında bir yazıdaki yorumla uygulatmama hak ve yetkisi bulunmamaktadır

Turizm Bakanlığı'na soruyorum

Ben Marmaris'te 4 bloklu bir siteyi kiralasam. Her odasını günübirlik haftalık kiraya vermeye başlasam. Siz denetlemeyeceksiniz. Peki bu site kiralamanın apart otelle ne farkı var. 100 odalı bir binayı bir kira sözleşmesiyle tıpkı bir otel gibi işletince Bakanlık 'Bu bir kira" diyecek. Emlakçı oteli kiralayabilir. Öyleyse 3'er 5'er 7'şer gün kiralayalım.

Bu kayıp TÜRSAB'ın kazancı değil tüketicinin kaybı

Bu TÜRSAB'ın kazancı değil bu tüketicinin kaybı. Bu seyahat acentalarının kaybettiği bir alan değil Türkiye'de kamu düzeninin, Maliye'nin, Turizm Bakanlığı'nın kaybettiği bir alan. Denetleyemeyeceği, sorgulayamayacağı bir alan.

Şikayetlerinizi bildirin, tüm sorumlular hakkında hukuki işlemler yapacağız

TÜRSAB olarak biz bu konuyu yargıya taşıma konusunda ısrarcı olacağız. Lütfen ihbarlarınızı yapın, şikayetlerinizi bildirin. Sonuna kadar takip edeceğiz. Tüm sorumlular hakkında hukuki işlemler yapacağız kim varsa ortaya çıkan zararın bedelini ödemek üzere yargıya hesap vermek zorundadır"


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.