Venedik turizmine büyük darbe...

Her yıl 300 kadar dev kruvaziyer gemisinin yanaştığı ve 100 bine yakın turistin gemiden indiği Venedik, bugünlerini arayacak. Turizmciler öfkeli.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Venedik turizmine büyük darbe...

100 bin çoğu zengin turist her yıl Venedik kentine milyonlarca dolar para bırakıyordu ama UNESCO’nun kararına göre bu artık mazi kalacak. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Kültür Mirasları Müdürü Francesco Bandarin’in tam da İtalyan olması, Venedikli turizmcileri daha da sinirlendirdi. 

Bandarin, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Venedik’in dev kruvaziyerlerden dolayı ciddi zararlar gördüğünü bilimsel olarak ispat edildiğinin altını çizdi ve kararı onayladı. Bandarin, UNESCO’nun elindeki rapora göre, dev kruvaziyerler sadece kentin havasını kirletmiyor. Aynı zamanda kentin siluetini de bozuyor. Ama asıl tehlike, dev gemilerin sebep olduğu büyük dalgalar ve güçlü su akıntılar.

Rapora göre bu suni akıntılar ve dalgalar, temeli su altında olan bir çok binanın temelini tehdit ediyor. Kimisi yüzlerce yıllık olan bina temellerindeki harç ve malzemenin hızla aşındığının, akut bir tehlikeyle karşı karşıya kalındığının altını çizen Bandarin, bundan sonra sadece an fazla 100 yolcu taşıyabilen küçük gemilerin ve bunlarında sınırlı sayıda limana yanaşmasına izin verilmesi gerektiğini belirtti.

UNESCO kararının bu yönde uygulanmaması halinde, kentin Dünya Kültür Mirası Listesinden çıkarılabileceğinin hatırlatan Bandarin, turizmcilerin şiddetli itirazlarını anladığını ama kentin tarihi dokusunu kaybetmemenin daha önemli olduğunu ifade etti.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.