Hatay Mutfağı dünyaya tanıtılıyor

Farklı medeniyetlere yüzyıllar boyunca ev sahipliği yapmış Hatay ilimiz, bu medeniyetlerin birbirinden etkilenmesiyle nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar gelmiş sentez bir mutfak kazanmıştır.

Salim Eren Aslan Salim Eren Aslan 22/07/2019 09:09
Hatay Mutfağı dünyaya tanıtılıyor

600’den fazla yemek reçetesine sahip olan Hatay mutfağı, bu reçetelerin yanında mitolojik hikayeleri, şiirleri ve özlü sözleriyle gastronomiyle özdeşleşmiş ender şehirlerimizden biridir.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda gastronomi kategorisinde dünyada toplam 26 şehir bulunmaktadır. 2015 yılında Gaziantep, 2017 yılında da Hatay yemek kültürlerini uluslararası platformda tescil ettirerek “Dünya Gastronomi Şehri” ünvanını kazanmışlardır.

Hatay mutfağının gelecek kuşaklara aktarılmasında ve dünyaya duyurulmasında uzun yıllardır emekleri olan Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş çok güzel bir işe imza atarak 19 Mart 2019 yılında zengin yemek kültürüne sahip Hatay mutfağını tanıtmak amacıyla UNESCO Hatay Gastronomi Evi’ni hayata geçirmişlerdir.

Antakya evi olan Aslanlı Konak, Hatay mutfağına özgü yöresel tatların sergilendiği bir Gastronomi Evi olarak hizmet veriyor

Eski bir Antakya evi olan Aslanlı Konak, restore ettirilerek Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet temalı odaları ve geniş avlusuyla artık Hatay mutfağına özgü yöresel tatların sergilendiği bir Gastronomi Evi olarak hizmet vermektedir.

Hatay mutfağının UNESCO tarafından kültürel bir miras olarak kabul görmesi, ulusal ve uluslararası düzeyde korunması ve tanınması, ülkemizin markalaşmasına katkıda bulunmaktadır. Bu zengin yemek kültürünü tanıtmak ve yöre halkına eğitim vererek Hatay mutfağının diğer kuşaklara aktarılmasını sağlamak için ayrıca bir Gastronomi Evi kurulması da markalaşmaya verilen önemi göstermektedir.

Ülkemin kültürel mirasının korunmasında ve tanıtılmasında emeği geçen başta Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş olmak üzere herkese teşekkür eder, Hatay ve Gaziantep gibi Karadeniz mutfağı, Ege mutfağı, Bursa saray mutfağı, Kastamonu, Konya, Edirne, Diyarbakır, Siirt, Malatya, Erzurum gibi daha birçok Dünya Gastronomi Şehrimizin olduğunu düşünerek, yöresel lezzetlere sahip bu bölge ve şehirlerimizin de yemek kültürlerini markalaştırmalarını dilerim.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.