Peynir ekmek fiyatına otel odası satmak

Uzun zamandır otel sektörü için duyduğum en doğru tanımlama, en cesaret verici konuşma, Antalyalı turizmcilere seslenen Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy’dan geldi.

Nermin Yurtoğlu Nermin Yurtoğlu 20/01/2019 23:03
Peynir ekmek fiyatına otel odası satmak

Şöyle dedi Bakan Ersoy: “2019- 2020 kış dönemi kontratları yapılıyor ve herhalde gerekli cesaret oluştu, fiyatları artık herhalde yükselteceksiniz. Artık o cesaretiniz gelsin ve fiyatları artırın. Özellikle kışın peynir ekmek fiyatına otel veriyorsunuz. Olmaz o şekilde. Mutlaka fiyatlarınızı artırmak gerekiyor.”

İhtiyacımız olan yaklaşım tam da bu

Hiç unutmuyorum: 2008 yılıydı. Sanırım yine oldukça büyük bir kriz yaşanıyordu ve ben çoğu tesisi Antalya bölgesinde bulunan, dünyanın en büyük resort zincirlerden birinin Türkiye Pazarlama Direktörlüğü’nü yapıyordum. Antalya bölgesinde yaşanan büyük kriz nedeniyle, otellerin oda fiyatları yine ‘yerlerdeydi’.

‘Türkiye pazarı için biz de fiyat düşürürüz’ diye beklerken, Almanya merkezden yazılı bir bilgilendirme geldi. Türkiye’de yaşanan kriz durumunun geçici olduğuna inandıklarını ve bu nedenle bu süreçte asla endişelenip fiyat düşürmememiz gerektiğini, hatta oluşacak tüm zararın anlayışla karşılanacağını belirten bir yazıydı bu.

Yazıyı doğru anladığıma emin olmak içini tekrar tekrar okuduğumu hatırlıyorum

Sonraki süreçte anladım ki, doğru olan o tavırdı. Yani esas olan, ümitsizliğe kapılıp fiyatları düşürmek değil; biraz direnç gösterip kriz bitene kadar sabretmek.

Aradan geçen 10 yıl içinde Türkiye pek çok kriz yaşadı. Ancak Türkiye’deki otellerin çoğunda, kriz anında fiyat kırmayı esas alan mantalite hiç değişmedi. Sürecin geçmesini, suların durulmasını beklemeden fiyatları düşürmeye devam edildi.

Milyonlarca Dolar yatırım yapılan oteller, gerçekten de peynir ekmek fiyatına oda satmaya çalıştılar. Maaşları düşük tutabilmek için profesyonel yöneticilerin işlerine son verdiler, krizi kullanmaya çalışanlar bile oldu.

Fiyat düşürmek kolaydır, zor olan fiyatı tekrar aynı seviyeye getirmektir

Yabancı otel markalarında yapmış olduğum yöneticilik ve danışmanlıklarda yaşayıp öğrendiğim en önemli şey şudur: Her zaman en iyi ekiplerle çalışırlar, en iyi hizmeti vermeye gayret ederler ve hiç bir zaman fiyatlarını düşürerek sadece doluluğu hedeflemezler. Otellerini bu doğrultuda asla pazarlamaya çalışmazlar.

Aslında bizde de profesyonel otel yöneticileri çok iyi bilirler: Fiyat düşürmek kolaydır, zor olan fiyatı tekrar aynı seviyeye getirmektir. Bu da, yıllar alır.

Turistin niceliği değil, niteliği önemlidir

Kriz dönemlerinde ve belki de çoğu zaman otel patronlarının fiyatı değil, otelinin dolu olup olmadığını sorması, yöneticiler için en büyük sorunlardan biri oldu..Tur operatörlerinin krizi bahane ederek Türkiye fiyatlarını düşürme talepleri de, otelci dostlarımız için diğer büyük ikilem oldu.

Sebep ne olursa olsun, krizler bize belki biraz da tüm bu sorunlara karşı sabırlı ve dik durmayı öğretmiştir diye umut ediyorum

Umudumuz, sayın bakanımızın açıklamaları ile birlikte çiçek açıyor! ‘Fiyatlarınızı arttırın, cesaretli olun’ söylemini çok ama çok önemsiyorum.

Fiyatları olması gereken seviyelere çekelim

Özellikle son dönemde turizmde yaşanan olumlu gelişmelerin de gücü ile konaklama sektöründe yer alan patron, profesyonel yönetici, tur operatörü, taşıyıcı firma; kısaca her kim olursak olalım; biraz daha cesaretle sektörümüze sahip çıkalım. Fiyatları olması gereken seviyelere çekelim.

Yalnızca fiyatları arttırmakla da kalmayalım. Nitelikli turisti çekebilmek için; profesyonel yöneticilere güvenelim, personel eğitimine, menü çeşitliliğine ve yemek lezzetimizi arttırmaya önem verelim. Çevreye, doğaya saygılı olalım ve ülkemizin farklı kültürel ve tarihi değerlerine sahip çıkalım.

Tüm bunları yapabilirsek; zaten mükemmel bir yer olan ülkemizi, tesislerimizi peynir ekmek fiyatına satmamış oluruz. Ama emin olun, en kaliteli turiste, en iyi fiyattan peynir ekmek gibi satarız!

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.