Uçmanın 'low-cost' olur da, konaklamanın olmaz mı?

Oliver Winter, genç bir öğretmen olduğu 90’lı yıllarda, ufkunu genişletmek için birçok seyahate çıktı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Uçmanın 'low-cost' olur da, konaklamanın olmaz mı?
Kerem Köfteoğlu

Kısıtlı bütçelerde çıktığı bu seyahatlerde konaklamaya ödemek zorunda kaldığı paralar, aklına ‘Acaba daha cazip fiyatlarla konaklama imkânı sunulamaz mı?” sorusunun takılmasına yol açtı. Bu konuda geliştirdiği fikrini Berlin’deki ev sahibi Michael Kluge’la paylaştı. 2000 yılında da, Almanya’nın Berlin kentinde gençlere son derece cazip fiyatlarla konaklama imkânı sunan ilk tesisleri A&O Hostel’i hizmete açtılar.

Bu pansiyonda birkaç kişinin paylaştığı odalar var. Sadece konaklama sunulduğundan da fiyatlar kişi başı gecelik 6 Euro’dan başlıyor. Bu yüzden A&O Hostel, otelciliğin “low-cost-ucuzcu” birimi sayılıyor. Günümüzde bu pansiyon, A&O Hotels and Hostels adıyla, Avrupa’nın 14 şehrinde, yatak kapasitesi 15 bine ulaşan 22 tesislik bir dev bir  “low-cost” zincir haline geldi. A&O markalı otellerde fiyatlar tek kişilik odalarda fiyatlar 35 ila 75 Euro, iki kişilik odalarda 19 ila 45, dört kişilik aile odalarında fiyatlar 15 ila 25, yüksek sezonda ise 18 ila 35 Euro adasında değişiyor. Hostel’lerde ise fiyatlar kişi başı 9 ila 15, yükset sezonda 17 ila 25, fuar dönemlerinde de 27 ila 35 Euro arasında değişiyor. 

Ailesiyle gelen 18 yaşındakiler ücretsiz konaklıyor
A&O Hotels and Hostels Uluslararası Satışlar Bölümü Türkiye Sorumlusu Vedat Babayiğit, Türkiye’den ağırlıklı olarak gençleri çekmeyi planladıklarını söylüyor. Gençlere, kuruluş felsefelerine uygun olarak, 2 yıldızlı ve hostellerinde (pansiyon) cazip fiyatlarla konaklama imkânı sundukları vurgulayan Babayiğit şu bilgiyi veriyor: “Tesislerimiz sahip oldukları özelliklerden dolayı 4-5 yıldızlı otellerin konforunu aratmıyor. Otelerimizin çoğu şehir merkezinde bulunuyor. Tesislerimize ailesiyle birlikte gelen 18 yaşına kadar çocuklar ücretsiz konaklayabiliyor. Biz sadece konforlu konaklama sunuyoruz. Fiyatlarımıza kahvaltı dahil edilmiyor. Misafirlerimiz kahvaltı isterse ayrıca 6 Euro ücret ödüyor. Odalarda mini bar yok. Ama 24 saat açık bar ve içecek temin edebilen otomatlarımız var.”

Gözleri gençlik turizminde
Babayiğit,  hedef kitleleri arasında aileler, şehir ve iş gezginlerinin de olmasına karşın, misafirlerinin yüzde 60’ını gençlerin oluşturduğunu söylüyor. “Özellikle okul gruplarını ağırlamada uzmanlaştık” diyen Babayiğit sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yılda 5 bin okul gezisine ev sahipliği yapıyoruz. Türkiye’de de ciddi bir gençlik turizmi potansiyeli var. Gençlere uygun zengin çeşitlerimizle iddialıyız. Genç misafirlerimize, tek-çift kişilik odalardan, 4-6 hatta 8 kişilik odalara kadar geniş yelpazede seçenek sunuyoruz. Bir okul grubu geldiğinde, 18 yaşından küçüklerin alkollü içecek almalarını önlemek amacıyla, refakatçi ve öğretmenlere özel oda ile salonlar ayarlıyoruz. Yazın dışarda, kışın içerde geniş kullanım alanlarımız mevcut. Otellerimizin yatak kapasitesi uygun olduğundan, birçok okulu aynı anda ağırlayabiliyoruz. Bu da otelimizde kalacak Türk gençlerine, 8-10 ayrı ülkeden öğrenci gruplarıyla tanışıp kaynaşma fırsatı tanıyacak.”

Türk gençlerini bekliyorlar
Alman Turizm Merkezi (DZT), 2013 pazarlama sloganını “Genç gezginler Almanya’ya” şeklinde belirledi. Ayrıca, ünlü müzisyen Richard Wagner temalı tanıtımlara da ağırlık verilecek. “A&O Hotels and Hostels olarak biz de kendimizi Türkiye’den gelecek genç gezginlere hazırladık” diyen Babayiğit, yaptıkları çalışmalarını şöyle özetliyor: “Biz ana teması gençler olan ve bu doğrultuda reklam çalışmaları yapan bir şirketiz.  Bu yıl ayrıca, Türkiye’deki lise ve ünüversite öğrencileri için Türkçe katalog hazırladık. Kataloglarımız diğer dillere de çevriliyor. Vizyoner kurucumuz ve genel müdürümüz Oliver Winter, Türk turistlerinden çok umutlu. Hayallerini bizlere ‘Önümüzdeki dönemde Avrupa, Türk turislerle dolacak.  Şimdiden sırt çantalı Türk turistleri şehirlerimizde gezerken görebiliyorum’ diye anlatıyor.

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.