TUYED, 2012 Turizm Trendlerini açıkladı...

Turizm Gazeteci ve Yazarları Derneği'nin (TUYED), araştırmalarına göre, 2012’nin 12 temel turizm trendlerinde ''balkonya, kruvaziyerde son dakika satışları, soyağacı ve James Bond mekânlarına tur'' kavramları öne çıkacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
TUYED, 2012 Turizm Trendlerini açıkladı...
TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu yaptığı açıklamada, 2012’de dünya turizminde bir yavaşlama olacağını belirterek, “Araştırmalar, önümüzdeki yıl dünya turistinin 1 milyar kişiye ulaşacağı ve toplam turizm gelirinin de 1 trilyon doları aşacağını gösteriyor” dedi.
 
2012’de turizmde hem ucuz olduğu için ev kiralamalar hem de fiyatı 66 bin ila 200 bin dolar arasında değişen uzay veya denizaltıyla Titanic turlarına aynı anda tanık olacağımızı kaydeden Köfteoğlu, “Türkiye, ucuz tatil arayan, ev kiralamak isteyen ve kruvaziyerle gezmek isteyen turistlerin tercih edeceği ülke olacak” dedi.

Köfteoğlu, TUYED Ar-Ge Birimi'nin gezi ve tur bilgileri veren dünyaca ünlü kurum ve kuruluşların yayınlarını tarayarak, ''2012'nin başlıca 12 turizm trendi''ni belirlediğini söyledi. Seyahat etme talebinde bir yavaşlama olacağını, bu yavaşlamanın her ülke ve bölgede farklı seyredeceğini belirten Köfteoğlu şu bilgileri verdi:
“ Yapılan araştırmalar ABD’li gezginlerin yüzde 52’sinin, Asyalı gezginlerin yüzde 32’sin, Rus gezginlerin yüzde 15’nin tatilini yurtdışında geçirmek istediği, Avrupa’da ise bu eğilimin ülkesine göre yüzde 2 ile yüzde 9 arasında değiştiğini ortaya koyuyor.  Bu arada Bütan, Vietnam, Burma, Laos, Kamboçya, Londra, Umman, Şili, Arnavutluk, Sırbistan, Özbekistan, Kuveyt,  Fakland Adaları, Papua Yeni Gine, Gana, Nepal, Romanya,   Arjantin, Lima, Peru, Beyrut, Estonya, Mostar, Bosna, Filipinler, Uganda, Ürdün, Ukrayna, Küba, Kenya, Bali, Panama, İrlanda ve Türkiye 2012’de tercih edilen destinasyonları oluşturacak.”
 
2012'NİN BAŞLICA 12 TURİZM TRENDİ
Köfteoğlu, çalışmalardan elde edilen veriler doğrultusunda, 2012'nin başlıca 12 turizm trendini şöyle sıraladı:
‘Balkonya’ veya ölü sezon tercihi:  Ekonomik krizin etkisiyle Avrupalı turistin bazıları tatili evlerinin balkonunda (staycation) geçirmeyi tercih ederken, bazıları da daha ucuz olduğu için ‘ölü sezon’ da tatile çıkmak isteyecek.  Seyahate kısıtlı bir bütçe ayıranlar, ‘ölü sezon’ olarak kabul edilen yılbaşında Moskova, mayıs ayında Hindistan veBotswana, ekimde Brezilya ve Türkiye, mart-nisan aylarında ise Çin’e tatile gidecek. 

Kruvaziyerde son dakika satışları beklenecek: Artan gemi sayısı rekabeti de beraberinde getiriyor. Bu yüzden önümüzdeki yıl gemi turistlerinin gözü son dakika satışlarında olacak. Öte yandan hükümetin kruvaziyer ücretlerini yarıya indirmesi, Türk limanlarının kruvaziyerde altın yılını yaşamasına neden olacak. Ayrıca, nehirde gezilerle kişiye özel gemi turları gözde olacak.

Torun-torba soyağacı turları: Ataları Rusya, Japonya, Türkiye, Çin ve Baltık ülkelerinden göç eden, kendileri ABD’de doğanlar, merak ettikleri soyağaçlarının izini sürmek için keşif turlarına çıkacak. Ata topraklarına torun-torba gruplar halinde yapılacak gezilerde hem soyağaçları hakkında bilgiler edinecekler hem de doğum günlerini kutlayıp, düğün-dernek yapacaklar.  

Evde uzakta, evde konaklamalar artacak: Roma, Floransa, Venedik ve İstanbul’da da özellikle Galata bölgesindeki İtalyan tarzı evlerde konaklamalar, daha ucuz ve daha otantik olacağından rağbet görecek. Evde konaklamalar ayrıca yerel halkla kaynaşma konusunda da önemli bir fırsat sunuyor. İngilizler ise 2012 Londra Olimpiyatları ziyaretçilerine bahçelerini kiralayacak.

Motosiklet turları: Gelişen ekonomi ile birlikte Türkiye’de motosiklet kullanımı artık kırsal bölgelerde bile bir hobiye dönüştü. Dünyada da  Baby boomer olarak adlandırılan neslin emekli olmaya başlaması ile birlikte yüksek gelirli grup gezi amaçlı motosiklet almaya başladı. Bu gözde destinasyonlar içinde Türkiye’nin yanı sıra,  İtalya (Dolomit dağları, Toskana), İsviçre (Alp dağları), İspanya (Priene Dağları), Güney Fransa (Provence),  Korsika-Sardunya Adaları, Norveç  kıyıları (fiyortlar) ve Yeni Zelanda’yı sayabiliriz.

Sosyal medya önerileri dikkate alınacak: Seyahat daha sosyal bir oldu haline geldi. İnsanlar artık doğru seyahat seçimini yapmak için arkadaşlarının tavsiyelerine güveniyorlar. Tatil planı yapanlar, sosyal medyada sürekli güncellenen milyonlarca sayfalık bilgilerden yararlanıyor. Öte yandan akıllı telefonlar kelime merceği (Word lens) türü uygulamalarla, sık seyahat eden gezginlere, karşılarına çıkan bir yazı veya tabelayı cep telefonları aracılığıyla anında kendi dillerine çevirme imkânı sunuyor.

Kongreler; kısa, az katılımcılı ve çevreci olacak: Dünyadaki toplantı trendlerinde daha kısa, daha az katılımcılı ve kullanılan materyallerin daha çok çevreci olması damgasını vuracak. Ayrıca, toplantı mekânı seçilirken ‘eve’ daha yakın olanlar tercih edilecek.

Otellerde ‘yaratıcı sınıf’a göre tasarımlar: Amerikalı şehircilik uzmanı Profesör Richard Florida ‘Yaratıcı Sınıfın Yükselişi’ kitabında dünyada bilimden, tasarıma yaratıcı işlerde çalışan 150 milyon kişi olduğunu söylüyor. Dünya kentlerindeki birçok otel, şimdi bu kesimi tesislerine çekmek için, sanatçılarla çalışıp, yeni konseptler oluşturuyor. Böylece otellerini konaklama biriminin yanı sıra, her yönüyle birer sanat merkezi haline dönüştürüyorlar.

James Bond adaları ve dizi mekânlarına turlar: 2012’de tatilde kişi başı en az 3, en fazla 10 bin dolar harcama kapasitesine sahip olanlar, lüks turizm talebini yeniden canlandıracak. Bu kesim, 007 James Bond filmlerinin çekildiği mekânlar arasında bulunan Jamaika Ocho Rios, Bahamalar Nassau, Japonya’da Himeji Kalesi, Honshu,  Yunanistan’da Aghia Triada, Meteora, Porto Riko’da Arecibo rasathanesi, İsviçre’de Schilthorn, Çek Cumhuriyeti’nde Prag ve Türkiye’de İstanbul’u görmek isteyecek. Arap dünyasında ise, TV’lerde izledikleri Türk dizilerinin çekildiği mekânlara turlar rağbet görmeye devam edecek.

Uzay ve Titanic turları:  2012’de jet sosyete uzay ve denizaltıyla Titanic turları bekliyor. Virgin Havayolları'nın  ‘SpaceShipTwo’ mekiğiyle gerçekleştirilecek uzay turunun fiyatı 200 bin dolar olacak.
Titanic’in sulara gömülüşünün 100’üncü yılında, The Ocean Deep Expeditions firması, batığı görmek isteyenleri, özel bir denizaltıyla Atlantik Okyanusu’nun 4 bin metre derinine indirecek. 10 saatlik denizaltı yolculuğunu içeren macera paketinin bedeli ise 66 bin dolar olacak.

Turizmde Asya-Pasifik ve BRIC etkisi: Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan BRIC oluşumu turizme de damgasını vuracak. BRIC ülkelerinde yer alan birçok şehir 2012’nin gözde tatil merkezlerinden biri olacak. Hindistan’daki Hindu tapınakları talep görecek. Asya-Pasifik ülkeleri ise hem turist çekme hem de turist gönderme alanında lider olacak. Dünya ülkelerinin hepsi özellikle Çinli turisti çekmek için birbiriyle yarışıyor. Türkiye, 2012’yi ‘Turizmde Çin Yıl’ ilan ederken, dünyanın önde gelen otelleri ,BRIC’li yöneticilere yönelik ‘Red Carpet’ (Kırmızı Halı), Çinli turiste ise ‘ Huanying’ (Çince hoşgeldin) adıyla hazırladıkları özel programları uygulamaya koyuyor.
 
DMO modeli öne çıkacak: Turizmde, Dünya Turizm Örgütü tarafından geliştirilen ve  ‘Yerel Turizm Örgütlenmesi’ diye Kabul edilen DMO (Destinasyon Yönetim Örgütlenmesi) kavramı öne çıkacak. Bu kavram, özellikle Türkiye gibi, turizmi henüz bir takım oyunu şeklinde oynamayan ülkeler için bir yol haritası ve uygun bir model olarak benimsenecek.   

 

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.