TÜROFED yönetimi turizm gündemini değerlendirdi
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) nisan ayı olağan toplantısını Antalya’da gerçekleştirdi. TÜROFED yönetimi toplantı öncesinde basın mensupları ile bir araya gelerek 2013 yılını değerlendirerek 2014 beklentilerini açıkladı.

IC Airport Hotel’de gerçekleştirilen toplantıda TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, TÜROFED adına açıklamalarda bulunarak basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
2013 yılının turizm sektörü için iyi bir yıl olduğunu belirterek konuşmasına başlayan TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, rakamların gelecek için umut vadettiğini söyledi.
2014 İÇİN OLUMLU BİR BEKLENTİ İÇİNDEYİZ
Osman Ayık’ın açıklamaları şöyle: “2013 yılı Türkiye için çok iyi bir yıldı. Rakamlar gelecek açısından umut vadediyordu. Sezon başındaki açıklamalarımız da bu trendin devam edeceği doğrultusundaydı. O zamanki verilere göre erken rezervasyonlarda ülkemize dönük ciddi bir talep vardı. Böyle bir sezon başlangıcımız olacaktı. Ancak sonrasında çevremizdeki ve dünyadaki bazı gelişmelerden dolayı erken rezervasyon eğiliminde gerilemeler oldu. İlk 3 aylık rakamlara göre bir gerileme yoktu. Önümüzdeki aylarda ciddi bir sıkıntı olmazsa 2014’ü 2013 boyutunda olmasa da artı ile kapatacağız. Özellikle bunu söylememizdeki nedenlerden biri rakip ülkelerimiz olan İspanya ve Yunanistan’a yönelik satışlar oldukça iyi olmasıdır. Kuzey Afrika’daki durum belli. Sadece Tunus iyi bir satış trendi yakaladı. Mısır’daki beklentiler hala olumsuz. Dolayısı ile Rusya, BDT, Avrupa ve diğer kaynak pazarlara bakarsanız gidilebilecek yegane ülke biz kalıyoruz. Muhtemelen önümüzdeki dönemdeki şansımız fazla. 2014, her şeye rağmen artı ile kapatılacak. Olumlu bir yıl beklentisi içindeyiz.
OLUMSUZLUKLAR BİZE DENEYİM KAZANDIRDI
Konaklama sektörü olarak bütün bölgelerde yapılması gereken her türlü çalışmaya devam ediyoruz. Turizmin ivme kazanması için çalışıyoruz. Bunu yaparken son 30 yıllık süreç içinde enteresan olumsuzluklarla karşılaştık. Sektör bunun üstesinden geldi ve büyümeye devam etti. Bu bize önemli bir deneyim kazandırdı. Bugünkü deneyimlerimizi kullandığımız takdirde 2014’ü de kendi lehimize çevireceğimizi düşünüyorum.
ÖRGÜTLENMEMİZ DEVAM EDECEK
TÜROFED olarak devam ettirdiğimiz bir takım çalışmalarımız var. Bunlardan en aktif olarak yapmaya çalıştığımız şeylerden biri şudur: Biz Türkiye’nin federasyonu olacağız diye bir düşüncemiz vardı. Ağırlamanın olduğu tüm noktalarda olmak istiyoruz. Örgütlenmemizi tamamlayıp Türkiye’nin her yerine yayılacağız diyorduk ve bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Karadeniz Bölgesi şemsiyemiz altına yeni girdi. Afyonkarahisar, Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde ve Trakya’da çalışmalarımız sürüyor. Görev süremiz boyunca bu örgütlenmeyi tamamlamak istiyoruz. Türkiye’nin her yerinde olmak istiyoruz.
TANITIM İÇİN ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILACAK
Tanıtımla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak çalışmalarımız devam ediyor. Belirlenen kriterler ölçüsünde tanıtım çalışmalarımızı devam ediyoruz. BDT ve Rusya’da AVM ve bir takım dergi ve gazete reklamları ile özel etkinlikler yapmaya devam edeceğiz. Hindistan gibi uzak ülkelerde de road Show çalışmalarımız bu sene de olacak. Fuar katılımlarımız devam ediyor. Almanya ve Orta Avrupa için dergi ve özel çalışmalarımız devam ediyor. Geliştireceğimiz özel projelerle üyelerimiz ve diğer hizmetler anlamında kurum ve kuruluşlarla bu faaliyetlerimize devam edeceğiz.
NİTELİKLİ ELEMAN AÇIĞI HAD SAFHADA
Sektörün temel sorunlarından biri nitelikli ve yetenekli eleman açığı had safhada. Bu kadar hızlı büyümenin arkasından hiçbir eğitim kurumu yetişemiyor. AB projesi var. Bu projenin içinde aktif olarak yer alacağız.
YEŞİL YILDIZ EĞİTİMLERİ SÜRÜYOR
Çevre için her türlü aktivite içinde varız. Kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalarımız devam edecek. Yeşil Yıldız konusunda eğitim programımız devam ediyor. Yeşil Yıldız’ın yaygınlaşması için eğitim faaliyetlerimize devam etmek istiyoruz. Belgelendirme ile ilgili kriterlerin düzenlenmesi için çalışmalar yapıyoruz.
YASAL DÜZENLEME ŞART
Sektör için yasal düzenlemeler gerekiyor. Günümüzde siyasetin meşgul olduğu konu farklı alanlarda. Seçimin sonuçlarına saygı duymalıyız. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında yasal düzenlemeler üzerindeki çalışmalarımız devam edecek.”
Başkan Osman Ayık açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ayık’ın sorulan sorulara şu cevapları verdi:
SEKTÖR İÇİN ÖRGÜTLENME ÖNEMLİ
“TÜROFED çatısı altında 13 bölge derneğimiz var. Amacımız bunu 16-17 bölgeye çıkarmak. Bunu da 2014 sonuna yetiştirmek istiyorduk ancak bölgelerde insanları bir araya getirmek zor oluyor. Öncelikle sektör bilinci oluşturmamız gerekiyor. Anadolu’nun her yerinde zincir veya 4-5 yıldızlı tesis var. Bu durum bizim işimizi kolaylaştırıyor. 3-4 tane daha yeni bölgenin federasyonumuza katılmasını bekliyoruz. Sektör için örgütlenme çok önemli bir durumdur.”
TURİZM MESLEK LİSELERİ ARTTIRILMALI
“Türkiye’deki istihdamın yüzde 7.3’ü turizm sektörü tarafından sağlanıyor. Türkiye’de her sene 50 bin civarında yeni yatak yaratılıyor. Bunu sadece yatak olarak görmemek lazım. Yeme içme tesislerini de düşünürseniz burada oluşacak ihtiyaç sayıları çok büyük. Türkiye’de var olan turizm eğitim kurgusunun yeni baştan düzenlenmesi için talebimiz var. Turizm meslek liselerinin arttırılması lazım. Buradan mezun olanlar da sınavsız olarak üniversiteye girebilmeli. Fakülte eğitimi de ayrıca gözden geçirilmeli. Bu insanların sektörün ihtiyaçlarını karşılaması için eğitilmesi lazım. 2 yıllık meslek yüksek okulları gayet yeterli. 4 yıllık süre çok uzun. Avrupa’da benzer uygulamalar var. Sektörün temel ihtiyaçları ara eleman grubundadır. Bu konuda çok hızlı bir şekilde insan yetiştirmeliyiz.”
YEŞİL YILDIZ İÇİN 2 YILLIK GEÇİŞ SÜRECİ
“Yasamız turizm tesislerine enerji desteği sağlıyor. Ancak Eylül başındaki yeni çıkan yönetmelikle bu destek Yeşil Yıldız şartına bağlandı. Yeşil Yıldız almanın kolaylaştırılması gerekiyor. Otellerin Yeşil Yıldız alması için 2 yıllık bir geçiş süreci olmalı. Günümüzde Türkiye’de 50-60 tane Yeşil Yıldızlı otel var. Bu sayı çok düşük. Amacımız bu sayının çoğaltılmasıdır. Bölge başkanlarımız Yeşil Yıldız’ın farkındalığı için çalışmalar yapıyorlar. Bakanlık kontrolörleri de gerekli desteği sağlıyor.”
UKRAYNA’YI DİĞER ÜLKELER TELAFİ EDECEK
“Türkiye suçluların iadesi ile ilgili bir mutabakat imzaladı. Doğal olarak Rusya da kendi vatandaşlarına uyarı yaptı. Bu uyarı da ‘Türkiye’ye seyahat etmeyin’ olarak yorumlanmamalı. Antalya ve kıyılarına bakarsanız Mart sonundaki rakamlarda gerileme vardı. Nisan ayı ile rakamlar artılara dönmeye başladı. En önemli pay orta Orta Avrupa, Almanya, Rusya ve BDT ülkeleridir. Bu ülkelerden gelen insanlar ilk seyahat deneyimlerini Türkiye’de yaşıyor. Türkiye hep kaynak pazarlarda birinci oldu. Önümüzdeki 20 yıllık dönemde de lider olmaya devam edecek. Rusya’da 145 milyon, BDT ülkelerinde ise 350 milyonun üzerinde nüfus var. Rusya’dan 4, BDT ülkelerinden ise 2 milyon turist ağırlıyoruz. Bu pazarlardan alınacak daha çok ciddi rakamlar var. Ukrayna’da sorunlar var. Daralma olabilir. Bunu da diğer ülkeler ile telafi edeceğiz.”
HER KRİZDEN BÜYÜYEREK VE GÜÇLENEREK ÇIKTIK
“2012 yılında 2013 yılı için Türkiye yüzde 5-8 büyür demiştik. Ama rakamlar bizim dediklerimizin üzerinde gerçekleşti. Çevremizde yaşanan sıkınlar sonlanmış olsaydı 2014 için de bu trendin mümkün olacağını düşünüyorduk. Olaylar sonlanmadığı gibi yeni olaylar patladı. Ancak Türkiye bundan sonra kolay kolay kaybetmez. Dünya turizm sektörünün en önemli aktörlerinden biriyiz. Bulunduğumuz coğrafyada bizim potansiyelimizi absorve edecek bir ülke yok. Seyrimiz istikrarlı bir şekilde devam edecek. Biz sektör olarak hiçbir zaman moralimizi bozmadık. Hep karmaşanın içinde olduk. Terör yaşadık, ekonomik krizler yaşadık, deprem gördük, kuş ve domuz gribi gibi olumsuzlar gördük. Bütün bu olumsuzluklardan güçlenerek ve büyüyerek çıktık. O yüzden hiçbir zaman moralimizi bozmadık. Ülke ekonomisine olan katkılarımıza devam edeceğiz.”
2634 NOLU YASA YENİDEN YAZILMALI
“Turizm sektörünün yasal düzenlemelere ihtiyacı var.. 2023 hedeflerini daha önce yakalamamız için bu gerekli. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2634 sayılı yasa ile donatılmıştı. Son 10 yıllık süre içinde birçok kurum ve kuruluş tarafından bu donatılan yetkiler budandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yetkilerin bir kısmını artık kullanamıyor. Önümüzdeki dönem içinde 2634 sayılı yasa Türkiye’nin gerçeklerine göre yeniden yazılması lazım. Daha sonra da nitelikler yönetmeliği düzenlenmeli. Bakanlığımızı koordinatör bakanlık şekline döndürmemiz lazım. Bakanlığımız yasal yetkilerini kullanabilmesi lazım. 2634 nolu yasanın eski ruhuna kazandırılması lazım. Bakanlığımızı rahat bir şekilde kullanabilmemiz lazım.”
TURİZM YASASI BİR AN ÖNCE ÇIKMALI
TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ise toplantının sonunda ecrimisil’e dikkat çekti. Mehmet İşler, “Ecrimisil uygulamaları bizim en büyük sıkıntımız. Her sene tespit yapılıyor ve fiyatlar hızlı bir şekilde değişiyor. Sektörümüzün yasasına ihtiyacı var. Rehberler, deniz ticaret ve TÜRSAB’ın yasası var. 80 milyar dolarlık bir hacme ulaşan turizmin yasası bir an önce çıkmalı” dedi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: