Müberra Eresin'den önemli açıklamalar
Turizm basını ile bir araya gelen TÜROB Başkanı Müberra Eresin, İstanbul turizminden Turizm Geliştirme Fonu’na kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı.

TÜROB’un şehir otellerini temsil ettiğini vurgulayan Eresin, Turizm Geliştirme Fonu’nu desteklediklerini, fakat yüzde 1 oranını yüksek bulduklarını ifade etti. TÜROB Başkanı Müberra Eresin, 2 Mayıs 2019 Perşembe günü İstanbul’da Intercontinental Hotel’de turizm basını ile bir araya geldi. Sektörün genel durumuna ilişkin değerlendirmede bulunan Eresin, sektördeki genel seyri “hafif olumlu rüzgârlar esiyor” şeklinde ifade etti.
Doluluklarımız yükseliyor
Yılın ilk üç ayında dolulukların olumlu seyrettiğine anlatan Eresin, şöyle devam etti: “İlk üç ayda doluluklarımızda yükselme oldu. Nisan ayının da iyi geleceğini tahmin ediyoruz. Fakat mayıs ayında Ramazan ayının da etkisiyle belli bir düşüşün yaşanacağını düşünüyorum.
Çünkü Ramazan ayında Ortadoğulu misafirler pek seyahat etmiyor. Ayrıca şirketler de Ramazan ayında daha az etkinlik yapıyor. Fakat Ramazan bayramıyla birlikte başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere hissedilir bir hareket olacağını düşünüyorum.”
İç turizmi canlandırmak için çalışacağız
Yerli turistin tercih ettiği otellerde bazı sorunlar yaşandığını söyleyen Eresin, “Bu nedenle önümüzdeki günlerde Türkiye’de iç turizmi canlandırmak anlamında bir takın çalışmalar yapacağız” dedi.
Turizmin ekonomik değerini daha fazla vurgulayacağız”
Turizm sektörünün Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemini anlatmak için daha yoğun çaba sarf edeceklerini dile getiren Eresin, “Turizmin ekonomideki yerinin ne kadar önemli olduğunu, bütün Türkiye’ye anlatmaya çalışacağız” dedi.
Üyelere online eğitim vereceğiz
Üye tesislere eğitim vermek için çalışmalar yaptıklarını açıklayan Eresin, Lobster Ink ve Ecolab işbirliğiyle online eğitimlere başlayacaklarını söyledi.
Kadın istihdamını artırmak için çaba sarf edeceğiz
TÜROB olarak kadın istihdamına özel bir önem verdiklerinin altını çizen Eresin, “Türkiye’de en yüksek kadın istihdamının turizm sektörü içinde olduğunu görüyoruz. Üye otellerimizi destekleyerek kadın istihdamının biraz daha yukarı çıkması için çaba sarf edeceğiz” dedi.
Sektör dışına giden personeli geri kazanmak istiyoruz
Turizmin kriz yıllarında bir çok turizm profesyonelinin başka sektörlere geçtiğini hatırlatan Eresin, “Bu personeli gere almak istiyoruz. Sektörde şu an çalışan personelin yüzde 20’si kadar daha çalışana ihtiyaç var. İşsizliğin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde daha fazla istihdam yaratmak için çeşitli destekler bekliyoruz” diye konuştu.
Esnek çalışma modeli için destek bekliyoruz
Esnek çalışma modeli konusundaki beklentilerini de dile getiren Eresin, bu konuda Çalışma Bakanlığı ile görüşmelerinin devam ettiğini ve çözüm bulunması halinde sektöre önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
Şehir otellerini temsil ediyoruz
TÜROB’un şehir otellerinin menfaatini gözeten bir STK olduğuna vurgu yapan Eresin bu konuda şunları söyledi: “Şehir turizminin gelişmesinde etkili olacak pazarlara yoğun bir ilgi gösteriyoruz. Geçtiğimiz yıl bu bakış açısıyla üç tane workshop yaptık. Bunların devamı gelecek. Fuarların önemine inanmakla beraber workshopların da bize getirilerinin yüksek olduğuna inanıyoruz. Almanya, Çin, Japonya, Hollanda, İngiltere, Ukrayna, Rusya ve Yunanistan’da bir takım çalışmalar yapacağız.”
Kruvaziyer şirketleri Galataport ve Yenikapı limanlarının bitmesini bekliyor
Müberra Eresin kruvaziyer turizmiyle ilgili ise şunları söyledi: “Yaptığımız görüşmelerde İstanbul’a gelmek isteyen kruvaziyer şirketlerinin olduğunu görüyoruz. Fakat liman problemi devam ediyor. Büyük gemilerin İstanbul’a yanaşma problemi var.
Büyük bir kruvaziyer şirketinin yöneticisi, küçük gemileri yanaştırdıklarında bekledikleri ticari faydayı sağlayamadıklarını çok net bir şekilde söyledi. Bu nedenle Galataport veya Yenikapı’da planlanan limanlar bitmeden İstanbul’a kruvaziyerlerin gelme şansı pek yok.”
Kongreler için KDV muafiyeti bekliyoruz
Kongre turizmi için Hükümetten KDV muafiyeti beklediklerini dile getiren Eresin, “Bu konuda girişimlerimiz var. Üyelerimizin kendi başlarına küçük uluslararası kongreleri alabilmeleri için destekler vereceğiz” dedi.
TGF’de herkes temsil edilmeli
TÜROFED Başkanı Osman Ayık’ın turizmcilerin bağımsız olarak oda kimliği altında temsil edilebileceği yönündeki açıklamalarına ilişkin gelen bir soruyu ise Eresin şöyle yanıtladı:
“Biz yepyeni bir sayfa açtık. Hiçbir dernek ve birlikle sorunumuz yok. Biz şehir otelleri ile resort oteller arasında işletme anlayışından tutun sorunlarına kadar farklar olduğunu söylüyoruz. Geçtiğimiz dönemlerde TİK adı altında bir çatı örgüt kurulmaya çalışılmıştı, ama bir işlerlik kazanmadı.
Önemli olan efektif çalışabilmek
Yakın bir zamanda Turizm Geliştirme Fonu (TGF) için kanun çıkarılacak. Sektörden bir takım katkılar sağlanacak. Bu katkıda en büyük payı konaklama sektörü verecek. Dolayısıyla bu kanunun altında bir çerçeve çizilmesi gerekiyor. Burada da herkese söz hakkı tanınması lazım.
Bu konuda diğer sektör birlikleriyle de aramızda bir sorun yok. Önemli olan efektif çalışabilmek. Türkiye Otelciler Birliği olarak biz çok aktif çalışan bir birliğiz. Nerede görev alırsak hakkıyla yerine getirir ve üyelerimizi en iyi şekilde temsil ederiz”
Arap pazarı sosyal medyadan çok etkilenmez
Sudi Arabistan pazarında sosyal medyadaki Türkiye karşıtlığı konusunda neler düşündüğüne ilişkin gelen bir soruyu ise Eresin şöyle cevapladı: “Türkiye uzun zamandır çok değişen ve değişken etkiler altında. İçerden veya dışarıdan bir takım olumsuzluklar olmasına rağmen, biz kendimizi tedavi edip ayağa kaldırabilen bir sektörüz.
Ortadoğu’da bazı sorunlar olduğu bize de geldi. Sosyal medyada yazılan çizilenler bir kesintiye neden oluyor ama halklar üzerinde çok büyük bir etkisi yok. Suudi Arabistan pazarında geçtiğimiz yıl rakamlar beklentinin altında kalmıştı. Bu sene de kalabilir. Fakat biz çok proaktif bir sektörüz. Başka pazarlar yaratarak çözümler geliştirebiliriz."
Fonu destekliyoruz ama, yüzde 1’i fazla buluyoruz
Turizm Geliştirme Fonu için otellerden alınacak yüzde 1’lik pay ile ilgili soruyu ise şöyle cevaplandırdı: “Biz bugüne kadar oran konusunda kamuoyuyla hiçbir şey paylaşmadık. Nedeni de hala konuyu bakanlıkla konuşup görüşüyoruz. İkili ilişkilerle çözüm getirmeye çalışıyoruz. Oranı tabi ki üyelerimiz fazla buluyor.
Diğer yandan TGF’nin amacı ve geri dönüşünden hiçbir şüphemiz yok. Sonuna kadar destekliyoruz. Sadece son yıllarda büyük krizler atlatan otellerde bu oranın aşağılara çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunu paylaşmamızın nedeni, bize resmi olarak oran budur denilmedi. Resmi olarak açıklandığında biz de fikirlerimizi paylaşırız.”
Fonda toplanan paranın yüzde 70’i tanıtıma harcanacak
Fonda toplanacak paranın sağlayacağı katkıdan yana bir şüphelerinin olmadığını söyleyen Eresin şöyle devam etti; “Fonda toplanan paranın yüzde 70’inin tanıtım ve pazarlamaya, yüzde 10’u işletme giderlerine, yüzde 15’i turizm kentlerinin altyapı sorunlarının giderilmesi ve yüzde 5’inin de maliyeye gitmesi konusunda hem fikir olundu. Bizim önerimiz böyleydi. Sağ olsun Sayın Bakan da destekledi. Bu paranın nasıl kullanılacağı taslağa yazıldı. Bizim için en önemli kısmı buydu.
Bakanın yaklaşımı oldukça pozitif
Eresin’e Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la TÜROB’un ilişkileri de soruldu. Bakanın kendilerine olan yaklaşımlarını son derece pozitif bulduklarını ifade eden Eresin, şöyle devam etti: “Karşımızda sektörün her bacağını bilen bir bakan var.
Geçmişte turizmi bilmeyen bakanlara sektörel sorunları anlatmamız en az 6 ayımızı alıyordu. Şimdi ise aynı sorunları kendi de yaşayan bir bakan var karşımızda. Diğer yandan Sayın Bakan’ın sektördeki başarısı da ortada. Turizmi kendi şirketlerini yönetir gibi yönetse bile bir başarının ortaya çıkacağını düşünüyorum.”
TÜROB Başkan Armin Zerunyan: Gelirlerde hala çok gerideyiz
Doluluk ve fiyat İstanbul’un hala olması gereken rakamların çok gerisinde olduğuna değinen TÜROB Başkan Yardımcısı Armin Zerunyan ise şunları söyledi: “Avrupa ve dünyada rakibimiz olan pazarlarla kıyaslandığında, doluluk oranında büyük sıkıntı görünmese de gelirlerde sorun olduğunu görüyoruz.
Neticede bu işin yapılmasının nedeni para kazanmak. Rakamlarda düşüş çok çabuk oldu, ama yukarı çıkış maalesef aynı hızla olmuyor. Bizim istikrarlı bir şekilde büyümemiz gerekiyor. Daha fazla gelir üretmeye yönlenmemiz gerekiyor. Bu da iyi hizmet, iyi ortam ve istikrarlı bir ülke ile olur.”
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: