Güney Kıbrıs’ın Schengen hamlesi Kıbrıslı Türkleri zora sokabilir

Güney Kıbrıs’ın 2026 yılında Schengen Bölgesi’ne katılma hedefi, Kıbrıslı Türkler açısından yeni tartışmalar ve olası kısıtlamaları da beraberinde getirdi.

21/05/2025 12:39
Güney Kıbrıs’ın Schengen hamlesi Kıbrıslı Türkleri zora sokabilir

Güney Kıbrıs’ın 2026 yılında Schengen Bölgesi’ne katılma hedefi, Kıbrıslı Türkler açısından yeni tartışmalar ve olası kısıtlamaları da beraberinde getirdi.

Schengen’e katılımın gerçekleşmesi halinde, KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki kara sınır kapılarında pasaport kontrol sisteminin zorunlu hale gelmesi gündeme gelirken, bu durumun özellikle Kıbrıslı Türkler ve aile birleşimi çerçevesinde önemli mağduriyetler yaratabileceği belirtiliyor.

“PASAPORT KONTROLÜ DAYATMASI GELEBİLİR”

Schengen sistemine tam katılım sağlandığında, AB dışından gelen kişilere uygulanan vize ve geçiş kuralları Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasındaki sınır geçişlerine de yansıyacak. PD'de yer alan habere göre bu durumda, yalnızca KKTC kimliğine sahip bireylerin adanın güneyine geçişinin engellenmesi, geçiş noktalarında daha katı kimlik ve belge kontrolleri uygulanması söz konusu olacak.

AİLELER BÖLÜNEBİLİR Mİ?

Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı bulunan bir Kıbrıslı Türk’ün, AB vatandaşı olmayan eşi veya çocuğunun güneydeki geçişlerde sorun yaşaması ihtimali de gündeme geldi. Örneğin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ama sadece KKTC kimliği taşıyan bireyler, eşleri Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olsa dahi güneydeki kapılardan geçemeyebilir. Aynı zamanda, Schengen vizesi ile Kıbrıs’a ziyaret amaçlı gelen bir yabancı, serbestçe güneyde dolaşabilecekken, Kıbrıs’ta doğmuş ama sadece KKTC kimliği taşıyan biri bu haklardan mahrum kalabilir.

ERHÜRMAN: “CİDDİ KOMPLİKASYONLAR YOLDA”

Konuyla ilgili açıklama yapan ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Güney Kıbrıs’ın Schengen’e dahil olmasının “Kıbrıslı Türkler açısından özellikle Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşı olmayanlar bakımından ciddi komplikasyonlar” yaratacağına dikkat çekti. Erhürman, Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türklere yönelik oluşturduğu ve Rum liderliği tarafından uzun süredir askıya alınan ad hoc komitenin derhal yeniden devreye sokulması gerektiğini vurguladı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.