Turlayan uçakların maliyeti, 40 Milyon Dolar...

Atatürk Havalimanı'nda uzun süredir çok ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. Limandan kalkışlarda kimi zaman saatlerce rötar yaşanırken, iniş sırası bekleyen uçaklar da uzun süre İstanbul semalarında turlamak zorunda kalıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turlayan uçakların maliyeti, 40 Milyon Dolar...

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, havalimanındaki kapasite problemi sebebiyle uçakların İstanbul üzerinde attığı nafile turların kendilerine yılda 40 milyon dolarlık zarara yol açtığını söyledi. Zaman'ın haberine göre, Topçu, üç yıllık faturanın ise 120 milyon doları bulduğunu bildirdi. Avrupa'nın 4. büyük havayolu şirketi haline gelen ve krize rağmen büyümesini sürdüren THY'nin Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, Yeşilköy'deki askerî müze ve hiç kullanılmayan hangarların bulunduğu bölgenin Atatürk Havalimanı'na katılmasıyla saatte 40 uçağa hizmet verecek yeni bir pist yapılacağını ifade etti.

 

Limandaki yoğunluğu azaltacak proje için uzun zamandır devam eden görüşmelerin artık tamamlanması gerektiğini vurgulayan Topçu'ya göre, havaalanının darlığı hem İstanbul'un prestijini olumsuz etkiliyor hem de büyük maddi kayba yol açıyor.

 

Yılbaşında göreve gelen Topçu, THY'nin yüzde 50 ortağı olduğu ikram firması Do-Co'da ağırladığı medya yöneticileri ve köşe yazarlarına gelecek dönemine dair vizyonlarını anlattı. Dev firmalardan pek çok CEO'nun krize rağmen büyümesini sürdüren THY'nin sırrını öğrenmek için randevu istediği bir ortamda bazı kesimlerin hâlâ kendilerini havacılıktan anlamamakla suçladığını hatırlatan Topçu, "7 yıldır buradayız. Bu sürede insan doktora yapar. Sadece dinlese, neler öğrenir." dedi. Göreve geldikten sonra geçen 40 gün içinde 65 uçak alarak bir rekora imza attıklarını kaydeden Topçu, başka uçak firmalarının kriz yüzünden siparişlerini iptal ettiği dönemde uçakları almanın çok büyük fiyat avantajı sağladığını kaydetti.

 

THY'nin hızlı büyümesinin pilot sıkıntısına ve güvenlik zafiyetine yol açıp açmayacağı endişelerine de değinen Hamdi Topçu, büyümeyle birlikte şu anda Hava Kuvvetleri'nden emekli olan bütün pilotların işe alındığını, ancak bunun ihtiyacın yüzde 8'ini karşıladığını anlattı. İhtiyacın kalan kısmının sivil alandan karşılandığı bilgisini veren Topçu, halen 120 yabancı pilotun da uçaklarda görev yaptığını, bu sayının kısa süre içinde 300'e çıkacağını haber verdi. Topçu, üniversite mezunu gençlere pilot eğitimi vermek için Amerika'da bir kurumla anlaştıklarını da söyledi. Topçu, dünyada pilotların aylık uçuş süresinin 120 saat olduğunu, güvenliğe verilen öncelik sebebiyle pilotları 70 saat çalıştırdıklarını dile getirdi.

 

İkramdan 20 Milyon Dolar

 

THY'nin her gün Türkiye'deki 550 seferi için 60 binin üzerinde yolcuya yemek hazırlayan Do-Co'nun yıllık kârı 20 milyon doları geçiyor. Do-Co'nun yüzde 50'si THY'ye ait. 2 yıldır Formula 1'in de ikramlarını hazırlayan Do-Co'nun CEO'su Atilla Doğudan, dünyadaki rakipleri ikramları kısarken kendilerinin kaliteyi artırıp fark oluşturduklarını söyledi. 1.200 kişinin çalıştığı tesis uluslararası birçok havayolu şirketine de hizmet veriyor. Avusturya'da bu alanda çalışırken Amerikalı firma ile yollarını ayıran Hamdi Topçu'nun daveti üzerine bu işe girdiklerini anlatan Doğudan, 3 yıl önce ikramlar konusunda yüzde 40'larda olan müşteri memnuniyetini yüzde 90'lara çıkardıklarını belirtti. Doğudan, ikram servisi eğitimi için birebir uçağı andıran ortam hakkında bilgi verirken, servis kalitesinin de artacağını müjdeledi.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.