Türkler nasıl tatil yapıyor?

İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Dr. Koray Akman, kredi kartına taksitli tatilin engellenmesinin pek çok açıdan önemli sorunlara neden olacağını söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türkler nasıl tatil yapıyor?

Tatil yapmanın, kişinin çalışma performansını da artıran elzem bir ihtiyaç olduğunu dile getiren İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Dr. Koray Akman, kredi kartına taksitli tatilin engellenmesinin pek çok açıdan önemli sorunlara neden olacağını söyledi.

'BİR YER GÖRMEDEN ÖLEN KİŞİLERİN SAYISI ARTACAK'

Dr. Akman, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Alman Seyahat Acenteleri Birliği verilerine göre Almanlar yılda 93,6 milyon kez, İngilizler 57 milyon kez seyahat ederken, TÜİK verilerine göre Türkler maalesef 8-10 takside rağmen sadece 16 milyon 232 bin kez seyahat etmektedirler. Seyahat eden Türklerin içinden sadece 5 milyon kişisi yurt dışına çıkabilmektedirler. Yurt içinde seyahate gidenlerin yüzde 70,7'si de zaten tatilini ucuza getirebilmek için, gittikleri yerlerde akrabalarının yanında kalmaktadır. Durum gösteriyor ki, kredi kartına taksit olanağına rağmen, Türkiye de, yaşadığı şehir dışında başka bir yer görmeden ölen kişilerin sayısı, taksitin yasaklanması ile birlikte bir hayli artacaktır.'

TATİL HARCAMALARININ ORANI YÜZDE 3

Konunun ekonomik açıdan değerlendirildiğinde 77,6 milyar TL'lik taksitli harcamalar içinde tatil harcamalarının oranının sadece yüzde 3 yani 2,3 milyar TL'ye karşılık geldiğine dikkat çeken Dr. Akman, 'Oysaki çocuklar ve gençler üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğu bilinen, radyasyon etkisi olup olmadığı yıllardır tartışılan cep telefonlarının 'öncelik sırası' bir hayli önde olmalı ki, 2010 yılında Türkiye'nin cari açığının yüzde 3,15'ine neden olan, akıllı cep telefonları ithalatını azaltmak için kredi kartı taksitlerini yasaklamayla ilgili bir çalışmaya rastlanmamaktadır' dedi.

SENETLE TAKSİT DÖNEMİ

Kredi kartı ile yapılan alışverişin, kayıt dışı ekonomiyi azaltıcı etkisine de değinen Koray Akman, kredi kartına taksit olanağının kalkması ile birlikte sektörde senetle taksit dönemine geri dönüleceği, bunun da hem vergi kaçaklarının artmasına ve dolayısıyla vergi kaybına, hem de ödenmeyen senetlerle ilgili icra takiplerinde bir patlamaya neden olacağı ihtimalini ortaya koydu. (İHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.