Türkiye ucuz turizmi, ucuz emekle sağlıyor

Turizm sektöründe 1 milyon 700 bin  işçinin sigortasız ve kayıt dışı çalıştığını belirterek, yaşanan sorunlara dikkat çeken Dev Turizm-İş Antalya Şube Başkanı Mustafa Safvet Yahyaoğlu, bu sektörde çalışan işçilerin sigortalı olsa dahi İşsizlik Sigortası Yasası’ndan yararlanamadığını ifade etti.

08/12/2019 21:50
Türkiye ucuz turizmi, ucuz emekle sağlıyor

DİSK’e bağlı, Devrimci Turizm-İş Sendikası (Dev Turizm-İş) verilerine göre Antalya’da 600 bin Türkiye’de ise 2 milyon 560 binden fazla kişi turizm alanında çalışıyor. Yahyaoğlu, sendikalarının verilerine göre; 2 milyon 560 bin işçiden, 860 bininin sigortalı olduğunu ve 1 milyon 700 bin işçinin ise sigortasız ve kayıt dışı çalıştığına dikkat çekti. 

Mustafa Safvet Yahyaoğlu, “Çocuk emeğinin yoğun olarak yaşandığı bir sektördür. Türkiye ucuz bir turizm yapabilmeyi, ucuz emekle elde ediyor. İşçiler hak ettiği ücreti alamıyor. Emeğinin karşılığını alamayan işçiler giderek sektörden soğuyor” dedi.

Sezonluk iş dezavantajlı

Türkiye’de turizmin sezonluk oluşu nedeniyle işçilerin de işsiz kaldıklarını dile getiren Yahyaoğlu, turizmin sezonluk oluşu nedeniyle kalitesinin düştüğünü söyledi. Türkiye’nin Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Sözleşmesi’ne imza attığını ancak hükümlülüklerini yerine getirmediğini vurgulayan Mustafa Safvet Yahyaoğlu, “Turizm işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmelidir.

İşçilerin de, işletmelerin de, kalite ve istikrar görmeye hakkı olan misafirlerimizin de, turizmden çok büyük beklentileri olmaya hakkı olan ülkemizin de çıkarına olan budur” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.