Türkiye turizmden eşit şekilde yararlanamıyor
Bu yıl ilk kez düzenlenen Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı'nın açılışında konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, "Mezopotamya, tarihi ve kültürün yanında mutfağı el sanatları ile turistin her türlü isteğine cevap veren bir destinasyon. Bu fuar bölge için yepyeni bir başlangıç ve zemin olacak. Türkiye turizmden eşit şekilde yararlanamıyor. Bu bölgeler için özel çaba sarf etmek gerekiyor" dedi.

TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, açılış konuşmasında fuarın bölge turizmi için önemine dikkat çekti. "Takvimlere göre üç gün önce nevruz ile birlikte geceler gündüze, kış bahara yenildi. Artık aydınlık ve bereketli günler başlıyor. İçimiz, toprakta uyanan tohum gibi umut dolu. Mezopotamya turizm ve gastronomi fuarı içimizdeki umudu güçlendiren güzel bir başlangıç olarak karşımızda. Kısa hatta çok kısa sayılacak bir sürede hayali gerçek kılmak büyük bir özveri ve inanmayı gerektiriyor.
Bu fuarı yapmak üzere yola çıkan ve bin bir zorlukla baş ederek bugün bu güzelliği yaşamamıza neden olan projeye inanan bir kişinin iradesinin neleri mümkün kılabileceğini bize gösteren Diyarbakır Valimiz Sayın Münir Karaloğlu’na, katkılarını esirgemeyen Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman, Şırnak illerimizin Valilerine, turizme inanan değerli belediye başkanlarımıza, bu fuara hem kurumsal hem de kişisel olarak tüm gücüyle destek veren Diyarbakır Sanayi ve
Ticaret Odası Başkanı sayın Mehmet Kaya’ya, GAP İdaresi Başkanı Sayın Mehmet Açıkgöz’e, TÜRSAB Mezopotamya BTK Başkanı Sayın Mehmet Akyıl’a, Selçuk Nazilli ve TÜRSAB Fuarcılık ekibine, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Başarıya giden yolda azmin ve gayretin önemini bize bir kez daha gösterdiler. Ayrıca bu heyecanımıza ortak olan partner ülkemiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne, partner iller Erbil ve Bursa’ya şükranlarımızı sunuyoruz. Mezopotamya coğrafyasında bulunan kentlerimiz ve bu kentlerdeki insanlarımız için turizmin önemini hepimiz biliyoruz.
Turizm refahın, kültürlerin paylaşımı ve toplumların birbirini tanıma ve anlamasının en etkili yoludur
Turizm refahın, kültürlerin paylaşımı ve toplumların birbirini tanıma ve anlamasının en etkili yoludur. Turizm ve kültür ilişkisinin en güçlü şekilde ortaya çıktığı bu coğrafyada turizme inanmak, sarılmak değerli ve alkışlanası bir çabadır. Bu fuar, bu bilginin, anlayışın, inancın ve çabanın eseridir. 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihi açısından benzersiz izler taşıyan Mezopotamya’nın destansı toprakları tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra insanı, mutfağı, el sanatları,
misafirperverliği ile turistin yeni beklentilerinin hepsine cevap verebilen çok özel bir destinasyondur. Bölge kültür, inanç ve gastronomi turizminin en önemli duraklarından biri konumunda. Bizler, geçmişin izlerini, gelenek ve göreneklerini hem coğrafyanın hem de insanlarının güzelliklerini tüm dünyaya tanıtabilmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu fuar, bu açıdan büyük bir zemin ve yepyeni bir başlangıç olacaktır.’’
Hepimiz biliyoruz ki Türkiye kültür turizminden hak ettiği ölçüde payı alamıyor
Bağlıkaya, ‘‘Hepimiz biliyoruz ki Türkiye kültür turizminden hak ettiği ölçüde payı alamıyor. Ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin yüzde 80’i İstanbul, Antalya, İzmir, Muğla ve Aydın olmak üzere 5 önemli turizm şehrimize geliyor. Bu dengesizliğin giderilmesi için artık farklı stratejiler geliştirmek, yeni yöntemler denemek ve bunun için özel çaba sarf edilmesi gerekiyor.
Turizmi sahil kentlerinin işi gibi görmek sadece döviz ile ölçmek ne bizler için ne de yedi bölgesinde, her biri ayrı değerde, onlarca destinasyon barındıran güzel ülkemiz için yeterli değil. Bir yandan her şey dahil sistemine deniz-güneş-kum üçlemesine mahkûm olmak istemezken, diğer yandan Mezopotamya coğrafyasını, Karadeniz Bölgesi’ni, Doğu Anadolu’muzu turizmden, turizmi de onlardan uzak tutmamalıyız. Turizmi geliştireceksek var olanı değil, eksik olanı ele almak ilk işimiz olmalıdır.
Turizmde eksiğimiz bellidir, tüm yıla yayılmış sezon ve tüm bölgelere yayılmış faaliyet…
Turizmde eksiğimiz bellidir, tüm yıla yayılmış sezon ve tüm bölgelere yayılmış faaliyet…O halde bu eksikliği gidermeye buralardan başlamalıyız. Ülkemiz ve tüm dünyaya bu zenginliklerin layığı ile bölgeyi tanıyan bilen, işin uzmanları tarafından tanıtılıp anlatılması büyük önem taşıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Nemrut Dağı’ndaki tanrı ve kral heykelleri, Diyarbakır Surları, Zerzevan Kalesi, Hevsel
Bahçeleri, Göbeklitepe gibi mirasların korunması açısından da bizlere büyük sorumluluklar yükleniyor. Bu eşsiz turizm destinasyonumuzu bu fuarla dünyada tanıtıp bir turizm markası haline getirmeyi hedefliyoruz. Bölgede çok değerli valilerimiz, yöneticilerimiz var. Bu da bize ayrı bir güç, moral ve avantaj sağlıyor.’’ sözleriyle Türkiye’nin turizmdeki eksiğinin turist dağılımındaki dengesizlik olduğunu belirtti.
Bu fuarın çok önemli bir misyon üstleneceğine yürekten inanıyorum
TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, son olarak düzenlenen fuarın bölgenin zenginlikleri ve potansiyelinin sergilenmesi bakımından değerli olduğunu ifade etti.
Bağlıkaya, ‘‘Ülkenin pazarlama kaynaklarını kullanılırken bu bölgelere pozitif ayrımcılık yaparak daha fazla kaynak aktarılmasını sağlamak gerekir. Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz ve her geçen yıl daha da geliştirmeyi planladığımız fuar, bölgenin bu geniş yelpazedeki zenginlikleri ve potansiyelinin sergilenmesi bakımından değerli bir platform olacaktır. Bu anlamda bu fuarın çok önemli bir misyon üstleneceğine yürekten inanıyorum.’’ dedi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: