Türkiye turizmde en hızlı iyileşen ikinci ülke oldu

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 11 Avrupa ülkesinin Ocak 2020 – Eylül 2021 tarihleri arasındaki doluluk ve ortalama günlük fiyat (adr) analizlerine göre; Türkiye, haziran ayı itibariyle yükselen bir grafik izledi ve İngiltere’den sonra en iyi iyileşme oranını yakaladı.

17/09/2021 08:38
Türkiye turizmde en hızlı iyileşen ikinci ülke oldu

Tunç Kılıç- Holiday Inn Kadıköy Genel Müdürü

Günümüzde 180 ülkede yaklaşık 68,000 otelin market verilerini tutan ve analizlerini yapan STR'nin, bu yılın Eylül ayında yaptığı webinarda, otel endüstrisiyle ilgili çok önemli veriler göze çarptı.

Birçok üst düzey yöneticinin katıldığı sunumda, Avrupa otellerinin Ağustos ayı itibariyle %80-%96 aralığında açıldığı belirtildi. Hali hazırda, sektöre kazandırılacak 100 bin odanın henüz yapım aşamasında olduğu ve 2022 yılında tamamlanması ön görüldü. Bunların %35 i herhangi bir zincire bağlı olmayan bağımsız yatırımlarken; %65’lik kısmının uluslararası otel zinciri yatırımları.

2020'de ortalama %25 olan doluluk oranları, bu yıl ortalama %75 olarak gerçekleşti

Ağustos sonu itibariyle; 2021 yılı yaz döneminin, 2020 yılına kıyasla çok daha iyi geçtiği belirtilirken, 2020'de ortalama %25 olan doluluk oranlarının, bu yıl ortalamanın %75 e yaklaştığı paylaşıldı.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 11 Avrupa ülkesinin Ocak 2020 – Eylül 2021 tarihleri arasındaki doluluk ve ortalama günlük fiyat (adr) analizlerine yer verildi. Otel doluluk oranları göre, iyileşme oranının ortalama %50-80 arasında olduğu belirtildi. Aynı verilere göre, Türkiye’nin haziran ayı itibariyle yükselen bir grafik izlediği ve İngiltere’den sonra en iyi iyileşme oranını yakaladığı görüldü.

ADR oranlarına bakıldığında, Türkiye ilk sırada yer aldı

Türkiye’yi, Rusya, Almanya ve Polonya takip etti. Bu ülkeler %60-80 arasında iyileşme sağlarken; Belçika, Fransa, Italya, Hollanda, Portekiz ve İspanya %50-60 aralığında kaldı. ADR oranlarına bakıldığında, Türkiye ilk sırada yer aldı.

Türkiye’nin ADR artışının ülkedeki döviz deflasyonu kaynaklı olduğu belirtilirken, Euro para biriminin yerel para birimine karşı değer kazandığı; ancak otellerin fiyat kırmadığı ve Euro cinsinden aynı fiyatlarda gittiği belirtildi.

ADR ortak payda değerinin (Average Rate Index - ARI) “100” baz puan olarak gösterildiği grafikte, Türkiye Eylül itibariyle 170 puanla ilk sırada. Diğer ülkelerin ARI değeri ise 80-110 aralığında. Tabi bu baz puanlar her ülkenin yerel para birimine göre tespit edildi.

2022'nin 4'üncü çeyreği itibariyle iş seyahatleri %65-80 oranında düzelecek

6 Eylül 2021 tarihi itibariyle, önümüzdeki 1 yıl için Avrupa’nın en çok ziyaret alan şehirlerinde “eldeki” doluluk oranları Eylül ve Ekim ayında %30, Kasım ve Aralık aylarında %10-20 aralığında. Önümüzdeki yılın eldeki dolulukları (On The Books) %0-10 aralığında bulunuyor.

STR, ayrıca Deloitte firmasının yaptığı araştırmaya da değindi. Turizm, seyahat ve havacılık endüstrisinde toplam 139 üst düzey yöneticiyle yapılan anketler sonucunda, 2022 yılının 4. Çeyreği itibariyle iş seyahatlerinin %65-80 oranında düzeleceğinin ön görülüyor. Bu oranlar tabi yapılan anketlerin o anlık sonuçlarına dayanmakta.

Uluslararası leisure segmentte 2023 yılında iyileşme tahmin ediliyor

Sunumda son olarak, Avrupa seyahat harcamalarına göre turizm ekonomisinin durumuna yer verildi. İç ve uluslararası pazarda “leisure” segmentte ekonomiye olan katkı payında, 2022 yılında iyileşme gözlemlenirken, uluslararası leisure segmentte 2023 yılında iyileşme tahmin ediliyor.

Business-Is segmentinin iç pazarda 2024 yılında eski haline kavuşması beklenirken, maalesef uluslararası iş amaçlı ziyaretlerin ekonomideki katkı payının ne zaman eskisi oranında olacağı bilinmemekte.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.