Türkiye’nin turist profili değişiyor

Türkiye’de turist profili bölgede yaşanan değişimler nedeniyle farklılık gösteriyor. Bu farklılığın doğru okunması halinde ülkenin 12 aya yayılmış bir turizm destinasyonu olacağı kaydediliyor. Artık deniz, kum ve güneş üçlüsünün yanına kültür, kongre ve alışveriş turizmi de gelişim gösteriyor.

31/12/2019 23:40
Türkiye’nin turist profili değişiyor

Türkiye’de deniz, kum ve güneşin yanında kültür, kongre ve alışveriş turizminin de gelişim göstermeye başladığı belirtildi. Türkiye’de turist profili bölgede yaşanan değişimler nedeniyle farklılık gösteriyor. Bu farklılığın doğru okunması halinde ülkenin 12 aya yayılmış bir turizm destinasyonu olacağı kaydediliyor. Artık deniz, kum ve güneş üçlüsünün yanına kültür, kongre ve alışveriş turizmi de gelişim gösteriyor.

BÖLGESEL HAREKETLER TURİST PROFİLİNİ DEĞİŞTİRDİ

Son dönemlerde bölgede yaşanan hareketlilik, Türkiye’ye gelen turist profilinde de gözle görülür dönemsel kaymalara neden oldu. Türkiye’yi bugüne kadar en çok tercih eden turist profilinin başında Rusya ve Almanya yer aldı. Ancak; bu alışagelmiş sıralama içinde artık aylık bazda İran, Irak ve Suriye gibi Ortadoğu ülkelerinin turist profilleri de görülmeye başladı. Bu durum Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çok daha yoğun şekilde gözlemlenebiliyor

Bu çeşitliliğin doğru kontrol edilmesi ve doğru yatırımlarla planlanması halinde Türkiye’nin esas ihtiyacı olan 12 aya yayılmış bir turizm destinasyonuna sahip olması için önemli bir fırsatın doğacağı ön görülüyor. Deniz, kum ve güneş üçlüsünün Türkiye’de çeşitlenmesiyle alışveriş, tarih, kültür, kongre ve alternatif turizm gibi farklı turizm dallarının da rağbet görmesi bekleniyor.

YATIRIMCI PROFİLİ VE KALİFİYE ELAMAN SIKINTISI

Türkiye’deki otelcilik anlayışında iki önemli eksiklik “yatırımcı profili” ile “kalifiye eleman” olarak göze çarpıyor. Sanayi ve inşaat sektörü ağırlıklı olarak kendini geliştirmiş olan yatırımcı, hizmet sektörüne henüz adaptasyon sağlayamadı. Farklı sektörlerin deneyim ve birikimi hizmet sektörü yatırımlarına yansıdığında sıkça yanlış lokasyon, yanlış bina ve yanlış işletme görülmeye başlandı. Ehil olmayan kişilerce yapılan yatırımlar büyük paralar harcansa dahi pazar, insan verimliliği ve rekabet koşulları gözetilmeden yapılıyor

Ayrıca milyon dolarlık yatırımlara uygun kaliteli ve kalifiye insan yatırımının da yapılamadı. Artan yatırımlarla birlikte konaklama ve ağırlama sektöründe Türkiye’yi çok ciddi bir ara eleman sıkıntısı bekliyor. (İHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.