Türkiye'nin ilk turistik havalimanı kendi enerjisini üretecek

Türkiye'nin ilk turistik havalimanı Dalaman Havalimanı’nda güneş enerjisi santrali projesi başlatıldı. YDA Dalaman Havalimanı CEO'su Yiğit Laçin, “İlk etapta havalimanımızın enerji ihtiyacının yüzde 55'ini güneş enerjisi ile karşılamayı hedefliyoruz" dedi.

22/08/2023 13:27
Türkiye'nin ilk turistik havalimanı kendi enerjisini üretecek

Türkiye’nin ilk turistik havalimanı olarak kabul edilen Dalaman Havalimanı’nın açılışının üzerinden 42 yıl geçti. YDA Dalaman Havalimanı CEO'su Yiğit Laçin, “2022 yılında Dalaman Havalimanı'nda iç hatlarda 1,5 milyon, dış hatlarda 3 milyon olmak üzere toplam 4,5 milyon yolcuya hizmet verildi. 2023 yılındaki hedefimiz ise 5 milyon yolcuyu geçmek" dedi.

"2022'DE 4,5 MİLYON YOLCU HEDEFİNİ YAKALADIK"

2023 yılı bitmeden, tarihinde ilk kez 5 milyonuncu yolcusunu karşılamayı hedefleyen YDA Dalaman Havalimanı'nın CEO'su Yiğit Laçin, 2022 yılında iç hatlarda 22 bin 430, dış hatlarda 20 bin 791 uçuşun havalimanlarından yapıldığına işaret ederek, Patronlardünyası'nda yer alan haberde, “2022 yılında iç hatlarda 1,5 milyon, dış hatlarda 3 milyon yolcu hedefini yakaladık. 2019 yılında iç hatlarda 1,6 milyon, dış hatlarda 3,3 milyon yolcu ile tarihinin en yüksek yolcu sayısına ulaşmış ve o dönemde Türkiye'nin en fazla yolcuya hizmet veren 7. havalimanı olmuştuk” dedi.

HEDEF 5 MİLYONUNCU YOLCUYU KARŞILAMAK

2023 yılının ilk 7 ayında 13 bin iç hat, 12 bin dış hat olmak üzere 25 bin uçuşa ev sahipliği yaptıklarını anlatan Laçin, şunları söyledi:

“Bu uçuşlar ile iç hatlarda 938 bin 540, dış hatlarda ise 1 milyon 758 bin yolcu havalimanımızı kullandı. Yılın ilk 7 ayında Ankara Esenboğa Havalimanını geride bıraktık. İlk 7 ayda Dalaman Havalimanı, dış hat yolcu sayısı bakımından Türkiye'nin en yoğun beşinci havalimanı olmayı başardı. YDA Grup tarafından uzun yıllar başarıyla işletilen havalimanına Ferrovial Grubunun katılması sonucu yakalanan sinerji ile öncelikli hedefimiz 2023 yılı içinde 5 milyon yolcuyu aşmak.”

GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ PROJESİ

Laçin, Türkiye'de bir havalimanı binasındaki en büyük güneş enerji santrali projesini başlattıklarına da işaret ederek, "Güneş enerji santrali projesi ile ilk etapta, havalimanının enerji ihtiyacının yüzde 55'ini güneş enerjisi ile karşılamayı hedefliyoruz. Hedefimiz uzun vadede bunu artırmak. Bu kapsamda terminallerimizin çatılarına güneş panelleri yerleştirilecek.

Günün her saati elektrik enerjisine ihtiyaç duyan ve gerçek anlamda yaşayan bir merkez olan havalimanımızın, güneş enerjisi bakımından çok avantajlı olan konumunu en iyi şekilde kullanmak istiyoruz. Son dönemlerde en önemli konulardan biri olan sürdürülebilirliğin bir parçası olarak apronda kullandığımız araçlarımızı da elektrikli modellerle değiştirdik. Ayrıca terminal aydınlatmalarında LED sisteme geçtik. Gelişmiş otomasyon sistemimizle havalimanımız geneli ısıtma, soğutma ve aydınlatma sistemlerinin kullanımlarını kontrol ederek maksimum fayda ile enerji sarfiyatımızı azaltabiliyoruz.

Dalaman Havalimanı olarak, sürdürülebilirliğe çok önem veriyoruz. Havalimanımız, Havalimanı Karbon Akredistasyonu (ACA) programında direkt olarak Seviye-2 akreditasyon sertifikası almaya hak kazandı. Türkiye’de direkt olarak Seviye-2 akreditasyon sertifikasını alan ilk havalimanı oldu. Seviye-3 sertifikası için çalışmalarımız sürüyor.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.