Türkiye-İngiltere uçuşlarında rekor artış
Türkiye ile İngiltere arasında 2008 yılında sunulan toplam koltuk sayısı 2,11 milyonken bu sayı 2017 yılında yüzde 151’lik artış ile 5,29 milyona yükseldi.

Yüzde 80’i tek koridorlu uçaklarla gerçekleştirilen iki ülke arasındaki seferlerde kullanılan uçakların ortalama kapasitesi 2008-2017 döneminde 183’den 203’e yükseldi. Yine tek koridorlu uçaklar için bu sayı 179’dan 189’a çıktı. Türk Hava Yolları, iki ülke arasındaki temel uçak tercihini A321, A320 ve B737-800’den yana kullanıyor.
2008 yılından bu yana ciddi bir büyüme gösteren pazar yakın dönemde ciddi bir düşüş yaşadı. Bağımsız Havacılar'da yer alan habere göre, 2008-2010 döneminde ciddi bir yükseliş yaşayan pazarda kapasite kısa bir sürede iki katına çıktı ve 2008’de 2,11 milyon olan kapasite 2010’da 4,61 milyona ulaştı. Bu büyüme aynı oranlar ile gerçekleşmese de 2015 yılına kadar sürdü ve yıllık kapasite iki ülke arasında 6,5 milyon koltuğa kadar çıktı.
2017 yılına göre yüzde 16 artış
Sonrasında yaşanan terör olayları ve darbe girişimi ile azalan koltuk kapasitesi yeniden daha önce yakaladığı artış ritmine dönmeye başladı. 2018 yılı yaz döneminin en yüksek yoğunluğunun yaşandığı Temmuz sonu için planlanan koltuk kapasitesi şimdiden 2017 yılına göre yüzde 16 artmış durumda.
2017 yılında altı Türk havalimanı 19 İngiliz havalimanıyla direkt uçuşa sahipti. Bu durumda İngiltere’de ki bölgesel havalimanlarından yaz döneminde Türkiye’nin ana tatil bölgelerine gerçekleştirilen tatil uçuşlarının büyük etkisi bulunmakta.
Türkiye'den 4 havalimanı öne çıkıyor
Ancak yine de bu uçuşlarda dört ana havalimanı öne çıkmakta, Türkiye’den İstanbul Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen havalimanları ile İngiltere’den Londra Heathrow ve Gatwick havalimanları uçuş sayıları ile öne çıkmakta.
İki ülke arasındaki uçuşlarda ciddi bir kapasiteye sahip olan bu havalimanlarından İstanbul Atatürk Havalimanı ile Londra Heathrow Havalimanı arasında gerçekleştirilen seferler ise toplam kapasitenin neredeyse dörtte birlik dilimini tek başına oluşturmakta.
Önemli yükseliş
İki ülke arasındaki uçuşlar noktasında geriden gelen önemli bir yükseliş bulunmakta. Anna.aero’da ki analize göre Londra Stansed Havalimanı diğer havalimanlarında kapasite sorunu yaşanırken dahi yükselişini sürdürerek öne çıkmaya başladı. Yüzde 44 gibi ciddi bir büyüme yaşayan havalimanına Türkiye’den Pegasus Hava Yolları ve Atlasglobal Hava Yolları uçarken, Thoomas Cook ve TUI Fly’da buradan Türkiye’ye uçuşlar gerçekleştiriyor.
Ayrıca Jet2 Hava Yolları da Londra Stansed Havalimanı'ndan Türkiye’ye gerçekleştireceği ilk seferi planlamış durumda. Atlasglobal Hava Yolları İstanbul Atatürk Havalimanı ile Londra Stansed Havalimanı arasındaki kapasitenin yüzde 467 büyümesini sağlarken Jet2 Hava Yolları ise bu havalimanından Antalya ve Dalaman’a uçacağını açıkladı.
2017'de 11 firmadan tarifeli sefer
2017 yılında Türkiye ve İngiltere arasında 11 firma tarifeli seferler düzenledi. Türk Hava Yolları toplam koltuk kapasitesinin üçte birini tek başına sunduğu bu güzergahta açık ara en büyük taşıyıcı konumunda.
2017 yılında kapasite artışına giden SunExpress Hava Yolları ve İngiltere pazarına ilk kez giren Freebird Hava Yolları da 2018’de beklenen artışın önemli sinyallerini bir önceki yıldan veren hava yolları oldular. İngiltere merkezli hava yolları ise başta Antalya olmak üzere ciddi kapasite artışlarına gittiler.
31 güzergahta uçuş yapılacak
Anna.aero’nun kayıtlarına göre 2017 yılında iki ülke arasında tamamı Londra Stansed Havalimanı üzerinden üç yeni hat açılışı gerçekleştirildi. 2018 yılı için şimdiden iki ülke arasında planlanmış bulunan 31 güzergah bulunmakta.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: