TÜRKİYE’DE YILIN KÜLTÜR KENTLERİ

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 31/12/2019 23:40

Gazetemizde yer alan bir habere göre İstanbul’a “En İyi Kültür Şehri” ve “En Büyük Kültürel Destinasyon” ödülleri verildi. Bana göre bu değerlendirmenin bir başka yönü de Avrupa’da 2010 yılı kültür başkentler arasında yer alan İstanbul’un Kültür Başkenti olmasının bu şehrimizin kültür ve turizmine kazandırdığı ivme ve yarattığı sinerji gibi olumlu etkilerinin 2011 yılında da devam ettiği, edeceği konusunda herkesin hem fikir olduğunu göstermesidir.

Kültür ve Turizmde Başkent Ankara” yazımda, sahip olduğu kültürel ve turizm zenginliklerini anlattıktan sonra, Başkent Ankara’nın Avrupa Kültür Başkenti olmayı hak ettiğini, önümüzdeki yıllar için adaylık için çalışmalara başlanmasını önermiştim. Ancak Avrupa Birliğince alınan ‘birlik üyesi olmayan ülkelerden kültür başkenti adaylığı kabul etmeme’ kararı alınmış olmasını öğrenmem’ biz neden kendimiz yapmayalım’ sorusunu kendi kendime sordurdu ve FİJET Üyesi Turizm Yazarı üstad Hüsnü Gümüş’ün “06+06=2012” konulu yazısında okuduklarım, bu fikri geliştirmek için arayışlara yöneltti.

Türkiye’nin coğrafi bölgesinden seçilecek 7 ilimizin bir sonraki yılın ‘Kültür ve Turizm Kenti’ ilan edilerek bu alanlarda bu şehirlerimize yatırım yapılması, yurt içi ve yurt dışında tanıtım çalışmalarında ayrı bir önem verilmesi, bu şehirlerimizin yer aldıkları coğrafi bölgelerimizde ve ülke genelinde sinerji yaratarak çekim merkezleri haline getirecek ve oluşacak turizm hareketlenmesi yılın Kültür Başkentlerimizde ekonomik ve kültürel ivme kazandırabileceği ve bu canlılığın sürdürülmesi konusunda bu şehirlerde yaşayanlara sonraki yıllardaki çalışmalarında cesaret verebileceğini düşünmekteyim.

Yılın Kültür Kentleri’nin seçimi ve yürütülecek çalışmaların koordinasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığımızca yapılmalı ve başta Valiliklerimiz, Kalkınma Ajanslarımız, Belediyelerimiz olmak üzere TÜRSAB, TÜROFED, aday şehirlerdeki Otelciler, Seyahat Acenteleri, Vakıflar ve diğer sivil toplum örgütleri ile işbirliği sağlanmalı ve bir yıl öncesinden projeler yapılarak, 6 öncesinden kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yıllık programının yurtiçi ve yurtdışında tanıtımına başlanmalıdır.

Kültür Kentlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığımızca yürütülmekte olan ‘Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ uygulanmaya konularak, restorasyon çalışmaları ile tarihi yapılar, kaleler, camiiler, türbeler, çeşmeler ve sokaklar, ören yerleri ile göl, milli parklar gibi doğal alanlar iyileştirilebilir ve müzeler ve kültür merkezlerinde konferanslar, sergiler, yöresel mutfağımızın ürünleri vb. konulu yarışmalar organize edilebilir. Yılın Kültür Başkentlerinde yapılan çalışmalar ve etkinlikleri yansıtan fotoğraflardan oluşan sergiler açılabilir.

Kültür Kentleri Projesi kapsamında yapılacak çalışmaları için gerekli mali kaynağın Kültür ve Turizm Bakanlığımız, İlgili Bakanlıklar, İllerimizin Özel İdare, Kalkınma Ajansları, Belediyelerimizin kaynakları ve Sivil Tolum Örgütleri ile özellikle yörelerimizde faaliyet gösteren firmalardan sağlanacak sponsorluklar ile sağlanabileceğini söyleyebiliriz.

Yine aynı habere göre İngiliz turistlerin genelde Türkiye'ye "deniz, güneş ve kum" için gittiğinin sanıldığı ancak araştırma sonuçlarına göre, İngiliz turistlerin yüzde 71'inin ziyaretleri sırasında Türkiye'de tarihi bir yeri ya da müzeyi gezdiği hususu yer alıyordu. Biz kentlerimizin özelliklerini ortaya çıkardığımızda ve onları bu özellikleri ile anılmaya hazır hale getirdiğimizde kültür ekonomisi bağlamında bir taleple de karışılacağımız görülüyor.



Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.