Türk turizminin tarihi yazılıyor...

Cumhuriyet döneminin turizm tarihi yazılıyor. Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nazmi KOZAK’ın başkanlığında 22 kişiden oluşan bir çalışma grubu Türkiye’nin turizm tarihini yazmak üzere çalışmalara başladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türk turizminin tarihi yazılıyor...
Tarih Vakfı’nın akademik danışmanlığında ve Ekin Grubu’nun teknik desteğinde gerçekleştirilecek araştırma ile Cumhuriyet Dönemi’nin turizm tarihinin hazırlanacağı açıklandı.
 
Cumhuriyet döneminin turizm tarihinin hazırlanması ile ilgili olarak yürütülen çalışmalar sonrasında her biri alanında uzman ve deneyimli turizmcilerden oluşan bir Danışma Kurulu oluşturuldu. Başkanlığını Eski Turizm Bakanı ve TÜRSAB Eski Başkanı Bahattin YÜCEL’in yapacağı Danışma Kurulu’nda; Tarih Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Halim BULUTOĞLU, Resort Dergisi ve www.turizmgazetesi.com Genel Yayın Yönetmeni Fehmi KÖFTEOĞLU, Antalya Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin ŞEN, Antalya Tanıtma A. Ş. Genel Müdürü Dr. Yusuf ÖRNEK, Türk Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kemal BAYTAŞ, VİSİTUR Seyahat Ticaret A. Ş.  Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRSAB Eski Başkanı Talha ÇAMAŞ, Eski Turban Turizm A. Ş. Genel Müdürü Dr. Mehmet ÖZDEMİR, turizmci ve eğitimci Avni AKER ile Turizm Bakanlığı eski çalışanlarından Sefa GÜRMAN yer alıyor.

Arşiv incelemesi ve sözlü tarih çalışması yöntemiyle yürütülecek araştırma sonucunda Cumhuriyet Dönemi’nin gizli kalmış ve unutulmaya yüz tutan turizmle ilgili gelişmelerin, öncü ve örnek kişilerin, kurumların ve olayların gün ışığına çıkarılması planlanıyor. Araştırma kapsamında Danışma Kurulu’nda belirlenecek 350’ye yakın kişi ile sözlü tarih çalışması yürütülecek. Bu kapsamda projede görev yapacak 22 araştırmacıya Tarih Vakfı’nca 19-20 Haziran 2012 tarihlerinde uygulamalı Sözlü Tarih Atölyesi eğitimi verildi. Ayrıca, Danışma Kurulu üyeleri ile de toplantılar yapılarak projenin kapsamı üzerinde çalışmalarda yapıldı.

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Nazmi KOZAK, gerçekleştirilecek çalışma ile 1923’den bugüne yaşanmış ama günümüzde unutulmakta olan olayları, öncü ve örnek çalışmaları olan kişileri ve yöneticileri, uygulamaları, kurumları, anıları günümüzün ve geleceğin kuşaklarına aktarmayı amaçladıklarını belirtti.

Prof. Dr. Kozak, proje kapsamında turizm ve alt sektörleri ile ilgisi ve ilişkisi olmuş ve idari görevlerde bulunmuş ve ulaşılabilen bakan, müsteşar, vali, kaymakam, yatırımcı, işletmeci, otel müdürü, acente yöneticisi, turist rehberi, yerli ve yabancı turist, taksi şoförü, ulaştırma işletmecisi, resepsiyonist, barmen, servis personeli, aşçı, hosukeeper, gazeteci, belediye başkanı, muhtar, araştırmacı/akademisyen, sendika yöneticisi, yerli halk, meslek birliği yöneticisi, gibi 100’e yakın turizm sektörü aktörü arasından toplamda 250’ye yakın kişinin araştırmaya dahil edilmesinin ve 600 saate yakın görüntülü ve ses kayıtlı sözlü tarih çalışmasının gerçekleştirilmesinin planlandığını söyledi.

Prof. Dr. Kozak, proje kapsamında Türkiye turizm tarihini içeren üç ciltlik bir kitabın, çok sayıda bildiri ve makalenin yanı sıra üç bölümden oluşacak bir belgesel filminin de hazırlanmasının planlandığını söyledi.

 

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.