Türk turizmi 2021’in ikinci yarısında yeniden doğdu

Ottoman Hotels Grup Genel Müdürü Serdar Balta, Türk turizminin 2021’in ikinci yarısında küllerinden yeniden doğduğunu söyledi. Yeni sezon için de değerlendirmelerde bulunan Balta, 2022 sezonunun özellikle ikinci yarıda ivme kazanacağını ve bu pastadan Türk turizminin de hak ettiği payı alacağını ifade etti.

08/01/2022 09:41
Türk turizmi 2021’in ikinci yarısında yeniden doğdu

Ottoman Hotels Grup Genel Müdürü Serdar Balta, şöyle konuştu: "Mart 2020’den 2021’in son çeyreğine kadar, sanırım dünyada ilk kez, -ki buna dünya savaşları da dahil- kimsenin simüle edemediği bir dönemden geçtik. Pandemi sürecince şöyle bir tuttuğum notlara bakayım dedim, can sıkıcı bir sürü istatistik, rakamlar, bilançolar, insta’dan canlı yayın notları, zoom toplantıları vb. En iyisi can sıkmayalım, ileriye umutla bakalım. Umut, uyananların hayalidir.

Nisan 2020 ile Temmuz 2021 arasındaki dönemi kapsayan 15 aylık kapanmamızın ardından, çok güzel diyebileceğim, adeta yeniden doğduğumuz bir dönem geçirdik. Tarihi yarımadamızda özellikle eylül ve ekim çok verimli geçti.  Ancak daha önce hiç yaşamadığımız şekilde değişken forecastler eşliğinde ve belirsizliğinde, örneğin % 20 açtığımız bir ayı, % 80 ile forecast kapatmak gibi enteresan sonuçlar oldu. Adeta yeniden doğduk diyebiliriz ülkece Türk turizmi adına.

Üçüncü çeyrekte dünya turizmindeki hareketlilik artacak  

Ülkemiz turizminin bir numaralı pazarı Almanya’nın Sağlık Bakanı Karl Lauterbach bir açıklamasında, ‘Omicron virüsünü ne kadar çok kişi atlatırsa, pandemiden o kadar çabuk kurtulacağızé diyor. Malum herkeste bir tedirginlik, bir teyakkuz hali var. Artık Korona denen bu musibetten kurtulmanın da, tünelin  sonundaki ışığı görmenin de çok uzak olmadığını söyleyebiliriz. Ancak bu kurtuluş, yılın ikinci yarısını veya sonunu bulabilir.

Yılın ilk çeyreği yine bu belirsizlikler ve yine son 72 saat satışları ve forecastleri ile geçecek. İkinci çeyreğe ise, Ramazan ve Paskalya’yı bir arada yaşayacağımız nisan ayı ile başlayacağız. Bu dönem için gelen cruise rezervasyonlarına, iyi bir sezonun işaretçileri diyebiliriz. Özellikle üçüncü çeyrekte havaların ısınması ile birlikte dünya turizmindeki hareketlilik artacak ve hem ülkemiz, hem de İstanbul’umuz bu pastadan hak ettiği payı alacaktır.

Konaklama rakamlarındaki artışta, Avrupa pazarındaki hareketlilik çok belirleyici olacak

Dördüncü çeyrek de, yine geçtiğimiz yıldan daha iyi bir dönem olacak diye düşünüyorum. ADR rakamlarımızın da, yılın ilk çeyreği için diyemem ama, diğer dönemler için 2020 yılından daha da iyi olacağını öngörebiliriz. Ben bu rakamların en az % 20 artacağını düşünüyorum. Burada, özellikle Avrupa pazarındaki hareketlilik çok belirleyici olacak. Tarihi yarımada ve diğer bölgelerimizde özellikle yılın ikinci yarısından sonra, ilk etapta 2014- 2015 yıllarındaki düzeyde olmasa da, 2019 yılının istatistiklerini, rakamlarını yakalayabilir hale geleceğiz.

Kısacası, yeşeren umutlarımız ile birlikte tavsiyem de şu olacak ki; yine de ihtiyatlı davranıp, projeksiyonları son 72 saatte net görebilmek (özellikle ilk 3 ay) ve yıllık bütçeyi 4 çeyrek döneme bölüp yapmakta fayda görüyorum.

Değerli meslektaşlarımın ve tüm turizm emekçilerinin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyor, sağlık ve huzur dolu bir yeni yıl ve turizm sezonu diliyorum."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.