Turizm sektörü, ajans seçiminde konkur usulüne geçmeli. Patronlar bundan bihaber...

2014 yılında, bir arama motoru olarak kurulan, 2015 yılında dijital ajans olarak şirketleşen Eyula Marketing House Dijital Pazarlama Ajansı’nın kurucusu olan Samat Umirzakov, dijital pazarlama dünyasının durumu ve genel trendler hakkında bilgi verdi.

13/09/2019 10:19
Turizm sektörü, ajans seçiminde konkur usulüne geçmeli. Patronlar bundan bihaber...

Turizm sektörü için dijital pazarlamanın hayati önem taşıdığını vurgulayan Umirzakov, dijitalleşmenin öneminin farkına varan turizmcilerin yalnızca biraz bilgilendirmeye ve yönlendirmeye ihtiyaçları olduğunu belirtti. Dijitalde tutunamayan kurumun geleceğinin parlak olması güç. 

Öncelikle, Eyula Marketing House nedir?

Eski Türkçe’de "ilham kaynağı" anlamına gelen Eyula; ulusal ve uluslararası dijital pazarlama hizmetleri sunan, ekip üyeleri Dünya’nın pek çok farklı ülkesinden oluşan çok uluslu bir ajanstır. Eyula’da; Türkçe, Rusça, İngilizce, İspanyolca, Arapça, Çince dillerinde çalışmalar yapılmaktadır.

Eyula nasıl ortaya çıktı ve nasıl bugünlere geldi?

Eyula, 2014 yılında, bir arama motoru olarak kuruldu, 2015 yılında dijital ajans olarak şirketleşti. Reklam, SEO, mobil oyun, ses teknolojisi ve benzeri alanlarda deneysel çalışmalar yaptık. Bu esnada Eselami, İlaneli gibi projeleri hayata geçirdik. Yaptığımız çalışmalar arasında en çok reklamcılıktan keyif aldığımızı anlayınca da, bu alana odaklanmaya karar verdik ve Eyula Marketing House olduk. Türkiye ve ABD’de ofislerimiz var.

Eyula’yı diğer dijital pazarlama ajanslarında ayıran en önemli farklar nelerdir? Eyula olarak belirlediğiniz temel motto nedir?

Eyula’yı diğer ajanslardan ayıran en önemli nokta, ajansın pek çok farklı dilde, uluslararası alanda hizmet verebiliyor olmasıdır. Dünya’nın en büyük internet gruplarından olan Rusya kökenli Yandex, Mail.ru ve Rambler platformlarının resmi temsilciliklerini üstlenmiş durumdayız. Resmi temsilciliklerimizin olması, müşterilerimize aracısız hizmet verme şansı tanıdığından, ortalama %20 tasarruf şansı da veriyor. Tüm dijital pazarlamacıların yapabildiği türdeki işleri yaparken bile, özel hedefleme yöntemleri kullanabiliyor olmamız ile fark yaratabiliyoruz. Bunun için Türk Telekom ve Turkcell ile bir işbirliğimiz söz konusu.

Diğer ajanslarla işbirliğimiz de oluyor her zaman. Biz başka ajansları rakip olarak gören bir ajans değiliz, aksine biz her zaman iş ortaklıklarına açığız. Hali hazırda İstanbul, Ankara, Antalya’da oldukça büyük ajanslarla iş birliği yapmaktayız. Nitelikli çalışma yapan ve dostluklar kurduğumuz pek çok dijital ajans var. İş yapmak önemli bir faktör ve biz, dostluklara da çok önem veriyoruz. Her ajansın uzmanlık alanı farklı yönde ilerler; biz dijital pazarlamacıyız ve elimizde çok güzel iş ortaklıkları bulunuyor. Diğer ajanslara da saygı duyuyoruz ve değer veriyoruz.

Eyula deyince aklımıza Rusya pazarında hizmet veren bir reklam ajansı mı gelmeli?

Aslında bu konumlandırmadan uzak durmak istiyoruz. Eyula, Dünya’nın her yerine hizmet verebilme imkanına sahip bir ajanstır. Buna Çin de dahildir. Çin’de reklam verebilmek kolay değil. Zaten yerel platformlar dışındaki çoğu platformlara girişleri bile yasaklanmış durumdadır. Çin’e reklam verebilen sayılı ajanslardanız. Rusya pazarında doğrudan temsilciliklerimiz sayesinde tekiz. Ajansımız Antalya merkezli olup, global olma yolunda hızla ilerlemektedir.

Eyula, Amerika’da şirket kurarak bu yolda en büyük adımlarından birini atmış bulunuyor. Hedefimiz, global tanınan marka haline gelmek. Antalya merkezli olmamız sebebi ile portföyümüz ağırlıklı olarak turizm sektöründen oluşuyor. Tabii ki her sektörde hizmet verebiliriz ama Rus platformlarının Türkiye temsilcisi olmamız ve diğer avantajlarımız, turizmcilerin ilgisini çekiyor. Dolayısıyla biz de ağırlıklı olarak o yönde deneyim kazandık. Yalnızca konaklama ve seyahat turizminde değil, sağlık turizminde de oldukça etkin durumdayız. Ayrıca, portföyümüzde Türk Hava Yolları, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi Türkiye’nin en büyük kurum ve kuruluşları mevcut.

Turizm sektörü için dijital pazarlama ne derece gerekli ve ne gibi faydalar sağlayabilir?

Turizmde nitelik çok önemlidir. Otellere gelen misafirlerin nitelikleri artmalı ki, ülkemize giren döviz miktarı artsın. Neden parası olan Avrupalı, Amerikalı, Uzak Doğulular Türkiye’ye iklim ve doğa olarak çok benzer olan hemen karşı komşumuz Yunanistan’a gitmeyi tercih ediyor da, bizim ülkemize daha az parası olan ve otelden hiç çıkmayıp para harcamak istemeyen kitle geliyor? Ya da, ülkemizde bunca başarılı hekim varken, hastanelerimizin kalitesi çok üst düzeydeyken, neden sağlık hizmeti için bize gelmeyip Almanya’ya, Güney Kore’ye gitmeyi tercih ediyorlar?

Acenteler satış konusunda başarılıdır belki ama kitle konusunda bir ayrım yapmazlar. Onların tek odak noktası, satıştır. Dijital pazarlamada detaylı hedefleme ile sadece ilgili kitleye reklam gösterilir. Hem paranızı daha etkili kullanmış olursunuz, hem de hedef kitlenize erişirsiniz. Bu noktada ajans olarak bizim artılarımız bulunuyor. Örneğin, ‘’Mobil cihazından, arama motorunda Türkiye’ye seyahat ile ilgili arama yapmış, aylık telefon faturası 3 Bin Dolar üstü, Dubai’de yaşayan’’ gibi aşırı detay içeren hedeflemeleri yapma şansına sahibiz. Dijital pazarlama sayesinde daha nitelikli ve daha zengin bir kitleye ulaşmak kolaydır.

Otellerin misafir niteliğinin artması demek, Türkiye’nin turist niteliğinin artması demektir. Türkiye’ye gelen turist niteliği artınca bu durum, ekonomiye de yansır ve yine Türkiye kazanır. Yani; dijital pazarlama, günümüzde hem kurum bazında hem ülke bazında düşünüldüğünde şarttır. Turizmin yükselişi dijital pazarlama ile olacaktır. Ülkemiz çok güzel olmasına rağmen, ne yazık ki tanıtım açısından çok zayıftır. Biz, ajans olarak bu konuda elimizden gelen her şeyi yapmayı kendimize görev edinmiş durumdayız.

Hali hazırda Türkiye’de turizm sektöründe dijitalleşmeye geçme oranı nedir? Sizce geleceği nasıl?

Türkiye, dijitalleşme konusunda her zaman Amerika’nın, Avrupa’nın birkaç sene gerisinden geldi. Şu an Batı’da bu alanda inanılmaz bir farkındalık var ve değeri biliniyor. Ülkemizde şu an dijitalleşme yeni yaygınlaşan bir alan. Şu son 4-5 senede ülkece inanılmaz yol kat ettik. Önümüzdeki yıllarda çok daha hızlı bir şekilde bu büyüme devam edecek gibi görünmektedir. Turizmciler de farkına varmış durumda ne derece önemli bir pazarlama yatırımı olduğunun. Yalnızca biraz bilgilendirmeye ve yönlendirmeye ihtiyaçları var; bu noktada da biz devreye giriyoruz.

Turizmcilerin dijital pazarlamaya bakış açısı nasıl ve turizm sektöründe iş yaparken ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

Turizm sektöründe bu işin kıymetini bilen, kendini geliştirmiş, yeni dünyaya adapte olmuş ve tüm bunların çalıştığı kuruma ne kadar büyük katkılar sağlayabileceğinin bilincinde olan yönetici, ne yazık ki çok az. Dijital pazarlama yatırımı yapmaya karar veren kurumlardaki ilgili departman çalışanlarının çoğu, ne yazık ki ajanslara iş verirken objektif yaklaşmıyor. Genellikle, tercihlerini akraba veya tanıdıklarından yana kullanıyorlar. Üstelik, patronlar / kurum sahipleri bu durumdan çoğunlukla bihaber.

Aslında en çok da onlar etkileniyor. Çünkü, büyük temsilcisi oldukları ya da sahibi oldukları kurumun yaptığı yatırımın verimsiz olması kurumun bütçesine zarar veriyor. Oysa, ihale ve yarışmanın bir karışımı olan konkur usulü ajans seçimi ile, otele tartışmasız en iyi ajansı seçme şansına sahip olurlar. Konkur usulü, söz konusu proje için en uygun görülen kampanyayı ortaya koyan ajansın seçilmesine dayalı bir işi verme sürecidir.

Daha eşit, adaletli olmak ve kurumun da bütçesini boşuna tüketmemek adına turizmde konkur usulüne geçilmelidir. Bu işi ve bu işin değerini bilen insanlarla çalışmayı çok seviyoruz. Bilmeyenlere de öğretmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Yeter ki algılarını teknolojiye ve yeni pazarlama anlayışlarına kapatmasınlar ve usulüne uygun iş yapsınlar. Eski bir zihniyetle başarıya ulaşmak mümkün değildir. Dünyada yeni trendler, değişen pazarlama anlayışları ve dijital yükseliş söz konusu iken, hala eski kafada olmak ne bireysel ne de kurumsal başarı sağlar. Dijitalde tutunamayan kurumun geleceğinin parlak olması güç. Temsil ettiği kurumun itibarını dijital dünyaya yansıtamayan turizm yöneticisi de ‘Başarılıyım’ demesin. Nihayetinde amacımız Türkiye’nin kazançlı çıkması.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.